ŽOGICE

Vzgojiteljica Helena Krnc

VPO pom. vzgojiteljice Tjaša Poglavc

Hopla hopla sem in tja, 

skače mala ŽOGICA, 

dneva vsak dan se veseli,

v vrtec vsako jutro že hiti. 

Dobrodošli v vrtcu, kjer se bomo vsak dan posebej veselili,  

raziskovali nove poti ter tkali nova prijateljstva. 

Helena in Tjaša

Prav poseben obisk

25. 05. 2024

Obilica deževja in veliko deževnih dni nam je v vrtec prineslo prav poseben obisk. Otroci so zjutraj na terasi opazili veliko deževnikov in polžev. Njihovo navdušenje je bilo tako veliko, da smo jih šli iskat. Poiskali smo primerno posodo, se pogovorili kaj polži in deževniki potrebujejo da jim bo prijetno in da se bodo v igralnici dobro počutili. Posodo smo navlažili in vanjo dali malo trave.

Otroci so v igralnici živali opazovali, poimenovali njihove dele in ugotavljali kaj jejo in kako se premikajo. Da bi otroci lažje videli njihovo gibanje smo dali polža in deževnika na list papirja, kjer so se lepo videle sledi njihovega premikanja. Otroci so bili navdušeni. Nekateri so bili tako pogumni da so deževnika celo prijeli. Ob tem so komentirali, da je deževnik hladen in moker.

Da pa živalic nebi predolgo zadrževali, kajti v naravi se počutijo najbolje, smo jih skupaj odnesli na igrišče vrtca kjer so si lahko poiskali svoje skrivališče.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk zobozdravstvene službe

3. 6. 2024

V četrtek, 30. 5. 2024, nas je v vrtcu obiskala sestra Tjaša iz zobozdravstvenega kabineta za preventivo in nam povedala, kako je potrebno skrbeti za svoje zobke, kaj vse je pri tem pomembno in pri čem moramo biti še posebej previdni.

S seboj je imela zobozavra Andraža, na katerem nam je vse skupaj tudi demonstrirala. Otroci so se seznanili s prvim obiskom pri zobozdravniku, kako poteka pregled in kaj je potrebno narediti če zobek boli. Imela je tudi vse pripomočke s katerimi so se otroci kasneje igrali in tudi sami Andražu popravljali zobe. Še enkrat jih je seznanila s pravilno tehniko umivanja zob. Da pa do črvičkov v zobeh nebi prišlo, je zelo pomembna tudi prehrana. Skupaj smo pogledali kaj je potrebno jesti, da naši zobje ostanejo zdravi in česar se je potrebno še posebej izogibati. Najslabši za zobe so bonboni, ki se na zobe prilepijo ali pa so tako trdi da z grizenjem poškodujemo sklenino.

Najboljše kar lahko damo našim zobkom pa je to, da vsak dan zagrizemo v celo jabolko. S tem širimo ustni lok in poskrbimo, da naši zobje ostanejo zdravi.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk otrok oddelka Cofki

10. 5. 2024

V vrtec smo dobili prav poseben obisk otrok iz enote Mavrica. Obiskali so nas otroci oddelka Cofki skupaj s strokovnima delavka. Prišli so s prav posebnim namenom. Ker smo mi še premajhni, da bi se z avtobusom odpeljali v Trebnje na predstavo za Lutkovni abonma, smo si lahko ogledali dramatizacijo Mojca Pokrajculja kar v našem vrtcu. Otroci so pripravili čudovito predstavo za katero so sami naredili sceno, kostume in vse pripomočke. S to predstavo so se predstavili tudi na Območni reviji otroških gledaliških skupin na Mirni in dobili same pohvale. Našim malčkom pa je bilo to še posebno doživetje. Prvič so si ogledali kako otroci zaigrajo dramsko igro.

