SOVICE

Vzgojiteljica Barbara Kos

VPO pom. vzgojiteljice Katja Zupančič

 

Tri ljubke male sovice

so mamico čakale.

“O mama, mama, mamica”,

jokale in klicale.

Je mama priletela,

je Tinka vsa vesela.

“O mama, mama, mamica,

da si le ti prišla”.

(J. Bitenc)

 

April pri Sovicah

26. 4. 2024

V tem mesecu smo raziskovali različne materiale, saj sva vzgojiteljici opazili, da so se otroci malo naveličali igrač. Na začetku smo spoznavali nestrukturiran material, blago in papir. Velik poudarek smo dali na samem tipanju, vstavljanju, pa tudi na ravnotežju. Vstavljali smo žoge in kocke različnih velikosti in različnih tekstur v različne odprtine, lovili ravnotežje s pomočjo rjuh, hodili smo po čutnih ploščah in čutni poti iz različnih materialov (pena, riž, slamice, vata, blago, polivinil, zamaški,…), z našimi prstki smo premikali penice, slamice, cofke, milo in riž v senzoričnih vrečkah. Otrokom so bile dejavnosti zelo všeč. Ob FIT dnevu smo si naredili tudi poligon, ter pajkovo mrežo iz vrvice in plastične folije. Naredili smo si slano testo, ga gnetli, tipali in trgali, ustvarjali pa smo tudi s kinetičnim peskom in brivsko peno. S pomočjo lutk prašičkov in volka smo spoznali slamo, majhne palčke, poigrali pa smo se tudi z različnimi konstruktorji. V začetku meseca pa smo si ogledali tudi predstavo iz pravljice Trije prašički.

Ker je bil mesec april kar deževen, smo v sklopu naravoslovnih škatel spoznali tudi vreme. Vsak dan smo si ogledali simbole vremena (sončno, oblačno, vetrovno, deževno), katere so otroci z zanimanjem gledali ter tudi sodelovali. Najbolj zanimivo jim je bilo pihanje. Seznanili pa smo se tudi s pesmico M. Voglar Dežek pada tip, tip, tip, si naredili barvne tulce, s pomočjo katerih smo opazovali ali piha ali ne piha. Pesem večkrat obnovimo pri mizi in jo bomo tudi še ponavljali. Otroci radi udarjajo po mizi in oponašajo božanje aj, aj, aj. Naredili pa smo tudi dva poskusa – barvni dež in meglo. Barvni dež so z veseljem opazovali. Pri izdelavi megle pa sva jim dale za poskusit sol, ki jim ni bila prijetnega okusa, so pa vsi potipali led. Žal nam ta poskus ni uspel, da bi videli meglo.

Izvajali pa smo tudi naloge za obogatitveno dejavnost enote na temo zrak. Spoznali smo sušilnik za lase, ventilator, si ogledali vetrnico, ter pihali balone in milne mehurčke.

Kliknite za ogled galerije slik

Uvajanje pri Sovicah

8. 4. 2024

V mesecu februarju se je v oddelek uvajalo 14 otrok. Uvajanje je potekalo postopoma – prve tri dni so otroci spoznavali igralnico s svojimi starši, nato so dva dni ostali uro in pol sami z nama. S Katjo sva opazili, da otroke najbolj potolažijo otroške pesmi, igranje na male ritmične instrumente, bivanje na naši terasi in pihanje milnih mehurčkov. Otrokom sva  ponudili tudi tunel in blazine.

V mesecu marcu pa smo začeli tudi ustvarjati. Z odtisom dlani smo naredili pozornost za starše ter v sklopu obogatitvene dejavnosti enote slikali z ledom. Veliko smo gledali slikanice, prebirali knjige za Mavričnega bralčka ter si na koncu ogledali tudi predstavo z naslovom Trije prašički.

Tekom uvajanja so otroci spoznali in raziskali kotičke v igralnici, na naši terasi, lepo so se navadili na igralnico, naju in na drug drugega.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost