LISIČKE

Vzgojiteljica Rebeka Škrilac

VPO pom. vzgojiteljice Špela Vasiljević

 

Kaj le poje ptička,

ptičica sinička?

Le o vrtcu žvrgoli,

saj otrok se veseli.

 

Vabi nas k Lisičkam,

v pravo gozdno igralnico,

iz katere sliši se otroški smeh

in vidi veselje v očeh.

 

Dobrodošli pri Lisičkah.

Gozdni vlak

28.6.2024

Ču-ču-ču-ču-ču-ču-pi

Se vlaku že mudi.

A vlak je star, ustavi se,

Ne more več naprej.

 

 

Nekega sončnega petkovega dopoldneva nas je vlak odpeljal do gozda in nas po gozdni poti zapeljal do različnih postaj. Če smo uspešno opravili nalogo, pa nam je strojevodja preščipnil vozovnico, nas povabil nazaj na vlak in ob glasnem žvižgu je vlak hitro odpeljal naprej.

Na postajah smo izvajali različne naloge, na 1. postaji smo gozd pozdravili, ga objeli, povohali in potipali. Na 2. postaji smo poiskali palico, s katero smo se ogreli na različne načine. Na 3. postaji smo sodelovali in v parih ali manjši skupini prenašali bremena iz enega kupa na drug kup. Na 4. postaji smo previdno hodili po ozkem deblu in lovili ravnotežje. Na 5. postaji smo se od gozda poslovili. Sklenili smo velik krog, zaprli oči, vdihnili svež gozdni zrak, se z njim povezali ter se mu zahvalili, da smo ga lahko obiskali.

Kliknite za ogled galerije slik…

Šolska vrtilnica

28.6.2024

Otroci iz skupine Lisičke smo letošnje vrtčevsko leto sodelovali v projektu Šolska vrtilnica. Že v jesenskem času smo odšli do vrtčevskega vrtička in visokih gred, katere smo dobili v »najem« za 1 vrtčevsko leto. Tam smo si ga ogledali in raziskali ali je na njem ostalo še kaj za spravilo. V vrtni uti smo poiskali pripomočke za urejanje vrtov ter uredili zaraščen vrtiček, ga populili, opleli in prekopali. V mescu oktobru smo opleli zeliščno visoko gredo in posušili zelišča iz katerih smo si pozimi tudi skuhali čaj.

Skozi celo leto smo se učili, spoznavali rastline, živali, vrtne pripomočke prek konkretnih izkušenj. Poskrbeli smo, da nismo bili samo pasivni opazovalci, da smo vsi aktivno sodelovali, delali sami (populili rastline, plevel in ga nosili na kompost, nanosili novo zemljo iz vreč na vrt), ter med delom poslušali zakaj to delamo. Med delom in raziskovanjem smo spoznavali in utrjevali nove besede (lopata, grablje, motika, zemlja, rože, čaj, zelenjava,…).

Kliknite za ogled galerije slik…

Rajajmo, rajajmo, zdaj na livadi

29.4.2024

Pa je le posijalo toplo sonce in segrelo naše cvetlice, da so pokukale na plan. Hitro smo jih hiteli občudovat na bližnji travnik. Pozdravili smo toplo sonce, pomahali trobenticam, zvončkom in se jim s plesom in pesmijo zahvalili, da so prišli med nas. Jeseni smo na vrtičku nabrali zelišča, jih posušili in končno je prišel čas, da iz njih skuhamo čaj in mu dodamo med (“mmm, sladek”, so bili veseli otroci) in limono (“fuuj, kislaaa” so začudeno ugotovili).

Več pa si poglejte v fotografijah.

Kliknite za ogled galerije slik…

Mali umetniki

20.2.2024

Pri Lisičkah se dogaja marsikaj zanimivega. Meseca februarja nas je obiskala slikarka in nam predstavila svoj “poklic”. Tudi mi smo se prelevili v slikarje, si nadeli slikarske haljice in ustvarjali. Z likovnim ustvarjanjem smo nadaljevali skozi cel februar in nadaljujemo še v mesec marec. Slikali smo na slikarskem stojalu, poslikali smo “drevesna platna” in slikali s trdimi slikarskimi materiali. Izdelke smo razstavili v igralnici, v našem likovnem ateljeju in na razstavi Dnevi likovnega ustvarjanja v enoti Kekec. Poglejte še v galerijo kako so umetnine nastajale…

Kliknite za ogled galerije slik…

Živali pri babici Zimi

20.2.2024

Meseca januarja nas je obiskala babica Zima in nam prinesla sneg in zimska oblačila, ki jih je sama sešila. Oblačila šiva za živali, da jih pozimi zunaj ne zebe. Tako je pticam sešila kape, zajcu in lisici bundo, volkovom rokavice in medvedom šal. Tudi mi smo se “spremenili” v živali in zaigrali dramatizacijo Živali pri babici Zimi.

Z babico Zimo smo raziskovali tudi zimski gozd, se igrali in iskali rešitve za zimski bingo in se zabavali ter spuščali po zasneženih strminah.

Kliknite za ogled galerije slik…

Decembrske dogodivščine

10.1.2024

Meseca decembra sta nas obiskala palček Ho, ho in palček He, he. Z nami sta marsikaj zanimivega ušpičila. Skupaj smo okrasili drevesce, povabila stan as na predstavo, priredila kino dan s čajanko in z nami zaplesala na predbožičnem druženju.

Mi »Lisičke«, pa smo za naše starejše prijateljčke iz enote Kekec, vsak dan pridno vadili pesmice in plese in jim priredili pravi mini nastop. Okrasili smo tudi smrečico v parku, kamor je prišel tudi Božiček in nam prinesel sladko presenečenje. Kljub temu da snega za snežne vragolije nismo dočakali, smo si vseeno pričarali čudovit čarobni mesec.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dnevi brez igrač

14.12.2023

V letošnjem vrtčevskem letu smo se odločili, da pri Lisičkah vsak teden en dan posvetimo igri brez igrač. Le kaj takrat počnemo? S čim se igramo? Brez skrbi! Tisti dan je superca zabavno! Takrat raziskujemo sipke materiale (koruzo, ječmen, pesek), sestavljamo skulpture iz odpadnih lesenih koščkov, raziskujemo gozdni kotiček, v katerem je veliko naravnih materialov (kamni, storži, paličice), se igramo socialne igre, rajamo,… Tisti dan igrač prav nič ne pogrešamo. Ne verjamete? Poskusite tudi doma.

Kliknite za ogled galerije slik…

Jesenske igrarije

5.11.2023

V mesecu oktobru smo raziskovali in poizkušali jesenske plodove, ki jih je gospa Jesen prinesla s seboj v svoji košari.

V “bučnem” tednu smo spoznavali buče, se z njimi igrali, jih kotalili in nazadnje tudi izdolbli in skuhali. Njamii, bučna juha je bila odlična.

Naša prijateljica nam je v vrtec prinesla tudi koruzo, tisto tapravo, ki poči in jo lahko pojemo. Vzgojiteljica je prinesla aparat za peko in pok, pok, pok so pokale koruzice. Ob zanimivi risanki Gosenica Tinka v gozdu smo jih poizkusili in pričarali smo si pravo kino dopoldne v vrtcu.

Poizkusili smo tudi repo, odšli na piknik k prijateljem iz skupine Indijanci, kjer smo spekli in pojedli slasten kostanj in iz košare pohrustali še grozdje in jabolka.

Kliknite za ogled galerije slik…

Teden otroka in urejanje vrtička

25.10.2023

V tednu otroka se je veliko pripetilo. V ponedeljek smo prijateljem pokazali svojo najljubšo igračo in jim jo podelili za igro. Odpravili smo se tudi urediti naš vrtiček, kjer smo ga opleli, plevel potlačili v kompostniku nato pobrali zelišča, jih osmukali in jih dali sušiti v naravoslovno ustvarjalnico.

V sredo so nam vzgojiteljice pripravile zanimivo glasbeno – lutkovno predstavo Cipek in Capek, nato pa sta nas palčka povabila na gibalni poligon v telovadnico. Teden otroka smo zaključili s pravcato zabavo ob palačinkah, plesu, petju in skupni igri v večnamenskem prostoru enote Kekec.

Kliknite za ogled galerije slik…

Lisičke smo prišle v enoto Kekec

22.10.2023

Mesec September je kot blisk minil. Veliko se nam je pripetilo. V gozdu smo iskali Lisičkin brlog in ga tudi našli. V njem nas je čakala Lisička in nas povabila na gozdno likovno ustvarjanje. Ampak s čim smo barvali, če nismo imeli čopičev? Nič zato, likovne pripomočke smo našli v gozdu (vejice, liste, palčke). Vsak teden smo vsaj en dan preživeli v gozdu, kjer smo premagovali gozdne površine, se v gozdu sproščali, ga vonjali, opazovali, nabirali plodove, prepevali pesmice, plezali po koreninah in deblih.

Kliknite na ogled galerije slik…

Dostopnost