Kliknite za ogled galerije slik

Srečanje s starši v enoti Lovrenc

3. 4. 2024

V torek dne 26.3.2024  ob 16.00 uri, je potekalo srečanje z starši v enoti Lovrenc na temo Velikonočne likovne delavnice. Likovne delavnice so potekale po vseh igralnicah, kjer so jim strokovne delavke enote pripravile material za izdelavo izdelkov.  Starši so z otroki krožili in izdelovali v vsaki igralnici drugačen izdelek, katerega so na koncu odnesli domov. Strokovne delavke smo starše otrok nagovorile, če bi oni zaigrali  lutkovno predstavo. Nad odzivom staršev smo bile zelo presenečene, kar nekaj se jih je ponudilo. Nato so starši v skupnem prostoru postavili sceno in naredili generalko. Nekje ob 17.00 uri smo z delavnicami zaključili in se skupaj zbrali v večnamenskem prostoru kjer smo si ogledali lutkovno predstavo v izvedbi staršev otrok na temo Si ti moja mamica, kjer so otroci skozi predstavo spoznavali živali, njihov življenjski prostor in kako je v nesreči potrebna pomoč drugega. Otroci so v predstavi zelo uživali. Srečanja se je udeležilo veliko število otrok in staršev. 

Kliknite za ogled galerije slik

Dnevi likovnega ustvarjanja

22. 2. 22024

V tednu od 5. 2. do 9. 2. 2024 smo v enoti izvedli delavnice likovnega ustvarjanja. Delavnice so bile pustno in valentinovo obarvane. Strokovne delavke enote smo se skupaj z otroki pogovorili in dogovorili kako bi dejavnosti izvedli. Starejši so predlagali, da se razdelimo v skupine, mlajši in starejši skupaj in tako vsak dan ustvarjamo. Dopoldne smo v skupnem prostoru pripravili ustvarjalne kotičke z različnimi materiali in pripomočki. Otroci so slikali, strigli, lepili in kiparili. Spoznali so različne materiale, tehnike in načine ustvarjanja. Veliko smo se družili, starejši so pomagali in sodelovali z mlajšimi. Mlajši so jih posnemali. Skupaj smo ustvarili čudovite, unikatne izdelke, ki krasijo naš skupni prostor v vrtcu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Zdrav duh v zdravem telesu

24. 1. 2024

V skupini se z otroki zavedamo, kako pomembno je vsakodnevno gibanje za zdravje. Ker smo v obdobju ko so na obhodu virusi še toliko bolj skrbimo, da se veliko gibamo in telovadimo, jemo veliko sadja in si dopoldne pripravljamo čaj z medom in limono. Otroci so spoznali kako se je potrebno v zimskem času obleči, da jih ne zebe in se ne prehladijo če so zunaj. Otroci se navajajo na samostojnost in se tudi dopoldne v igralnici igrajo z oblačili. Sami si oblačijo bunde, natikajo rokavice in obuvajo copate.

Vsakodnevno zjutraj v igralnici potelovadimo, enkrat tedensko pa v telovadnici pripravimo vadbeno uro. Otroci pri tem uživajo. Dejavnosti pa so pripravljene tako, da motorično planirajo, premagujejo različne ovire in višine ter s tem urijo in krepijo mišice, ki so pomembne za ravnotežje in moč.

Kliknite za ogled galerije slik…

Praznični december

20. 12. 2023

Mesec december nas prav kliče po ustvarjanju, okraševanju in praznovanju. Da bo naš vrtec izgledal praznično smo se z otroki pogumno lotili ustvarjanja. Pripravili smo okrasitev za igralnico, garderobo in s svojimi izdelki razveselili starejše v DSO Trebnje. Otroci so slikali s čopičem in lepili. Seznanili so se z novo tehniko ustvarjanja. Iz senzornega materiala so naredili snežaka, tiskali dlani in naredili novoletne bunkice ter iz odpadnega materiala izdelali smreke.

Veliko smo se družili s prijatelji, v garderobi skupaj plesali, pripravili različne pogostitve in si skupaj ogledali predstavo naših strokovnih delavk z naslovom Neke zimske noči.

Kliknite za ogled galerije slik…

Jesensko dogajanje pri Žogicah

28. 11. 2023

V mesecu novembru smo z otroki izkoristili prijetne sončne dneve in se zelo veliko zadrževali na prostem. Pogovarjali smo se o zdravem načinu življenja in pomenu gibanja. V sklopu Fit – ovih dejavnosti smo se odpravili na daljše sprehode do gozda in travnika. Na travniku so otroci raziskovali krtine in z blatnimi palicami na listu papirja ustvarili prave umetnine. V gozdu so iskali jesenske liste različnih barv in oblike, jih pihali, metali v zrak jih opazovali ter naredili lepljivo sliko. Otroci so jesenske liste lepili na prozorno folijo. V vrtcu pa smo izvajali različne gibalne dejavnosti v telovadnici in v oddelku. Otroci so se razgibali ob pomoči različnih rekvizitov. Premagovali so različno visoke ovire, plazili skozi poligon in blazine ter plezali po lestvi.

Kliknite za ogled galerije slik…

Obisk Gasilske postaje Šentlovrenc

26. 10. 2023

V petek 20.10.2023 smo z otroki ob mesecu požarne varnosti obiskali Gasilsko postajo Šentlovrenc. Gasilci so nas sprejeli z veseljem sprejeli in se še posebej potrudili, da bi nam predstavili njihovo delo, opremo in Gasilni dom Šentlovrenc. Da bi samo dogajanje otroci bolje doživeli in bi bolj pozorno prisluhnili so otroke razdelili v tri skupine. Najprej smo si ogledali njihova vozila, vso opremo, ki jo imajo v vozilih ter njihove uniforme. Gasilec Anže Razdrh se je še posebej potrudil, da bi otrokom približal poklic gasilca in jim povedal kako je njihovo delo pomembno, čudovito in hkrati tudi zelo naporno. Ogledali smo si tudi kamišibaj gledališče ter pravljico Pozabljena juha, ki jo je otrokom zaigrala predsednica gasilskega društva, ga. Andreja Zupančič.

Vsako leto se gasilci še posebej potrudijo in povabijo tudi zunanje sodelavce. Letos s povabili gospodično iz enote K9. Gospodična je prišla z reševalnimi psi, s katerimi iščejo pogrešane osebe. Otroci so si ogledali nekaj veščin reševanja in imeli možnost božanja psov.

Hvala gasilcem Gasilske postaje Šentlovrenc za čudovito in doživeto predstavitev.

Kliknite za ogled galerije slik…

Zakaji in zatoji radovednosti

23. 10. 2023

V tednu otroka, ki je potekal od 2.10. – 6.10.2023 smo z otroki v enoti Lovrenc vsak dan podoživeli malo drugače. V ponedeljek smo se pogovarjalizakaj se radi igramo, zato so otroci sami izbrali igrače s katerimi so se skozi dopoldne igrali. Otroci v vrtcu zelo radi pojejo in skupaj smo prepevaliin poslušali  novo pesemZakajček. Pripravili smo tudi gibalno dopoldne v igralnici. Otroci so poskrbeli za svoje zdravje in se skozi poligon dobro razgibali.  V četrtek smo na ravni enote strokovne delavke otrokom zaigrale lutkovno predstavo Repa velikanka, ob  kateri so otroci spoznali razne poljščine, ki jih sadimo na vrtu, njivi. V petek smo se z otroki zbrali v skupnem prostoru enote Lovrenc, se podružili  in si ogledali gledališko predstavo Bobek in barčica v izvedbi strokovnih delavk vrtca Mavrica Trebnje.  

Kliknite za ogled galerije slik…

Ustvarjalni september

17. 10. 2023

Mesec september je tako hitro minil. Uvajalno obdobje je steklo brez večjih posebnosti. Skupaj z otroki smo si vsak dan naredili dan je bil poseben in zanimiv. Veliko smo že ustvarjali in polepšali našo igralnico. Otroci so tiskali dlani in tako naredili ježka ter sončnico, ki krasita naše stene.  Otroci so se igrali tudi z naravnim materialom. Najbolj so uživali, ko smo imeli dan brez igrač. Otroci so se ta dan igrali z naravnim materialom, najbolj všeč jim je bila igra z listjem. Igrali in ustvarjali so tudi z brivsko peno, pri kateri pa so bili kar malo zadržani dokler niso ugotovili, da je packanje z njo prav zabavno.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost