MEHURČKI

Vzgojiteljica Agata Černe

VPO pom. vzgojiteljice Mateja Pancar

 

NEKAJ JE V ZRAKU. 

LEPEGA, NEŽNEGA, MIMOBEŽNEGA. 

NEKAJ JE V ZRAKU. 

MILNI MEHURČEK LEBDI. 

 

Veliki in majhni, pisani in prozorni,  

v vetru se lovimo in v vrtec radi prihitimo. 

V vrtcu si želimo, da se kaj lepega naučimo 

in s prijatelji si dobre misli ter nasmehe podelimo. 

Stopili bomo pogumno v novo šolsko leto 2023-24 

z novim imenom » MEHURČKI«. 

 

Strokovni delavki se bova potrudili,  

da bomo skupaj odkrivali nove dogodivščine,  

da bodo otroci radi prihajali v vrtec in se v njem dobro počutili.  

Le tako bo svet lepši za nas in za vas dragi starši.  

 

Agata in Mateja 

Zima, zima bela

24. 1. 2024

V oddelku Mehurčkov smo komaj čakali na prve snežinke. Igrali smo se igre in poslušali zgodbe o snežakih, ki smo si jih namišljeno predstavljali, kako naj izgledajo. Vendar pravega snega ni bilo in ni bilo. Januarsko petkovo jutro pa nas je močno presenetilo saj so padale debele in velike snežinke. Hitro so pobelile polja in gozd ter tudi našo teraso.

Otroci so strmeli skozi okno in spraševali kdaj bomo odšli na sneg. Bil je moker in težak, zato smo si ga prinesli v velikih posodah kar v igralnico in celo dopoldne uživali. Oblikovali majhne in velike kroglice, mešali, polnili različne modelčke in izdelovali skulpture. Pravi užitek je bilo z njim rokovati.

Igra je potekala tako dolgo, da se je sneg stopil in krpe na tleh so bile mokre. Nič hudega. Pobrisali smo tla, sezuli copate in jih položili na radiator. Skupaj pa smo ugotovili, da se sneg spremeni v tekoče stanje.

Prišlo je ponedeljkovo jutro in komaj smo čakali, da se temperatura malo dvigne. Posijalo je toplo sonce in brž smo si nadeli zimska oblačila in odšli na sneg. Kar nekaj časa smo uživali. Vožnja s krožniki in lopatkami je bila zanimiva pa vendar so otroci našli še nekatere pripomočke, ki so sicer namenjeni guganju. Bilo je čarobno in tako aktivno, da so bila zimska oblačila pretopla. Pod kapo so bili lasje kar malo mokri. Zimska radost na prostem nas osrečuje in upamo, da nas bo sneg osrečeval še nekaj časa.

Kliknite za ogled galerije slik…

Decembrske radosti

9. 1. 2024

Praznične dni v mesecu decembru smo preživeli ob planiranih dejavnostih na temo čarobne smrečice. V tem duhu smo strokovne delavke dekorirale in okrasile našo enoto Lovrenc. Postavitev smrečice v garderobi vrtca je poleg lučk, ki smo jih obesili nanjo pritegnila tudi sodelovanje staršev pri krasitvi in izdelavi okraskov, katere so otroci z veseljem prinašali v vrtec in jih obesili na jelko. Jelka je postajala bogato okrašena in vredna vsakega ogleda.

Tudi obujanje tradicije ob prihodu Miklavža in ostalih dobrih mož je otrokom vzbujalo veselje in radovedno pričakovanje daril, ki so jih bili deležni tako doma kot v vrtcu.

Mesec december je bil namenjen druženju vseh oddelkov v enoti s prazničnimi pogostitvami ob peki vaflov in palačink ter pripravi različnih napitkov. Otroci so se dodobra spoznavali med sabo. Ob novoletno-božični glasbi so plesali, prepevali in se navihano zabavali.

 

Kliknite tukaj za ogled galerije slik…

Sprehod po Afriki

21. 12. 2023

20. 12. 2023 smo odšli z 3 – 6 letnimi otroki iz oddelka Mehurčki na ogled knjižnice Pavla Golie v Trebnje. Pravo veselje je bila že vožnja z avtobusom saj je to prav posebno doživetje. Ob prihodu v knjižnico nas je pričakala prijazna knjižničarka ga. Mojca Nose in nas povabila v prostor za najmlajše.

Ob pogledu na police z knjigami so otroške oči segale tudi v igralni kotiček za katerega nismo imeli dovolj časa.

Ga. Mojca je otrokom na zelo duhovit način predstavila zgodbo z naslovom: Sprehod po Afriki. Radovedne otroške oči so sledile njenemu pripovedovanju in lutkam iz kartona. Navdih njenega pripovedovanja pa je bil instrument s katerim je pričarala zgodbo.

Ob zaključku so se otroci z njo naučili tudi ples FUNGA ALAFIA. Ker je čas božičnega vzdušja, smo si pred stavbo ogledali postavitev lesenih jaslic in odšli na sprehod do šolskega igrišča. Na igrišču so se nam pridružili otroci iz enote Kekec in ob tej priliki smo skupaj poklepetali. Dodobra smo se preizkusili v teku po tekaški progi in hoji po nogometnem igrišču z umetno travo. Otrokom je bila hoja in tek zanimiva saj so povedali, da so čutili mehkobo pod nogami.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dan strpnosti v oddelku Mehurčki

19. 11. 2023

16. 11. 2023

Dan strpnosti smo obeležili s sprehodom do gasilnega doma v Šentlovrencu. Otroci so ob poslušanju zgodbe LOV NA MEDVEDA izvajali različna naravna gibanja, igro s padalom in balinčki. V prijetnem in toplem sončnem vremenu smo strpnost obeležili na zelo aktiven način in veliko mero strpnosti do najmlajših otrok v oddelku. Zavedamo se, da starejši otroci težko čakajo in so včasih nestrpni, vendar z vzpodbujanjem in motivacijo, da naj pomagajo otrokom, ki še ne zmorejo tako kot oni nam strpnost dobro uspeva.

Kliknite za ogled galerije slik…

Lov na medveda

13. 11. 2023

V oddelku Mehurčkov smo pričeli Mavričnega bralčka ob zgodbi z naslovom: »Lov na medveda«. Knjiga je otroke zelo navdušila, tako da smo ob njej izvajali gibalno dejavnost in spoznavali različne oblike naravnih gibanj. Največji užitek pa je bil pri večkratnem ponavljanju besedila s katerim so otroci izražali svojo moč, da se medveda ne bojijo. Tekst, ki so ga ponavljali tudi na sprehodu se jim je takoj vtisnil v spomin.

Vsak dan smo čakali, da posije sonce. Želja se je uresničila in smo se v sredo, 8. 11. 2023 odpravili na daljši pohod proti gozdu. S sabo smo vzeli napitek in malico v nahrbtnik pa sva strokovni delavki skrili plišasto igračo medvedka. Igra in gibanje v naravi sta bila nepopisano zanimiva. Počasi se je pričelo dopoldne iztekati in ob vrnitvi v vrtec nas je opazil bližnji občan. Poslušal je kaj otroci pripovedujejo in pristopil je zraven. Otroci so mu povedali, da so bili v gozdu in da so čakali medveda. Ob tem so tudi z vso hrabrostjo povedali besedilo.

MI GREMO NA MEDVEDA.

VELIKEGA MEDVEDA.

IN NIČ SE NE BOJIMO.

ZARES PREKRASEN DAN!

 

Go. Franc je otrokom povedal, da je lovec in ima rad živali. Povabil nas je v hišo ter predstavil svoje nagačene živali in trofeje. Otroci so bili zelo radovedni, saj je moral poiskati odgovore na mnoga vprašanja. Doživetja smo v vrtcu izrazili tudi v likovnih tehnikah in go. Franca nagradili z albumom, ki smo mu ga izročili v zahvalo. Bilo je res prijetno.

Kliknite za ogled galerije slik…

Gasilci so odprli svoja vrata

26. 10. 2023

Ob mesecu požarne varnosti smo v enoti Lovrenc spoznavali dejavnosti, ki jih opravljajo gasilci prostovoljnega gasilskega društva Šentlovrenc.

20. 10. 2023 so gasilci PGD Šentlovrenc pripravili dan odprtih vrat in otrokom pokazali svoja vozila s pripomočki za reševanje v prometnih nesrečah in gašenje. V sejni sobi njihovega doma nam je predsednica društva predstavila zgodbo o pozabljeni juhi. Otroci so zgodbo navdušeno poslušali saj jo je obarvala s pogledom na slike v obliki kamišibaj predstavitve in jo z duhovitim nastopom popestrila. Ob koncu je otrokom ponudila pobarvanko in jih poprosila, če jo pobarvajo in ji pošljemo kakšno fotografijo.

Na parkirnem prostoru sta nas pričakala dva kužka in njihova spremljevalka. Kinologinja nam je povedala, da z njima išče izgubljene osebe in predstavila na kakšen način poišče človeka. Tudi otroci so se skrivali in uživali ob tem, ko je pes vsakega našel in ob tem z lajanjem nakazal kje je skrit. Med samo igro so najbolj pogumni otroci tudi pobožali kužka in ga opazovali še pri prikazu drugih vrlin kot je hoja po dveh nogah, lovljenje nagrade, hoja ob nogi ipd…

Dan odprtih vrat je otrokom popestril domišljijo in ob tem so gasilci vzpodbudili nekatere najmlajše, da se bodo odločili za poklic gasilca.

Kliknite za ogled galerije slik…

Spet prišla je k nam jesen

23. 10. 2023

Otroci iz oddelka Mehurčki smo z velikim veseljem pričakali prve jesenske dni saj smo odšli v gozd, kjer smo nabirali prve plodove in liste različnih dreves. Spoznavali smo obliko jih primerjali po velikosti in ugotavljali, če se je barva listov že spremenila. Pa vendar to ni bilo vse. Tudi polje nas je navdušilo z različnimi pridelki in velikanskimi bučami. Nekaj pridelkov smo prinesli v vrtec in ob lutkovni predstavi:« Repa velikanka;« na duhovit način prikazali željo vsakega kmeta, ki si želi vzgojiti največjo repo, kolerabo, bučo ipd…

Obiskali smo kmetijo Kazina, ki je na zanimiv in pester način pripravila nekaj zanimivosti iz narave. Tam smo si lahko nabrali različne vrste koruze, ki smo jo s pridom uporabili pri likovni tehniki.

Poleg vsega tega smo ugotovili, da kostanj še ni padel na tla in lahko čisto pravo jesen prinese dež in mraz. Tudi tega z veseljem pričakujemo.

Kliknite za ogled galerije slik…

Mehurčki lebdijo

28. 9. 2023

Zakorakali smo v prve septembrske dni z novimi prijatelji in željni novega druženja z njimi. Oddelek je zelo razgiban v kombinirani sestavi od 2 – 5 let. Med drugim imamo tudi eno deklico, ki se vključuje prvič. Mlajšim otrokom namenjamo nekoliko več pozornosti saj potrebujejo še nego medtem, ko starejši otroci že uživajo v igri in navezujejo stike med sabo. Veliko se crkljamo in dogovarjamo o pravilih igre v kotičkih, kjer je potreben spoštljiv odnos s postavljanjem meja.

V tem mesecu smo praznovali že dva rojstna dneva in se hudomušno ob tem zabavali. Večino aktivnosti preživljamo na prostem saj nam je vreme naklonjeno in ga izkoriščamo v polni meri. Pihamo milne mehurčke jih lovimo in opazujemo kako se barve spreminjajo ob sončni svetlobi. 

Naše prve likovne aktivnosti so izhajale prav iz izbranega imena naše igralnice MEHURČKI POLETIJO V NEBO.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost