KONJIČKI

Vzgojiteljica TANJA FIUS

VPO pom. vzgojiteljice TJAŠA GRMOVŠEK

 

HI, KONJIČEK

Hi, konjiček, hi!

Meni se mudi.

Čez Gorice čez Poljane

hitro, hitro iz Ljubljane.

Hi, konjiček hi!

Ho, konjiček, ho.

Jahajva lepo.

Do Postojne do Gorice,

da obiščem tete, strice.

Ho, konjiček, ho!

He, konjiček he.

Dalje se ne sme.

Mamica že težko čaka,

mamica je skrbna vsaka.

He, konjiček, he!

Tudi v vrtcu vas že težko pričakujemo, da se vrnete iz dolgih počitnic.

Povabljeni ste v igralnico KONJIČKI – K1, v enoto Kekec,

kjer se bomo skupaj učili, igrali in zabavali

v novem šolskem letu 2023/24.

Vzgojiteljici Tanja Fius in Tjaša Grmovšek

Obisk pri Maticu

26.6.2024

Na lep sončen petek nas je družina Marinšek povabila na obisk. Naš gostitelj Matic je ponosno razkazal svojo hiško, vrt in seveda igrače. Otroci so se skupaj poigrali v Matičevem raju, Matic je radodarno delil svoje igrače, njegovi starši in babi pa so nas razvajali z domačimi dobrotami.

Hvala še enkrat Matičevi družini za gostoljubje!

Hvaležni otroci in vzgojiteljice iz skupine Konjički

Kliknite za ogled galerije slik…

Naš izlet v Živalski vrt Ljubljana

29.4.2024

Ko bi vedeli koliko navdušenja in pričakovanja je bilo pred, med in po obisku v ZOO Ljubljana. Kvalitetno pripravljena delavnica in vodenje skozi zanimivosti živalskega vrta s strani naše oskrbnice Katrine je bilo res pohvalno. Navduševanje otrok nad tam živečimi živalmi in sploh nad celotnim ambientom – učnimi prostori s terariji, skrbno urejenim parkom s skrivnimi potkami, humano urejenimi parcelami za posamezne živali in seveda z otroškim igriščem, je bilo prečudovito in vredno ponovnega ogleda. Predvsem nas je navduševal zelo lep odnos do živali tam zaposlenih oskrbnikov in vodičev. Ostalo je še kar nekaj kotičkov, ki si jih nismo uspeli ogledati.

Zato otroci in odrasli iz skupine Konjički predlagamo, da se takšen izlet še kdaj ponovi! (ideja za preživljanje prostega časa z družino)

Pa hvala mamicam in očijem, da so nam omogočili tako lep izlet, ki je bil hkrati navdušujoč in poučen.

Kliknite za ogled galerije slik…

Likovne dejavnosti pri Konjičkih

28.3.2024

V sklopu prednostne naloge vrtca iz likovnega področja smo si tudi v skupini Konjički pripravili nekaj posebnih dejavnosti na temo slikarstva. Poleg tega, da nas je obiskala čisto »taprava« slikarka s slikarskim stojalom, čopiči, slikarskimi barvami in drugimi pripomočki in nas navdahnila k likovnem ustvarjanju, smo se dela lotili tudi mi. Slikarko smo opazovali pri ustvarjanju in prisluhnili njenim napotkom za delo. Povabila nas je tudi, da smo se preizkusili v slikanju na njenih platnih. Likovno dejavnost smo nadaljevali tako, da smo si pričarali slikarski studio kar v naši igralnici. V likovnem kotičku smo razobesili risalne liste, oblekli slikarske haljice, pripravili tempera barve, čopiče, posodice z vodo, krpice in skušali čimbolj posnemati delo slikarke, ki se nam je predstavila. Koliko navdušenja, dogovarjanja, ustvarjanja, polivanja in lepih izdelkov je bilo narejenih. Kako smo to počeli pa si oglejte na fotografijah in uživajte ob ogledu tudi doma.

Kliknite za ogled galerije slik…

Vesele Maškare 2024

28.3.2024

Tudi letos so nas v vrtcu obiskale vesele maškare. Že zjutraj so se začele zbirati v skupini Konjički in ogledovati svoje lepe kostume. Ko smo ugotovili kdo se skriva pod izvirnimi maskami smo si pripravili noro pustovanje. Urejanje, ličenje in veliko oblačenja in slačenja je sledilo ta dan. Pričarali smo si pustno rajanje in maškare so se predstavile še drugim otrokom iz enote Kekec. Veseli ples mask ob popularni glasbi, balonih, konfetih in drugih dodatkih nas je pošteno ogrel. Sneguljčica in kavboj sta spekla slastne miške za lačne maškare, poleg tega pa še čaj z medom za gašenje žeje preznojenih maškar. Po kratkem odmoru smo se uredili in odšli po mestnem jedru ter preganjali zimo z malimi Orffovimi instrumenti in petjem pustnih pesmi.

Upajmo, da bo veselim maškaram uspelo pregnati zimo in priklicati cvetočo pomlad!

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk v Mestnem muzeju Ljubljana

28.3.2024

Otroci iz skupine Konjički smo se v januarju odpravili z avtobusom v Ljubljano saj smo izbrali eno od ponujenih dejavnosti Mestnega muzeja Ljubljana. Udeležili smo se delavnice »Igra s svetlobo«, ki se je odvila v Cukrarni.

Že sama stavba prenovljene Cukrarne nas je očarala s svojo glamurozno velikostjo. Ponujene dejavnosti pa popolnoma začarale. Oglejte si fotografije na katerih lahko prepoznate naše aktivnosti. Svetloba ponuja neomejene možnosti za igro in raziskovanje. Dobili smo tudi nekaj idej za nadaljevanje igre s svetlobo v našem vrtcu, senzorični in naravoslovni ustvarjalnici. Dejavnosti, ki so nam jih predstavili v muzeju bomo lahko podoživljali in nadgradili v nadaljnjih aktivnostih v sklopu naravoslovja in senzoričnih dejavnosti. Morda dobite tudi vi kakšno idejo za igro tudi doma.

Veseli smo, da ste nam starši omogočili tako lep in poučen izlet v muzej.

 

Pozdravljajo vas vaši Konjički!

Kliknite za ogled galerije slik…

Prečkanje sredine in urjenje v ravnotežju

14.12.2023

Na deževen dan v novembru smo v skupini Konjički pripravili dejavnosti pri katerih se prečka sredinsko linijo in se urili v vzpostavljanju ravnotežja. Te super zabavne dejavnosti prečkanja sredine se lahko uporabljajo tako v vrtcu kot doma. Izboljšujejo funkcijo možganov in krepijo fino motorične spretnosti.

Pri prvi dejavnosti smo uporabili čepke Squizy, ki smo jih kot skakače prenašali iz ene strani mize na drugo. Pri vseh dejavnostih prenosa čez sredinsko linijo je potrebno roko, ki je ne uporabljaš fiksirati na mizo, jo položiti na kakšen predmet ali jo dati na hrbet. Pri drugi dejavnosti smo prelagali pisane žogice iz ene škatle v drugo. Pri tretji dejavnosti prečkanja sredine smo s flomastri risali na velike formate. Ravnotežje in ravnovesje smo urili z ravnotežnimi deskami, pri čemer smo enkrat držali desko z rokami in pazili, da žogica ne zdrsne iz labirinta, pri drugi pa smo ravnotežje lovili tako, da smo kar stopili na ravnotežno desko z nogami in spet pazili na hitro žogico in hkrati nase, da ne pademo iz deske. Opisani dejavnosti zahtevata veliko spretnosti in predvsem zbranosti. Pri hoji po mehkih obročih smo lovili ravnotežje in se trudili, da ne pademo iz poti narejene iz obročev. Možgančke smo osvežili pri prehodu skozi tunel, ki nam je predstavljal »čisti zen«, saj za nas, ki smo že veliki, ta naloga ni več težka.

Pri dejavnostih smo zelo uživali in jih bomo še pripravili. Lahko pa kakšno variacijo izvedete tudi doma saj pomaga našim možgančkom, da se boljše razvijajo!

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk v kuharski delavnici Dobrot dolenjske

3.12.2023

V novembru smo Konjički obiskali kuharsko delavnico v trgovini Dobrot dolenjske. Prijazne kuharice so nam pripravile dejavnost na temo Spoznavanja različnih vrst žit. Podučile so nas o tem kakšna žita sploh obstajajo. Žita smo si ogledali, jih potipali, povohali in zmleli iz njih čisto pravo moko s čisto pravim električnim mlinom. Moko smo tudi presejali z različnimi siti in potem iz moke pripravili čisto pravo testo. Nadeli smo si prečudovite predpasnike in odšli v kuharsko delavnico. Testo smo tipali, ga gnetli, trgali, mečkali, rezali z lesenimi noži in na koncu oblikovali v žemljice, pletenice, hobotnice, štručke, kajzerice in v vse kar nam je padlo na pamet. Prijazne kuharice so nam pri tem pomagale in naše pekovske izdelke tudi spekle v velikanski pečici. Ob odhodu smo si pogledali še proces kosmičenja s kosmičnikom. Zdaj vemo tudi to, kako nastanejo kosmiči, ki jih jemo za zajtrk ali malico v vrtcu. Ta dan smo se izkazali kot pravi mojstri peki, ki smo že izurjeni za pomoč pri kuharski podvigih tudi v vaših domačih kuhinjah. Blagor mamicam, ki imajo tako pomočnike s tako spretnimi prstki!

Pozdravljajo vas mojstri peki iz skupine Konjički!

Kliknite za ogled galerije slik…

Teniška akademija Gospod Ficko

7.10.2023

Na lep sončen dan smo se otroci iz skupine Konjički udeležili dejavnosti Teniške akademije Gospod Ficko. Trenerja Samuel in Tim sta nam pripravila zanimive igre s teniškimi žogicami in loparji. Igrali smo se igro Pospravljanje hiše, kjer smo metali teniške žogice iz svoje polovice igrišča na drugo stran, k nasprotnikom. Spoznali smo tudi, da ima teniški lopar glavo, vrat, ročaj in mrežo. Razporejeni v štiri skupine smo vodili in kotalili teniške žogice do mreže in nazaj, jih z loparjem odbijali od tal in jih nosili na teniškem loparju kot na pladnju. Osnove tenisa so nam šle za prvič dobro od rok, kaj več pa bomo morda spoznali v pravi teniški šoli.

V športnem duhu zaključujemo naš prvi skupni mesec v vrtcu in se veselimo novih doživetij v Tednu otroka in oktobru!

Veselite se z nami, Vaši Konjički

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost