Gozdni vrtec

Vrtec Mavrica Trebnje je že nekaj let član mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije. Pri izvajanju projekta v sodelujočih oddelkih vključujemo načela gozdne pedagogike, smo radi v naravi in spodbujamo ustvarjalnost, radovednost ter inovativnost v učnem procesu. Gozd se glede na zmožnosti otrok in njihove individualne lastnosti trudimo obiskati vsaj enkrat na teden.

Cilj projekta je kontinuirano prenašanje aktivnosti iz vseh področij Kurikuluma za vrtce v naravno okolje (gozd, travnik), ter na tak način vplivati na celostni razvoj otroka.

Otrokom omogočamo opazovanje in raziskovanje narave, spoznavanje rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, spoznavanje obdobij v življenju dreves, koristnost gozda, uporabnost lesa ter otrokom približati gozd kot prijetno okolje, v katerem raziskujejo, spoznavajo, pridobivajo nova znanja in se igrajo.

Izvajalci:

Bojana Prpar in Andreja Strajnar ter otroci iz skupine LONČKI – B1,

Barbara Kastigar in Dunja Radulič ter otroci iz skupine PAJKCI – B4,

Radojka Udovič in Mirjam Golob ter otroci iz skupine PRIJATELJI – C1,

Anja Novak in Tamara Orešnik ter otroci iz skupine GUSARJI – C3,

Nina Bevec Jevnikar in Aljana Skoporc ter otroci iz skupine GOBICE – C4,

Saša Kastelic in Slavica Cesar ter otroci iz skupine ROŽICE – O1,

Barbara Škarja in Simona Marinčič ter otroci iz skupine ŽOGICE – O2,

Barbara Leben in Saša Stušek ter otroci iz skupine ŠOLENČKI – K1,

Tanja Fius in Tjaša Grmovšek ter otroci iz skupine MUCE – K2,

Žiga Mohorčič in Andrejka Jevnikar ter otroci iz skupine MAVRIČNE ŽOGICE – K3,

Maja Rozman in Klavdija Pirc ter otroci iz skupine HRČKI – D1,

Damjanja Fajdiga in Tatjana Anžlovar ter otroci iz skupine BUČKE – D2 ter

Špela Šeme Lesjak in Vesna Kastelic ter otroci iz skupine MIŠKE – ŠENTLOVRENC 2.

Starši s podpisom soglašajo, da lahko vrtec objavi fotografije, video posnetke otroka, ki so nastali pri dejavnostih v sklopu programa Gozdni vrtec, v katerega je vključen oddelek, ki ga obiskuje. Fotografije in video posnetki se bodo javno objavljali na spletni strani Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, v Facebook skupini Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, na spletni strani Vrtca Mavrica Trebnje, oglasnih deskah Vrtca Mavrica Trebnje in lokalnih, regijskih in nacionalnih medijih.

Oh, ta zima, zima bela. Ali je res?

1.2.2023

Miške smo z nestrpnostjo pričakovale prvi sneg in res smo ga dočakale. Nič nismo čakali, »zavihali smo rokave« in podvig se je začel. V garderobi smo se toplo oblekli in obuli ter odšli na igrišče. Tam smo se najprej malo poigrali, mlajši otroci so se s snegom šele spoznavali in raje še od daleč opazovali. Otroci, ki so se z lopatkami in krožniki spuščali po klančini so opazili, da sneg ni več bel, ampak je postal rjav in umazan od blata. Nekateri so si poiskali nov prostor, nekatere pa to sploh ni motilo. Otroci so res uživali.

Ko smo prišli v igralnico, smo se pogovorili o vtisih, ki so jih doživeli na snegu. Veliki večini otrok je bilo fino, jim je bilo všeč, nič jih ni motilo, nekatere pa je malo zeblo, ni jim bilo všeč, ker so bili mokri ali umazani. Izkoristila sem priložnost in odšla ven ter v igralnico prinesla malo umazanega, rjavega snega. Otrokom ni bil všeč. Povedali so, da je lepši, če je bel. Otroke sem nato vprašala, kakšen pa bi jim bil všeč. Začeli so naštevati različne barve. Zanimalo me je, če bi res želeli imeti tak sneg. Otroci so pritrdili. S sodelavko sva na hitro pripravili korita, katere sem z lopato na terasi napolnila s snegom, medtem pa je sodelavka pripravila barve in čopiče. Otroci so bili kar malo presenečeni, ko sva jim ponudili možnost, da lahko sedaj sneg pobarvajo po svojih željah, juhuhu.

 Naslednji dan smo naš podvig še nadgradili. Dogovorili smo se, da bomo sneg barvali zunaj, na prostem. Da bodo lažje barvali večje površine, sva otrokom pripravili plastenke (»šprice, brizge«) z razredčeno tempera barvo, osnovnih barv. Ponudili pa sva jim tudi lesene palčke, s katerimi bodo lahko risali po snegu. Toplo smo se oblekli in obuli ter odšli na zasnežen travnik pri parkirišču vrtca. Igra, zabava in ustvarjanje se je pričelo.

 

Vzgojiteljici Špela Šeme in Vesna Kastelic ter otroci iz skupine Miške

 

 Klikni za ogled galerije

Praznovanje v gozdu

16.1.2023

Otroci in odrasli iz skupine Lončki pogosto zahajamo v naravo. V jesenskem času smo v gozdu nabirali liste mavričnih barv. Naučili smo se razločevati med različnimi drevesi po listih, skorji na deblu, plodovih in cvetovih. Spoznali smo: hrast, bukev, smreko, kostanj, lipo, in javor.

Pogovarjali smo se o tem, kako se različne živali pripravljajo na zimo. Katere zimo prespijo, predremajo in katere so aktivne. V igralnici smo organizirali kotiček v katerem znanje večkrat obnovimo.

Pri načrtovanju dejavnosti na prostem vzgojiteljici izhajava iz otrok. Tako je bilo tudi pri igri vlog po prebrani zgodbici Pod medvedovim dežnikom. Igro smo iz igralnice preselili v gozd. S sabo smo vzeli vse pripomočke, ki so jih otroci predlagali. Otroci so razdeljeni v skupine izdelali hišice za vse živali, ki nastopajo v zgodbi. Pri izdelovanju hišic so  ugotovili, da se nekatere veje lažje zapičijo v tla kot druge. Ene veje so se lepo upognile, druge so  se zlomile. Predlog s strani otrok je bil, da za medvedov rojstni dan izdelajo torto. Na enem delu so izdelovali torto, ob votlem štoru pa so se zbrale deklice in  kuhale golaža za »žurko«. Po končanih pripravah na praznovanje so otroci začeli tarnati, da jih zebe v roke. Naučili smo se kako ogrejemo mrzle roke. Prste na rokah smo masirali in pihali vanje topel zrak. Otroci so na praznovanje povabili tudi lisico in jo opozorili na njeno obnašanje.

Otroci so s svojim vedenjem pokazali, da redni obiski gozda pomenijo več domišljije, izboljšanje opazovalnih sposobnosti, bolj kreativno igro in boljše socialne odnose.

 

Vzgojiteljici Bojana in Andreja z otroci iz skupine Lončki

 

Klikni za ogled galerije

Nekega zimskega dne

13.1.2023

V mesecu januarju smo iz zgodbe Nekega zimskega dne naše utrinke  in  z aktivnosti  prenesli v  gozd.  V zgodbi nastopajo različne živali, ena od živali je ježek, kateremu  je veter odpihnil gnezdo. Zeblo ga je, zato se je oblekel v zimska oblačila ter odšel poiskati svoje bivališče. Z otroki smo se odpravili v Jurčkov gozd, kjer so pod koreninami dreves brskali po zemlji, ter iskali ježevo gnezdo. Poleg brskanja ter iskanja gnezda so otroci  nabrali naravni material, ter izdelali gnezdo za ježka. Gnezda smo odnesli v vrtec, kjer smo naslednji dan nadaljevali z dejavnostjo. Na razpolago so imeli različne naravne materiale, s katerimi so se rokovali. Na izbiro  so imeli zemljo različnih barv, nato pa  so s prstki slikali na folijo, ki je bila ovita  okoli miz. K likovni dejavnosti so pristopili z velikim zanimanjem in interesom.

 

Saša Kastelic in Slavica Cesar ter otroci skupine Rožice

 

Klikni za ogled galerije

Dopoldan v gozdu

11.1.2023

Gozd je prostor za preživljanje prostega časa: v gozdu se med sprehodom ali igro lahko sprostimo. Tudi razvrščanje gozdnih stvari (listja, lubja, maha), je lahko zanimiva izkušnja, ki poglobi otrokov stik z naravo. Ob takih priložnostih se moramo zavedati, da smo v gozdu ‘gostje’ v domovanju številnih živalskih in rastlinskih vrst ter da se vedemo tako, da ne motimo gozdnih prebivalcev ali povzročamo škode. Z otroki smo v gozdu uživali ter iskali listje, lubje, mah, veje. Vse te stvari smo razvrstili na karton. Pri dejavnosti smo zelo uživali, se zabavali in vneto iskali kaj vse se v gozdu lahko najde. Ker smo vključeni v projekt gozdni vrtec tekom celega leta dajemo otrokom veliko možnosti bivanja v njem. Za otroke je  zelo koristno, da so veliko časa zunaj na svežem zraku, da obiskujejo gozd, ker s tem razvijajo sposobnosti samoregulacije, se spopadajo in se učijo iz neuspeha, izgradijo odpornost, razširijo svoj besedni zaklad in komunikacijske sposobnosti, gradijo pozitivne odnose z odraslimi in vrstniki  ter na splošno izboljšajo počutje in duševno zdravje.

 

Barbara Škarja in Simona Marinčič- oddelek ŽOGICE

Klikni za ogled galerije

Bel in pisan sneg

22.12.2022

Ko je zapadel prvi sneg in naše igrišče v vrtcu pobelil do zadnjega kotička, se je videlo navdušenje pri otrocih. Toplo so se oblekli in obuli in že so tekali po zasneženem igrišču. Skupaj z ostalimi otroki iz enote so začeli zgradili snežaka. Pomagali so si z lopatkami in vedri, tudi vzgojiteljice smo prihitele k igri in pomagale. Ta dan so uživali v snežnih radostih.

Naslednji dan pa smo se vrnili na sneg z namenom, da preizkusimo ali ga lahko pobarvamo s tempera barvami. Ker utrjujemo barve, so otroci izbrali 4 barve, katere so nalili v lonček in vzeli s seboj. Vzeli so tudi plastenko vode in čopiče. Zaradi najmlajših otrok v skupini je naša pot vodila le do začetnega dela stavbe, kjer smo opazili zasnežena grmovja, katera so bila kot nalašč za poslikavo. Barve v lončkih so razredčili z vodo in poskusili barvati po snegu. Ugotovili so, da bolj ko je barva pomešana z vodo, lažje se barva. Eni otroci so barvali s čopičem, nekateri so iz lončka kar zlivali barvo v sneg, nekateri najmlajši pa so dogajanje le opazovali. Ko je zmanjkalo barve smo si ogledali naše poslikave, poimenovali barve in se vrnili v igralnico.

Za naslednjič, ko bo zopet zapadel sneg, smo si zadali nalogo, da ponovno naredimo snežaka in le-tega pobarvamo v pisane barve.

 

Vzgojiteljici Damjana in Tatjana z otroki iz skupine Bučke.

 

Klikni za ogled galerije

Gozd pozimi

16.12.2022

Hrčki smo se toplo oblekli in obul ter se odpravili v bližnji gozd. Ob poti smo opazovali zasneženo pokrajino polja in travnike. Ob prihodu v gozd smo ugotovili, da je vse zasneženo. V snegu smo našli sledi jelenjadi in srnjadi.  V gozd smo se odpravili s posebno nalogo in sicer, da ugotovimo kaj je to lubje in ali je vse lubje enako. Lubje smo najprej občutili, ga potipali in povonjali in ugotovili ali je hrapav ali gladek. Prišli smo do zaključka, da imajo različne vrste dreves tudi različno lubje. Nato smo iz nahrbtnika vzeli risalne liste in voščenke. Liste smo položili na debla in z voščenkami risali po njih ter tako dobili poseben odtis lubja.

Plezali smo na drevesa in dodobra raziskali zimski gozd. Ugotovili smo, da nam zimski gozd ponuja veliko možnosti za raziskovanje in igro, če se vanj odpravimo primerno obuti in oblečeni.

 

Vzgojiteljici Maja in Klavdija ter otroci iz skupine Hrčki.

 

Klikni za ogled galerije

Miklavžev lov na zaklad

6.12.2022

Ob zaključku teme o čustvih so smo se šli v gozd razgibat in iskat Miklavžev zaklad. Najprej smo se pozdravili z gozdnim pozdravom, nato pa smo si z različnimi načini podajanja palic razvijali koordinacijo. Podajali smo si jih najprej po eno, nato po dve, potem za hrbtom, najtežja in zabavna pa je bila igra z lepilnim trakom. Kolutek lepilnega traku je kot pri štafeti s pomočjo palic potoval po krogu. Po krajši igri skrivalnic se je začel lov na zaklad. Na vsaki postaji smo spoznali po enega gozdnega prijatelja, ki je izražal določeno čustvo. K naslednjemu prijatelju nas je poslal z namigom ali določeno gibalno nalogo. Na zadnji postaji za mavrico je bil skrit zaklad. Otroci so izpod listja izkopali Miklavževe piškote in čokoladice. Zabavo v gozdu smo zaključili z vsem najljubšo prosto igro.

Vzgojitelja Žiga in Andrejka ter otroci iz skupine Mavrične žogice.

 

Klikni za ogled galerije

Spoznavanje listavcev in iglavcev v oddelku Muce

4.12.2022

Čudovita jesen nas je vabila v gozd. Tokrat smo spoznavali razliko med listavci in iglavci. Poiskali smo list hrasta ali bukve in se naučili kako je ime drevesu na katerem rasteta. Spoznali smo tudi drevo hrast in bukev, njegovo lubje, občudovali rast, velikost, razprostiranje vej visoko v nebo. Vsak otrok je poiskal svoj najljubši list in potem smo se šli igrico – priredbo igre dan-noč. Igrali smo se jo kot Hrast/Bukev. Ko je vzgojiteljica poimenovala ime drevesa hrast in ga dvignila visoko v zrak, so vstali otroci, ki so si za najljubši list izbrali hrastov list. Ko pa je vzgojiteljica poimenovala bukev so vstali tisti otroci, ki so imeli v roki bukov list. Tako smo ogreli naše noge in se pripravili za nadaljnje raziskovanje. Skušali smo poiskati še kakšno majhno smrečico, vendar so v tem gozdu rastle samo ogromne stare smreke tako, da smo lahko občudovali le njihovo veličino od spodaj. Odločili smo se, da gremo globlje v gozd in poiščemo kakšno manjšo smrečico. Kar nekaj časa smo iskali, ko smo končno našli eno. Ta je bila podrta smrečica, ki jo je nekdo odvrgel iz okrasnega lonca. Vsak si je nabral po eno smrekovo vejico, da smo se lahko naučili o tem, da so iglice pravzaprav mali špičasti listki. Skupaj smo ugotovili, da bo to drevo odmrlo in se posušilo, ker njegove korenine niso v zemlji. Otroci so že vedeli, da drevo črpa vodo in hrano iz zemlje skozi korenine. Poskušali smo napol odmrlo drevo postaviti pokonci, vendar smo ugotovili, da nimamo s sabo lopatk, da bi smrečici skopali luknjo, kamor bi jo posadili in položili njene korenine. Potem smo se dogovorili, da se gremo še eno igrico, tokrat se je igrica imenovala Listavec/Iglavec. Otroci so si spet izbrali kaj jim je ljubše – vejica smreke ali list hrasta in se razdelili v dve skupini. Ko smo poklicali iglavec, so poskočili otroci s smrekovo vejico, ko pa smo poklicali listavec, so poskočili tisti s hrastovo. Potem je vsak izbral svoje drevo in ga objel. Za konec dejavnosti smo z voščenkami naredili odtis lubja drevesa, ki si ga je vsak otrok izbral sam in v krogu zapeli pesmico Ježek in medved ter pogledali in poimenovali liste, ki smo jih tokrat spoznali. Gozd nam vsakič ponuja nove izzive in nas tako otroke kot odrasle spodbuja k raziskovanju in iznajdljivosti. Za pomoč pri načrtovanju dejavnosti smo kot osnovo uporabljali Priročnik za učenje in igro v gozdu, ki nas zelo lepo vodi skozi proces spoznavanja gozda in ga bomo uporabljali še naprej.

Vzgojiteljici Tanja in Tjaša ter otroci iz skupine Muce, vrtec Mavrica Trebnje.

 

Klikni za ogled galerije

Čutna tabla pri Prijateljih

4.12.2022

V mesecu novembru smo se z otroki veliko pogovarjali o gozdu. Nekega dne smo se v gozd odpravili z namenom, da ga zaznamo z vsemi čutili. V gozdu smo opazovali naravo okrog nas. Vonjali smo gobe, mah, mokro listje, poslušali šelestenje listja, pokanje vejic pod nogami in ptičje petje. Slišali smo tudi veter ki je pihal po gozdu in odnašal listje z dreves. Spomnili smo se tudi na vonj in okus kostanja, ki smo ga nabirali in pekli v mesecu oktobru.

Porodila se nam je ideja, da bi imeli košček gozda tudi v naši igralnici. Zato smo nabrali  nekaj vejic in listja različnih dreves, kostanj, kostanjeve ježice, lubje različnih dreves, mah in prst. V igralnici smo nabrani material razvrščali glede na barvo, nato glede na to ali je gladko, hrapavo, trdo, mehko. Ob tem smo ponovili kar že vemo o gozdu in rastlinah v njem.

Nato smo se lotili izdelave čutne table. S silikonskim lepilom smo ves material prilepili na velik karton, le tega pa pritrdili na steno. Sedaj se večkrat ustavimo ob čutni tabli. Material na njej otipavamo z odprtimi očmi, včasih pa z zaprtimi. Ob tem si zamišljamo kako ljudje ki ne vidijo, zaznavajo stvari okoli sebe. Ugotovili smo, da ko zapremo oči  bolj pozorno tipamo.

 

Vzgojiteljici Radojka in Mirjam z otroci iz oddelka Prijatelji.

 

Klikni za ogled galerije

Igranje z glasovi po gusarsko

14.11.2022

Gusarji smo »zadnje« vrtčevsko leto pričeli  aktivno. Predvsem smo se posvetili prepoznavanju prve črke naših imen. Z glasovi smo se igrali slušno, vidno in čutno. Črke smo oblikovali z listi, kostanji, vejicami, koruzo, storži in vsem, kar smo našli v našem najbližjem gozdu. Prav tako smo se preizkusili v oblikovanju naše podobe. Nabrali smo naravni material, si ga prinesli v igralnico in tam pripravili naravoslovni kotiček. Večkrat si namesto igrač, raje privoščimo igro z njim.

Otroška domišljija res ne pozna meja, prav tako se njihova motivacija potroji, ko jim ponudiš njim prijetno okolje. Kako zabavno je (lahko) učenje😊.

 

Vzgojiteljici Anja in Tamara z otroki iz skupine »Gusarji«.

 

Klikni za ogled galerije

Čarobne barve v gozdu

9.11.2022

V skupini Lončki smo v mesecu septembru bivali v gozdu in iskali primerne kotičke za igro. Otroci so sabo vzeli lončke, žličke in vodo ter iz sestavin, ki so jih našli v gozdu, skuhali različne jedi za gozdne škratke. Naslednjič so jim izdelali tudi hiške in jim pripravili mizo za piknik.

V oktobru smo opazovali čarobne barve listkov. S pomočjo listja in skorij dreves, so se otroci naučili ločevati drevesa med seboj. Listke posameznih dreves so nabrali v ajmarčke in jih prinesli v vrtec. Nizali so jih na palčke, jih prilepili na podlago ter izdelali  čarobni gozd v vrtcu.

Ugotovili so, da je bukev »punca« in hrast »fant« ter predlagali, da jima zapojemo Belo Lilijo in Rdeči tulipan. Pri vseh dejavnostih so zelo uživali.

 

Otroci iz skupine Lončki z vzgojiteljicama Bojano in Andrejo.

 

Klikni za ogled galerije

Gozd v jeseni

28.10.2022

Z novim šolskim letom je v skupino Bučke prišlo kar nekaj otrok, ki so komaj dopolnili eno let. Zato je obisk oddaljenih predelov narave in gozda malo oteženo, vendar nas to ne ustavi. Kajti topel in sončen jesenski dan v septembru nas je kar vabil ven. Čeprav je bila pot kar dolga in polna ovir za male radovedneže, nam je uspelo priti v gozd nad Lokvami. Trud je bil nagrajen s čudovitim pogledom na okolico vrtca, gozd pa je ponujal številne možnosti za igro in raziskovanje. Tako smo se v gozd, vendar na drug del hriba, še vrnili, ga opazovali in se igrali z drevesnimi listi, katere je raznašal veter. Gozdni material smo prinesli tudi v igralnico s katerim smo likovno ustvarjali.

 

Skupina Bučke z Damjano in Tatjano.

 

Klikni za ogled galerije

Gozdni portreti

26.10.2022

Otroci iz skupine Gobice smo v letošnji jeseni večkrat obiskali gozd, katerega smo raziskovali z vsemi čutili. Ker se v gozdu počutimo domače in sproščeno, smo tudi dober del izvajanja ostalih dejavnosti iz področja kurikuluma prenesli v gozd.

Na področju likovne umetnosti smo gozdni material uporabili kot likovnega. Sprva smo se pogovorili o delih obraza in njihovih nalogah. Vsak otrok je na svoj risalni list upodobil svoj portret z materialom, ki ga je našel v gozdu. Vsi otroci so bili visoko motivirani, ustvarjalni in iznajdljivi. Poiskali so si zelo različen material (vejice, plodovi, zemlja, koreninice, listje, storži …) in ustvarili jasne portrete.

Po končani likovni dejavnosti smo material vrnili v gozd, pospravili risalne liste in nadaljevali s simbolno in prosto igro.

Oddelek Gobice ter strokovni delavki Nina Bevec Jevnikar in Aljana Skoporc.

 

Klikni za ogled galerije

Gozdne dogodivščine

25.10.2022

Narava otrokom omogoča eno najboljših okolij v katerem lahko raziskujejo, zato  smo se odpravili v bližnji gozd, ki je postal naša  igralnica na prostem.  Raziskovali smo gozdna tla in jesenske plodove. V gozdu smo praznovali rojstni dan in ker za praznovanje potrebujemo torto smo jo naredili. Nabrali smo  naravni material veje, liste, mah in  kamenje. Našemu slavljencu smo naredili čisto pravo gozdno rojstnodnevno torto, na kateri so bile tudi svečke. Pri tem smo se učili novih socialnih veščin in se zabavali s prijatelji. Na koncu smo pojedli še zasluženo malico, ki je bila še toliko bolj slastna sredi gozda.  Otroci so v gozd neizmerno uživali in se že veselijo ponovnega obiska.

 

Oddelek Hrčki, strok. delavki Maja Rozman in Klavdija Pirc.

 

Klikni za ogled galerije

V gozdu je vse še bolj igrivo

20.10.2022

Ker je jesensko vreme letos zares prijazno, smo ga s pridom izkoristili za neštete obiske bližnjega gozdička. Tokratno pozornost smo namenili drevesnima vrstama breza in bukev in jo pobližje spoznali. Pri navezovanju stikov smo uporabljali vsa čutila in naše znanje tako poglabljali na najbolj trajni, izkustveni način. Čeprav nas vonjave niso tako zelo prevzele, pa smo se navduševali nad tipanjem vsega, kar nam je prišlo pod roke: korenin, drevesnega lubja, listov, prsti na katerih poganja drevo in s pozornim očesom iskali podobnosti in razlike, ki krasijo omenjeni vrsti dreves. Da je v naravi vse bolj zabavno smo dokazali z učenjem nove pesmice, ki smo se je naučili obdani z drevesi in pri tem ugotovili, da so drevesa res pozorni poslušalci in sila hvaležna publika. Radodarna narava pa nam je za zaključek namenila tudi obilo gozdnega materiala, s katerim smo lahko delček gozda prenesli tudi v igralnico, kjer smo ustvarjali.

 Oddelek »Šolenčki«, vzgojiteljici Barbara Leben in Saša Stušek.

 

Klikni za ogled galerije

Delavnica na prostem s starši

19.10.2022

Skupina Žogice in Rožice iz enote Ostržek smo vključeni v nacionalni program Mreža gozdnih vrtcev, kjer je poudarek na raziskovanju in izvajanju dejavnosti na prostem, tako v gozdu ter ostalih naravnih površinah. K sodelovanju smo povabili starše, ki so otrokom izdelali zelo izvirne in kreativne didaktične igrače ter igrala, ki jih bomo uporabljali za igro in raziskovanje na prostem. Vse igrače in igrala so izdelane iz naravnega in nestrukturiranega materiala. Izdelali so: letalo, ptičjo hranilnico, lesene stopnice, glasbeni kotiček, likovni pripomoček, leseno vtikanko, traktorsko vozilo, kosilnica, vrtavka… Pohvala vsem sodelujočim staršem za izvirne ideje in kreativnost.

Strokovne delavke: Barbara Škarja, Simona Marinčič, Saša Kastelic in Slavica Cesar.

 

Klikni za ogled galerije

Gozdni začetki pri Žogicah

11.10.2022

Majhni otroci prevzamejo odnos vzgojiteljev, staršev in drugih odraslih oseb do narave. Pri naravoslovnih dejavnostih in igri v gozdu se otrok uči  strategij mišljenja in raziskovanja. Otroci so se na začetku rokovali z naravnim materialom, ki so ga nabrali sami. Material smo kasneje porabili v naravoslovnem kotičku, ki ga imamo v igralnici. Pomembno je, da otroke spodbujamo in jih vodimo. Veliko časa smo preživeli tudi zunaj v gozdu. Otroci gozd zelo radi obiščejo saj imajo tam varen prostor in veliko možnosti lastnega raziskovanja in proste igre. Gozd ni samo gozd vendar je tudi prostor, ki otrokom nudi veliko možnosti za igro. Otroci so se igrali z materialom, ki so ga našli v naravi oz, gozdu, kjer so imeli možnost raziskovanja.

Otroci iz skupine Žogice ter vzgojiteljici Barbara Škarja in Simona Marinčič.

Klikni za ogled galerije

Dostopnost