CEKINČKI

Vzgojiteljica Tina Šinkovec Sila

VPO pom. vzgojiteljice Anja Radi

 

Metuljček Cekinček ti potepinček, kje si pa bil?

Bil sem na travniku, bil sem v gozdu, bil sem na igrišču,

bil sem vsepovsod in se tam imel lepo.

Raziskoval sem, se igral, ustvarjal in prepeval,

kaj dobrega pojedel in od vsega lušnega potem mirno zaspal.

 

Cekinčki praznujemo

28.6.2024

Otroci v skupini Cekinčki smo bili rojeni pod pomladnim soncem. Zato smo v mesecu aprilu,  maju in juniju praznovali kar največ rojstnih dni. Ambrož, Marcel, Voranc, Mia, Manca, Ema, Sofija, Nik, Zala, Klemen, Sunčica, Julija,  vsi smo dopolnili 3 leta. Tudi naša Ela je praznovala predčasno, saj ima rojstni dan med poletnimi počitnicami. Veliko petja, plesa, igre z baloni in pihanje svečk je  zapolnjevalo sleherno dopoldne v igralnici malih »cekinčkov«.

Praznovali pa smo še posebni rojstni dan- dan Sonca (28. 5.). Na ta dan smo si priredili piknik na bližnjem travniku, z mavrično ponjavo, glasbo in prigrizki. Veliko sončnih dni smo preživeli na prostem, v naravi, seveda pa smo se o varnosti gibanja na soncu tudi dobro poučili in se ustrezno zavarovali. Nekateri otroci so že zgodaj zjutraj pridišali po vonju sončne kreme, kapice s šiltki in klobučki so počivali na glavah otrok in na vsak daljši sprehod nas je spremljal nahrbtnik s plastenko vode ali sadjem.

Kot se za konec vrtčevskega leta spodobi, so otroci za svoj trud v okviru gibalnega programa Mali sonček prejeli tudi priznanje.

Zdaj se pa počasi vsak po svoje odpravljamo na zaslužen dopust. Lepe počitnice.

Kliknite za ogled galerije slik…

Vrtčevska vrtilnica pri Cekinčkih

9.5.2024

Ko pride tisti čas, ko se je potrebno pripraviti na novo pomladno prebujanje, je pri Cekinčkih čas za sajenje. Vrtiček, katerega smo že v jeseni pripravili na zimsko spanje, je še kako potrebno prenove in ponovne oskrbe. Plevevčki, ki so prekrili zemljo, niso nič zgledni in so neuporabni. Kompostnik, lačen prave zaloge zelene plevevske poslastice, čaka na pridne otroške roke. Seveda, ko se Cekinčki odločimo, zavihamo rokave in gremo veselo na delo. Pulimo, plevemo, kopljemo, odnašamo…pripravimo zemljico na novo posetev. Seveda je še prej potrebno spoznati pravila na vrtičku ter orodje, katerega bomo potrebovali. Motikice, lopatke in kanglice so se veselo sprehajale po zemlji in jo prekopavale. Seveda, smo iz vrtička odnesli vse, česar nismo potrebovali in na vrtiček naredili nove gredice. Najprej smo jih dopolnili s kar 3 ogromnimi vrečami zemlje, jih močno premotikali in potem nanje posejali. Raslo bo korenje, pa rukola, pa redkvice. Ko se otopli, pa posadimo še češnjevce. Jagode so se pa na srečo že same posadile. To se bomo sladkali.   

Kliknite za ogled galerije slik…

Barve pomladi

9.5.2024

Pomlad naj ponuja veliko raznobarvnih trenutkov. Zato smo Cekinčki izkoristili vse trenutke, da smo se spoznavanju barv čimbolj posvetili. Od spoznavanja cvetlic, do spoznavanja vremenskih pojavov in ne nazadnje samih barvnih odtenkov. Skozi slikanje, risanje, modeliranje, kiparjenje in tudi mešanje samih barv, smo ustvarjali pomladna cvetoča drevesa, slikali mavrice, ustvarjali slikopise in se glasbeno udejstvovali rajanja na travniku. Pomladno kolo sredi travnika nas je popeljalo v pojme pomladi. Sonce, ki je igralo melodijo pesmi Rajajmo, rajajmo nas  je vabilo k plesu. Sončni žarki, pa k dolgim sprehodom tako po gozdu, travniku in celo do bližnje kmetije. Nabiranje cvetja, opazovanje živalic in sprehodi z dežniki med dežnimi kapljami so bili čarobni. Rumene rokice od nabiranja cvetja so nas spoznale z rumeno barvo, rjava barva, katero nam je ponujal gozd, je postala drevo. Barve, ki smo jih dodali pa cvetenje v pomladnih dneh. Da pa se lahko tudi barve odpravijo na sprehod smo dokazali s slikanjem s stopali. Kakšen užitek je bilo slikati tako hecno. Mavrice, ki so nastajale izpod rok malih ročic, katere so vestno gnetle slano testo, da bi si vsak napravil, svojo mavrico, pa so ob koncu tematike, krasile čudovito razstavo.

Kliknite za ogled galerije slik…

Lov na medveda

4.3.2024

Na lep sončen dan smo se odločili, da gremo v gozd poiskati medveda iz pravljice. Medved naj bi se ravno te dni potikal po Jurčkovem gozdu. Ker se ga nič ne bojimo, smo se odpravili že zelo zgodaj. S seboj smo vzeli daljnogled in malico ter načrt, kako sploh priti do njega. Pot nas je najprej vodila po strmi poti navzgor do gozda, potem smo morali preplezati nekaj pajkovih mrež, se prebroditi skozi grmovje ter sproti pomagati premraženemu ježku, tako da smo mu na bodice dodali listje. Skozi telovadni poligon smo se plazili in plezali in končno prišli do njegovih stopinj. Vendar smo morali prej rešiti še kar nekaj ugank, saj niso bile vse stopinje njegove. Bile so tudi od drugih živali. Nazadnje smo poskusili še najti njegov brlog, vendar tistega, katerega smo našli, je bil prazen. Tako, da medveda nismo našli, smo si bili pa enotnega mnenja, da ga ne moremo najti, saj vendar medvedi pozimi spijo.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dnevi likovnega ustvarjanja pri Cekinčkih

4.3.2024

Od 5. 2. do 9. 2. 2024 so v vrtcu potekali dnevi likovnega ustvarjanja. Tudi pri Cekinčkih smo poprijeli za čopiče in barve ter se lotili ustvarjanja. Najprej smo se pogovarjali o toplih barvah in skupaj ugotovili, da je topel ogenj. In take so tudi tople barve- rdeča, oranžna in rumena. Otroci so slikali in vihteli čopiče. Nastajale so prave umetnine. V naslednjih dneh smo se pogovarjali o hladnih barvah. Modri, zeleni, vijoličasti. Otroci so opazili, da je bilo enakih barv videti tudi zunaj nebo, skozi okno. Zunaj pa je bilo še precej mrzlo. Tako so si lahko v svojih malih glavicah predstavljali, zakaj hladnim barvam tako rečemo. Slikanje smo nadgradili tako, da  pri ustvarjanju nismo uporabili čopičev ampak smo barvo nanašali s pomočjo zaboja in dveh frnikul, kateri sta barvo prav zanimivo nanašali na papir. Seveda je bilo potrebno nekaj moči in velika mera sodelovanja, da so slike lepo nastajale. Tretja tehnika slikanja, pa je bil odtis. Otroci so barve nanašali na prozorno folijo, potem pa so s pomočjo dodajanja papirja na barvo naredili odtis. Čarovnija, ki je nastajala pri tem je otroke navduševala. Za zaključek ustvarijalnega tedna, nas je obiskala slikarka Branka, katera nam je pokazala slikanje na platno ter nam prikazala še nekaj slikarskih pripomočkov. S svojo umetnino kurenta, katerega smo lahko poslikali tudi mi, nas je popeljala v pustni teden. Da je sledila razstava pa verjetno niti ni potrebno omeniti.

Kliknite za ogled galerije slik…

Cekinčki bomo zdravi

4.3.2024

Prve dneve novega leta smo sklenili, da bomo v letošnjem letu ostali čimbolj zdravi. Naredili smo načrt, kaj bomo počeli, da bomo svojo obljubo izpolnili. Zdravo bomo jedli in pili, veliko spali, telovadili, se umivali in bili veliko na svežem zraku. Ker nas je tematika tako prevzela, smo se je res dotaknili zelo natančno. Najprej smo se učili pravilno umiti roke, vsak prst posebej smo umivali, zapestja, nohtke, dlani in vrhnji del roke. Tako kot je to naredila Bibica Živa, ki se rada umiva. Milo smo si lahko dozirali sami in s tem umivali bacile, ki so se držali naših rok. Pri tem je vredno omeniti, da smo osvajali higieno kašlja. Vedno v rokav, smo se dogovorili. Tematika nas je vodila do umivanja zob, s čim si jih umivamo, kdaj si jih umivamo. Vse vemo in tudi vemo, da nam naše zobe uničujejo dude, katere jih morajo nekateri otroci še odstraniti. Vsakodnevna telovadba in gibanje na svežem zraku, so nas delale čile in zadovoljne. Seveda pa se nismo pozabili naučiti, kako se sami oblečemo, obuti se tako že znamo. Bundice, ki so nam še dober mesec nazaj delale preglavice, znamo obleči sami. Nekateri otroci, so se zelo vestno trudili  bundice zapeti. Dva sta bila tudi uspešna. Ob pesmi Nagajive hlače, smo osvajali oblačenje in slačenje hlač. Tudi nekatere naše hlače so bile nagajive in so se kar težko oblekle vendar z dobro voljo, je uspelo prav vsem. Velik poudarek smo dajali spoznavanju sadja in zelenjave. Iz slednje smo skuhali tudi zelenjavno juho. Vsi, oblečeni v predpasnike smo opazovali rezanje zelenjave, praženje čebule. Mešali s kuhalnicami v velike črnem loncu, smo pa prav vsi. Dišalo je po vsej igralnici, še bolj ko smo dodali luštrek, začimbo, katero smo pridelali in posušili čisto sami, že v jeseni. V naslednjih dneh smo se lotili tudi delanje sadne solate, tokrat smo se preizkusili v lupljenju mandarin in rezanju banan s pravim (jedilnim) nožem. Morali smo biti previdni. Nihče se ni poškodoval. Sadno solatko smo s slastjo pojedli prav vsi otroci, tudi tisti, kateri nad sadjem nismo preveč navdušeni. Nazadnje smo osvajali še zlaganje perila, hlač, majčk in obešanje le teh s ščipalkami na vrv v igralnici. Za zaključek tematike smo obiskali zdravstveni dom. Zobna asistentka nam je pokazala, kako moramo skrbeti za svoje zobe in nas popeljala s pravim zobozdravniškim stolom. Zdravje smo uspešno varovali dobra dva meseca, kljub hecnim vremenskim razmeram, ko se vreme ni moglo odločiti ali bo toplo ali mrzlo. Vse dokler niso v igralnico »primeketale« vodene koze.

Kliknite za ogled galerije slik…

Deževniki so hecni

3.12.2023

Narava  nam je podarila ravno prav sončnih dni, da smo se lahko zadrževali na prostem. Na svojih vsakodnevnih sprehodih smo lahko opazovali okolico v vsem spreminjanju. Predvsem dnevi po dežju so nam omogočali veliko zabave. Iskanje ter opazovanje živali, ki rade prilezejo na plan po dežju je zanimivo opazovati. Deževniki so bili na vsakem koraku. Eni dolgi, drugi krajši, eni mokri, drugi suhi. Vsega je bilo.  Ker je bilo pri otrocih opaziti veliko zanimanje za le-te, smo se odpravili v knjižnico in poiskali knjige o njih. Kaj jejo, kje živijo, kaj imajo radi. Vse smo se pozanimali. Poiskali smo jih na našem vrtičku in si jih odnesli tudi v igralnico. Naredili smo jim lep kotiček – terarij in jih opazovali. Tako so nam bili všeč, da smo jih poskušali tudi narediti iz slanega testa, katerega smo skupaj zgnetli, s prstki smo risali sledi po pesku, kakršne naredijo oni, kopali po mivki, kot kopljejo tudi oni ter poskusili osvojiti pesem Prha za deževnike. Seveda smo za njih vsakodnevno lepo skrbeli ter jih po krajšem času spet spustili v naravo.  

Kliknite za ogled galerije slik…

Cipek in Capek in gozdne skrivnosti

3.12.2023

Ker nam je tematika Cipka in Capka zelo »pisana na kožo«, smo se poglobljeno z njima spustili tudi v gozdne skrivnosti.  Obiski gozda ter raziskovanje le-tega smo se lotili s spoznavanjem gozdnih pojmov. Igra in dejavnosti v gozdu smo izpeljali skozi uporabo naravoslovne škatle gozd. Iskali smo gozdne plodove, objemali drevesa, obrisovali lubje, iskali in natikali listke na paličice, razvrščali listke in storže ter naredili hišico za Cipka in Capka v gozdu. Spoznavali smo tudi barve narave. Listke, zemljo, plodove smo z večjima dvema kamenjema strli in jih pripravili za slikanje. Potem pa smo s temi barvami slikali v igralnici, ter izdelke razstavili v večnamenskem prostoru vrtca.  Ker  je bilo res veliko rjavega smo osvajali tudi pesem Rjava pesmica, katera tudi opeva vse rjavo, kar najdemo v gozdu. Res veliko smo se igrali na prostem.

Kliknite za ogled galerije slik…

Cipek in Capek in oktoberske dogodivščine

31.10.2023

V mesec oktober smo vstopili s praznovanjem Tedna otroka, ki je bil letos zasnovan z Zakajčki in zatojčki. Zakaj je lisička Cipku in Capku zasedla hišico in ni želela iz nje, so se spraševali tudi otroci, ko so si ogledali predstavo s senčnimi lutkami. Veliko luštnega smo počeli skupaj z vrstniki iz skupin Sončki in Lisičke. Skupna igra in sladkanje s slastnimi palačinkami so zaokrožili praznovanje. Nadaljevali smo s skupnim orientacijskim pohodom in lovom na zaklad v okolici Trebnjega, ki je bilo hkrati naše prvo srečanje s starši. Hkrati pa smo si s pohodom prislužili tudi nalepko v knjižici Malega sončka ter obeležili svetovni dan hoje.

Kliknite za ogled galerije slik…

Pri Cekinčkih je lušno

8.10.2023

Prve dneve pri Cekinčkih smo začeli s praznovanjem. Naša najmlajša Ajda je praznovala 2 leti. Lepe sončne dni smo izkoristili za sprehode, igre na igrišču in vrtnarjenje na vrtičku, deževni dnevi pa so bili ustvarjalni. Pesmici Metuljček cekinček,  Gosenica in še nekatere starejše smo prepevali skoraj vsak dan. Risali smo, odtiskovali, lepili…samostojno ustvarjali. Ker je veliko otrok že brez pleničk, nam je veliko časa vzel tudi osvajanje toaletnega treninga še ne suhih otrok. Osvajamo stopnice s hojo v paru in v koloni brez sprehajalne vrvice. Pot nas je vodila tudi do igrišča pri Dso Trebnje, kjer smo se tudi družili z otroki iz skupine Lisičke. Na 27.9. smo se pridružili množičnemu teku na šolskem igrišču. Prav vsi smo zmogli preteči razdaljo 300 metrov.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost