RAČKE

Vzgojiteljica Metka Staniša

VPO pom. vzgojiteljice Ksenja Kraševec

Dober dan, ali želiš pokukati v naš vsakdan? Pred tem nas morate malo spoznati, da veste kaj pričakovati!

 

V mesecu novembru smo se v vrtec pridružile Račke, vsi nas imajo za radovedne malčke. Zjutraj se težko od staršev poslovimo, a se hitro v objemu vzgojiteljic pomirimo. Naša naloga je raziskovati širni svet, saj nam na miru ni lahko sedet.

Z majhnimi koraki stopamo čez prag, a vsak korak, je korak zmag!

 

Veseli bomo, če si ogledate naše objave in vam pošiljamo lepe pozdrave!

Medoddelčno druženje

9.6.2024

V četrtek, 30.5 2024 smo z otroki skupine Barvice in Račke izvedli skupno medoddelčno druženje. Po zajtrku so otroci iz oddelka Račke prišli v enoto Mojca. Otroci iz skupine Barvice so jih lepo sprejeli in jim pripravili krajši pevski program. Zapeli so pesem Ne gledam sem, Kam barčica kam, Cestni znaki in Pomladna. Dobili so velik in spontan aplavz izpod malih rokic. Kasneje, ko smo že vsi postali bolj pogumni, pa smo skupaj tudi zapeli pesem Ringa, ringa raja. Sledila je sproščena,  umirjena in skrbna igra po kotičkih ter zaslužena sadna malica. S polnimi želodčki smo se nato pogumno odpravili na sprehod. Spoznavali  in opazovali smo promet ter obnašanje otrok v prometu. Otroci iz skupine Barvice so bili mlajšim otrokom za vzgled. Pred vsakim prečkanjem cestišča so najprej pogledali levo, desno in šele, ko so se prepričali, da je cestišče prazno  so dvignili roko in varno prečkali cesto. Poimenovali smo besedo traktor, avto, prehod za pešce ter avtobus. Naše druženje se je končalo pred enoto Mavrica, kjer smo se tudi poslovili.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dan brez igrač

29.5.2024

Ali je lahko dan zabaven, tudi če za igro ne uporabljamo igrač? Seveda!

V petek, 26. 4. 2024 smo spoznavali in se poigrali z različnim naravnim in odpadnim materialom. Da je bila igra zanimivejša, smo v našo igralnico povabili tudi sosednjo skupino Sovice, oddelek A4. Skupaj smo raziskovali ponujene materiale (makaroni, riž, časopisni papir, prozorna folija, tulci, plastenke, plastični lončkibarvni trakovi), jih  prenašali po igralnici, tipali in nekatere malo okusili. Otroci so sprejeli drug drugeg, uživali v raziskovanju materialov in niti malo pogrešali svojih ali vrtčevskih igrač.

Kliknite za ogled galerije slik…

Sprehodi z bibo in raziskovanje travnika

20.5.2024

Ena, dva, ena, dva, stopa naša četica!

Sprehodi z bibo so postali naša vsakodnevna dejavnost v oddelku, če nam le dež ne prekriža načrtov.

Otroci so z vsakim dnem bolj spretni pri hoji z bibo in tudi kondicijsko bolj vzdržljivi. Biba pogosto sprehodimo do mavričnega igrišča pri DSO-ju, do izložb v mestnem jedru Trebnjega in do enote Gubčeva. Najdlje smo prišli do igrišča pri enoti Kekec, kjer smo se tudi okrepčali z dopoldansko malico in se poigrali s peskom.

Naš naslednji cilj je obisk knjižnice Pavla Golie v Trebnjem.

Kliknite za ogled galerije slik…

Z bibo na potep

9.4.2024

Prišla je pomlad in naša biba se je prebudila iz zimskega spanca. Res je, da smo jo od novembra že nekajkrat prebudili, ampak ven iz igralnice še ni pokukala.

V četrtek, 4. 4. 2024 pa je bil čas, da ji razkažemo okolje okoli vrtca. Vsak je prijel bibo za “roko” in skupaj smo odkorakali pred vhod vrtca. Ker še ne hodimo vsi, smo se morali malo prilagoditi. 

Prvi koraki z bibo so nam šli zelo dobro, zato smo se odločili, da bibi razkažemo mavrično igrišče pri DSO-ju. Tam smo raziskovali novo okolje, krepili naravne oblike gibanja na različnih klančinah in uživali na soncu.

Kliknite za ogled galerije slik…

Medoddelčno druženje skupin Račk in Barvic

28.3.2024

Zadnje dni v mesecu marcu, nam je vreme zelo naklonjeno za bivanje na prostem. Zato smo sončen torek, 26. 3. 2024, izkoristili za medoddelčno druženje. Po zajtrku smo se najmaljši uredili in se zbrali na terasi igralnice A3. Tam smo pričakali oddelek “Barvice” (3-4 let) in se za začetek med seboj spoznali. Dopoldan se je pričel z igro. Skupaj smo sestavljali “hiše” z magnetnimi kockami, si podajali majhne in velike žoge ter se lovili na travnati površini.

Po igralnem dopoldnevu, smo skupaj na terasi pojedli sadno malico in se posladkali s piškoti. Druženje smo zaključili s prepevanjem otroških pesmi ob spremljavi kitare.

Otroci so lepo sprejeli drug drugega in uživali v skupnem druženju.

Kliknite za ogled galerije slik…

Spoznajmo agregatna stanja

9.3.2024

Pri račkah smo v začetku marca, v sklopu obogatitvene dejavnosti enote, spoznavali agregatna stanja. Za začetek smo spoznali plinasto agregatno stanje. Skupaj smo pihali v balone. Ugotovili smo, da balon spusti, če gre iz njega zrak. Ta poskus smo večkrat ponovili, saj je bil otrokom zelo zanimiv in smešen. Vsak je poskusil pihati v milne mehurčke, ki so že sami po sebi prava zabava. Nato smo spoznali trdno agregatno stanje. Led smo tipali in z njim slikali na list papirja. Otroci so potrebovali spodbudo, saj jim na začetku hladen občutek na koži ni bil najbolj všeč. Za konec smo spoznavali še tekoče agregatno stanje. Opazovali smo vodo, jo tipali in pretakali. Otrokom je bila dejavnost tako všeč, da jo bomo v prihodnje večkrat vključili v naš dan. 

Kliknite za ogled galerije slik…

Likovno obarvani dnevi pri Račkah

14.2.2024

V sklopu dnevov likovnega ustvarjanja (5. 2. 2024 – 9. 2. 2024) smo bili tudi pri račkah zelo ustvarjalni. Tekom meseca smo spoznavali zimska oblačila in opazovali zasneženo pokrajino. Zato smo likovni motiv prilagodili zimskemu času. Otroci so odtiskovali tempera barvo na pripravljeno podlago z gobico. Nastalo je zasneženo drevo. Likovna tehnika večini ni bila nova, saj smo že tiskali z gobico. Naslednji dan smo se odpravili na travnato površino pri enoti in prenesli likovno dejavnost na prosto. Otroci so na šeleshamer slikali s tempera barvami, s cipresno vejo. Z likovno tehniko so se srečali prvič, zato so bile različne reakcije. Nekateri so ob dejavnosti uživali, drugi raje opazovali. Ob spoznavanju zimskih oblačil smo se odločili, da bomo narisana zimska oblačila na listu papirja tudi malo “poslikali”. Otroci so lepili razgradljive penice na pripravljeno podlago. Dejavnost jim je bila zanimiva.

Kliknite za ogled galerije slik…

Spoznajmo sneg in se poigrajmo

28.1.2024

Zapadle so prve snežinke in naravo je pokril obilen plašč snega. Toplo bundo, rokavice, kapo in škornje so otroci ob prihodu odložili v garderobo in za začetek skozi okno igralnice opazovali “ples snežink”. Ker je bilo zunaj zelo mrzlo, sva otrokom sneg prinesli v igralnico. Med prsti smo začutili hladen in moker občutek, ki nekaterim ni bil najbolj všeč. Sneg smo raziskovali s čutili (okušali, tipali in vonjali). Po končani dejavnosti smo ga pustili v igralnici na mizi in pred počitkom opazili, da se je sneg stalil.

Naslednji dan smo se opogumili, oblekli v kombinezone, nadeli kapo, šal in rokavice ter se odpravili do igrišča pri hodniku A. Igra na snegu nam je bila nova, toda kljub temu zelo zabavna.

Kliknite za ogled galerije slik…

"Ku, ku račke tu!"

23.1.2024

“Glejte našo račko, pisano plavačko” in “Ringa ringa raja…” sta trenutno najbolj priljubljeni otroški pesmici, ki se prepevata v igralnici A3. Oddelek smo odprli v sredini meseca novembra, ki se je postopoma polnil z novimi otroškimi obrazi, nasmehi in jokom. V tem zimskem obdobju smo tudi prebolevali razne bolezni in preživeli zimske počitnice v domačem okolju. In prišel je čas, ko se počasi približujemo koncu uvajalnega obdobja v skupini Račke.

Vsak izmed otrok je potreboval svoj čas, da se privadi na novo okolje, rutino, sovrstnike in vzgojitelje. Uvajanje je potekalo brez večjih težav. Otroci so sprejeli novo okolje in se hitro počutili varno v najinem objemu, zato je bilo in ostaja bivanje v vrtcu z vsakim dnem lažje.

Vsakodnevno raziskujemo igralnico in igrače, pojemo otroške pesmice ob spremljavi kitare in flavte, plešemo, se igramo z magneti, avtomobili in kuhamo odlične juhice v kuhinjkem kotičku. Tudi za gibanje poskrbimo vsak dan, poskusili pa smo tudi že občutek tempara barve na prstih. Kljub vsemu, pa se še veliko crkljamo. Z nami je tudi račka Bina (lutka), ki je skozi dnevno rutino in dejavnosti vpeta v naš vsakdan. Otroci so jo sprejeli za “svojo” in jo obožujejo.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost