COFKI

Vzgojiteljica Saša Kastelic

VPO pom. vzgojiteljice Slavica Cesar

Smo majhni in veliki, razigrani in raznoliki,  ter vedno uporabni.

Lahko smo zanimivi in puhasti, lahko smo mavrični, lahko imamo oči, včasih tako se nam vrti, da se nam močno zvrti.

Lahko poskakujemo ali mirujemo, vsakemu smo všeč, lahko smo ročno delo ali darilo za vsak žep.

Kdo smo mi? Cofki

Obisk domačije

22.05.2024

V petek, 10.5. smo se odpravili na Vina Gorico, kjer nam je Slavi z velikim veseljem predstavila različne priključke, ki jih traktor potrebuje pri svojem delu. Predvsem nas je zanimalo, kako izgleda sejalnica za setev različnih žit. V mesecu maju namreč raziskujemo in ugotavljamo kako iz zrna pridelati in speči več vrst različnega kruha. Poleg sejalnice so si otroci ogledali tudi traktorsko kosilnico, brano, mulčer, plug, vitel ter še  nekaj traktorskih priključkov.  Pri svoji hiši ima posejano tudi pšenico in ječmen. Otroci so ugotavljali kakšna je razlika med žiti. Najbolj zabavno jim je bilo, ko smo se vsi skupaj kotalili po pokošeni travi, se s travo obmetavali, ter se v njej tudi skrivali. Na koncu nas je Slavi pogostila s pijačo in svežim sadjem.  Otroci so rekli: še pridemo na Vina Gorico.

Klikni za ogled galerije…

Srečanje babic in dedkov

01.05.2024

V ponedeljek, 22. 4. 2024 smo se otroci skupaj s svojimi dedki in babicami odpravili na daljši pohod, ter tako obeležili Svetovni dan zemlje. Med potjo smo s skupnimi močmi nabrali vršičke, s katerimi bomo v vrtcu izdelali sirup. Poleg vršičkov so nekateri otroci in stari starši nabrali tudi naravni material, ki ga bomo shranili v naš naravoslovni kotiček. Veselje otrok je bilo neizmerno srečno ter hkrati veselo. Ustavili smo se na nogometnem igrišču pri veterinarski postaji, kjer smo se okrepčali s pijačo ter piškoti. Nato smo se odpravili proti vrtcu, kjer nam je Lujeva babica in Lu vsakemu otroku podarila sprostitveno žogico. Kot smo obljubili babicam in dedkom, smo vršičke in sladkor zapakirali v kozarce ter jih postavili na sonce. Drugo leto se zopet vidimo.

Klikni za ogled galerije…

Igra s svetlobo

04.04.2024

Mesec marec smo si popestrili z različnimi svetilkami, ki so jih otroci prinesli od doma. Spoznali smo več vrst svetilk: namizna; sprostitvena, ki spreminja barvo, naglavna, ročna- različnih velikosti in oblik, namizna za lažje branje in miniaturna svetilka. Poleg naštetih svetilk smo otroke seznanili še z odsevnimi svetilkami, ki jih potrebujemo pri večerni vožnji s kolesom ter odsevnimi lučkami, ko gremo zvečer na sprehod. Otroci so ugotovili, da se svetloba različno sveti. Lahko sveti močno ali manj svetlo, potrebujemo jo, ko hodimo po stopnicah, če zmanjka električne energije. Otroci so zelo radi posegali po vseh različnih svetilkah, med seboj so si jih sposojali, še najbolj pa jim je bilo zabavno, ko je bila igralnica zatemnjena. Nekateri so iskali smeti, drugi igrali pod šotorom, ki smo jih postavili, tretji skrivali za sceno ter se smehljali in uživali v igri s svetlobo. Tudi senca, ki smo jo opazovali je bila pri nekaterih velika, pri drugih manjša. Ugotovili so, da, če svetilko posvetiš bližje je senca manjša, če jo pa posvetiš od daleč, postane senca večja. Da pa nas lahko prepoznate, se naše sence nahajajo v naši garderobi.

Klikni za ogled galerije…

Srečanje očetov

24.03.2024

Bliža se praznik mamic, zato smo se odločili, da presenetimo mamice tako, da na popoldansko srečanje povabimo očete skupaj z otroki. Srečanje se je odvijalo v igralnici Cofkov. Vse prispele očete smo presenetile z vročo kavico, katero so  z velikim veseljem tudi popili. Otroci so skupaj z očeti na belo platno z alkoholnim flomastrom narisali kar so želeli, ter nato  z akrilnimi barvami pobarvali narisan motiv. Po končani likovni delavnici so si otroci skupaj z očeti zaslužili manjši prigrizek, nato pa še malo sprostitve na vrtčevskem igrišču. Očetje in otroci so bili s srečanjem zadovoljni in hkrati ponosni, da jim je uspelo izdelati pozornost za svoje partnerke, mamice.

Klikni za ogled galerije…

France Prešeren pri Cofkih

16.03.2024

V mesecu februarju smo v oddelku raziskovali življenje našega pesnika Franceta Prešerna in slovenske simbole. Otroci in strokovne delavke iz oddelka Vlakcev so nam pripravili lov za zakladom. Naloge so se nahajale pri kulturnih ustanovah, kjer so morali otroci prisluhniti nalogi in jo uspešno opraviti. Lov za zakladom je bil otrokom zelo zanimiv in hkrati pustolovski. V tednu likovnega ustvarjanja smo otrokom pripravili različne likovne tehnike. Izdelki so bili razstavljeni v naši garderobi. Hkrati so otroci izdelali vso dekoracijo, ki je krasila našo igralnico. Obeležili smo pustni torek, kamor nas je pot popeljala v DSO, kjer so nas bili veseli starostniki, ter občani in občanke Trebnjega. Obiskala nas je tudi medicinska sestra, kjer nas je seznanila s pravilnim umivanjem rok ter skrb za zdravo telo.

Klikni za ogled galerije…

Mojca Pokrajculja

18.02.2024

V mesecu januarju smo na željo otrok izbrali zgodbo z naslovom Mojca Pokrajculja, s katero se bomo predstavili na Območnem srečanju otroških gledaliških skupin, ki bo potekala na Mirni. Skupaj z otroki smo izdelali sceno, ter redno igrali in nastopali za ostale otroke v enoti Mavrica. Otroci tako pridobivajo različne izkušnje na vseh področjih. Velik poudarek smo namenili igranju različnih socialnih iger: Želva Živa si vzame čas, da počaka in premisli, Elektrika, Kozliček kdo te jaha, Ogledalo, Pajkova mreža, Zeleni krokodil, kjer so se otroci srečevali z različnimi čustvi: strah, žalost, veselje in jeza. Deležni smo bili snega, ki pa je žal kmalu skopnel, vendar nam je vseeno uspelo izdelati snežaka, ki nam je lepšal zunanji pogled na teraso. V vrtcu nam ni dolgčas, saj si zapolnimo čas z različnimi dejavnostmi v oddelku in na prostem.

Klikni za ogled galerije…

Decembrski utrinki

09.01.2024

Mesec december smo popestrili z različnimi dejavnostmi. Brali smo različne zgodbe z naslovi Neke božične noči, Želim si postati božično drevo, Hanina božična želja…..Z vašo pomočjo smo okrasili smreko, ki se nahaja v preddverju vrtca, ostalo dekoracijo pa so otroci izdelali sami. Iz naravnega materiala smo izdelali okraske, ki smo jih nato obesili na zunanjih cipresah ki se nahajajo pri igrišču. Obeležili smo vse dobre može, se udeležili lutkovnega abonmaja, ki je potekal v Kulturnem domu Trebnje, ter prireditve pred Knjižnico Pavla Golie Trebnje, kjer so otroci v Božičkov nabiralnik poslali pismo s skritimi željami. Sodelovali smo tudi s Pošto Trebnje, kjer so otroci z velikim veseljem izražali, kakšne vrste igrač si želijo. Okrasili smo jelko, ki se nahaja v parku Trebnje. Nismo pa pozabili na stanovalce DSO-ja. Iz slanega testa smo oblikovali Božičke, ter jim tako popestrili decembrske praznike. Proti koncu meseca sta na obisk prišla Žakova starša, ter nam predstavila dva glasbena inštrumenta. Čarobni december smo prijetno zaključili, tako da vstopamo v nove dogodivščine, ki naš čakajo v novem letu.

Klikni za ogled galerije…

Predstavitev poklica

09.01.2024

V mesecu decembru sta se nam v oddelek pridružila Žakova starša, ter nam predstavila dva
glasbena inštrumenta. Mamica nam je predstavila prečno flavto, očka pa saksofon. Otrokom
sta prikazala iz katerih delov je sestavljeno določeno glasbilo, kako ga uporabljati, negovati,
ter kakšen zvok zveni iz različnih glasbil. Skupaj smo s pomočjo malih orffovih instrumentov
zaigrali in zapeli kar nekaj znanih pesmic. Z nami je bila prisotna Žakova mlajša sestrica Ota,
ki nas je budno spremljala. Žak pa nas je z velikim navdušenjem spremljal na male
harmonike.

Klikni za ogled galerije…

Novembrske dogodivščine

11.12.2023

Mesec november smo namenili razvrščanju, merjenju, ter fini motoriki z naravnimi in
nestrukturiranimi materiali. V gozdu smo merili drevesa, razvrščali različne liste po obliki in
velikosti, ter oblikovali različne vzorce iz naravnega materiala. Otroci so ugotovili različne
ugotovitve, da so drevesa debelejša in ožja, da so listi lahko različnih oblik in velikosti.
Velikokrat nam je fina motorika delala težave, kajti prstki včasih niso hoteli sodelovati.
Vendar so se vsi radi aktivno vključevali v različne dejavnosti, ter bili na koncu uspešni.
Obiskali smo naravoslovno sobo, kjer smo na svetlobni mizi merili lesene palčke od
najmanjše do največje. Obeležili smo Tradicionalni slovenski zajtrk, ter večkrat tedensko
izvajali različne gibalne vaje za natečaj Živim zdravo. Za prednostno nalogo B hodnika smo
na temo »V naravo hitim, da se nekaj novega naučim« izdelali didaktično družabno igro, kjer
so otroci s pomočjo slamic pihali različne naravne in nestrukturirane materiale. Otroci so
ugotovili, da so bile najlažje za pihati stiroporne kroglice, ker so najlažje. Na željo otrok smo
prebrali knjigo z naslovom O petelinu, ki je hotel znesti jajce, kjer so otroci z velikim
zanimanjem zgodbo doživljali tako dramsko, pevsko in gibalno. Ob koncu meseca so otroci
skupinsko izdelali izdelek, ki bo krasil multimedijski prostor v Mavrici. In tako vstopamo v
čarobni december.

Klikni za ogled galerije…

Predstavitev poklica

30.11.2023

V četrtek, 22. 11. 2023 nas je obiskala Marcelova mamica, ter nam predstavila svoj poklic, ki
ga že vrsto let opravlja v vrtcu. Oblekla se je v primerna oblačila, ki jih potrebuje pri svojem
delu: čepico, predpasnik in primerno obutev. Otroci so mamico in sina Marcela spremljali,
kako sta nam pripravljala sadna nabodala. Pogovarjali smo se o zdravi prehrani, ter katere
vrste sadja bosta uporabila. Zapeli smo tudi nekaj pesmic, da smo lažje počakali na sadno
pojedino. Marcel je otroke postregel s sladko smetano, ter črno naribano čokolado, mamica pa
s sadnimi nabodali. Dopoldne je potekalo v prijetnem vzdušju in druženju z Marcelovo
mamico.

Klikni za ogled galerije…

Sovica Oka

01.11.2023

V začetku oktobra smo obeležili teden otroka, kjer smo otrokom vsakodnevno pripravili različne in zanimive dejavnosti: ogled lutkovnih predstav, izdelava plakata »Zakaj rad hodim v vrtec«, spoznavanje svojega telesa, ter druženje vseh skupin B hodnika. Na željo otrok smo se na sončen dan odpravili v gozd, kjer so otroci v gozdu pristopili k deblu, ga objeli in prisluhnili drevesu. Kar iznenada so v drevesu slišali sovino skovikanje. Tako nas je pot popeljala v zgodbo dogodivščin Sovice Oke. Dneve nam je popestrila z različnimi dejavnostmi. Zgodbo smo popeljali v gozd, kjer nas je Sovica Oka obiskala in nam pomagala nabirati naravni material, ter iskati njene prijatelje iz zgodbe: zajčka, račko, lisico in medveda. Velikokrat smo zgodbo poslušali in doživljali na različne načine, kjer smo se plesno in gibalno izražali. Iz odpadnega in naravnega materiala smo si uredili dekoracijo v oddelku, pred vhodom v vrtec, ter garderobi. Otroci so zgodbo v celoti usvojili, saj so si zgodbo med seboj pripovedovali in jo doživljali na različne načine.

Klikni za ogled galerije…

Septembersko dogajanje pri Cofkih

10.10.2023

Mesec september je bil namenjen uvajalnemu obdobju. V našo skupino se je pridružilo pet deklic. Vsi skupaj smo spoznavali,  raziskovali in obiskovali različne prostore v vrtcu (senzorna, telovadnica, multimedija), kjer smo pripravile različne dejavnosti. Ogledali smo si predstavo Razbita buča, nato smo iz plastelina ustvarjali različne motive iz zaigrane zgodbe. Obeležili smo Svetovni dan hoje, skupaj z vsemi oddelki iz hodnika B, kjer nas je pot popeljala skozi Praproče, ter nazaj v vrtec. V sklopu Atletske zveze Slovenije; Začni mlad, tekmuj pošteno smo se udeležili teka, ki je potekal okoli Top Gyma. Mesec september se je zaključil in hitimo v oktobrsko dogajanje.

Klikni za ogled galerije…

Mojca Pokrajculja

18.02.2024

V mesecu januarju smo na željo otrok izbrali zgodbo z naslovom Mojca Pokrajculja, s katero se bomo predstavili na Območnem srečanju otroških gledaliških skupin, ki bo potekala na Mirni. Skupaj z otroki smo izdelali sceno, ter redno igrali in nastopali za ostale otroke v enoti Mavrica. Otroci tako pridobivajo različne izkušnje na vseh področjih. Velik poudarek smo namenili igranju različnih socialnih iger: Želva Živa si vzame čas, da počaka in premisli, Elektrika, Kozliček kdo te jaha, Ogledalo, Pajkova mreža, Zeleni krokodil, kjer so se otroci srečevali z različnimi čustvi: strah, žalost, veselje in jeza. Deležni smo bili snega, ki pa je žal kmalu skopnel, vendar nam je vseeno uspelo izdelati snežaka, ki nam je lepšal zunanji pogled na teraso. V vrtcu nam ni dolgčas, saj si zapolnimo čas z različnimi dejavnostmi v oddelku in na prostem.

Klikni za ogled galerije…

Decembrski utrinki

09.01.2024

Mesec december smo popestrili z različnimi dejavnostmi. Brali smo različne zgodbe z naslovi Neke božične noči, Želim si postati božično drevo, Hanina božična želja…..Z vašo pomočjo smo okrasili smreko, ki se nahaja v preddverju vrtca, ostalo dekoracijo pa so otroci izdelali sami. Iz naravnega materiala smo izdelali okraske, ki smo jih nato obesili na zunanjih cipresah ki se nahajajo pri igrišču. Obeležili smo vse dobre može, se udeležili lutkovnega abonmaja, ki je potekal v Kulturnem domu Trebnje, ter prireditve pred Knjižnico Pavla Golie Trebnje, kjer so otroci v Božičkov nabiralnik poslali pismo s skritimi željami. Sodelovali smo tudi s Pošto Trebnje, kjer so otroci z velikim veseljem izražali, kakšne vrste igrač si želijo. Okrasili smo jelko, ki se nahaja v parku Trebnje. Nismo pa pozabili na stanovalce DSO-ja. Iz slanega testa smo oblikovali Božičke, ter jim tako popestrili decembrske praznike. Proti koncu meseca sta na obisk prišla Žakova starša, ter nam predstavila dva glasbena inštrumenta. Čarobni december smo prijetno zaključili, tako da vstopamo v nove dogodivščine, ki naš čakajo v novem letu.

Klikni za ogled galerije…

Predstavitev poklica

09.01.2024

V mesecu decembru sta se nam v oddelek pridružila Žakova starša, ter nam predstavila dva
glasbena inštrumenta. Mamica nam je predstavila prečno flavto, očka pa saksofon. Otrokom
sta prikazala iz katerih delov je sestavljeno določeno glasbilo, kako ga uporabljati, negovati,
ter kakšen zvok zveni iz različnih glasbil. Skupaj smo s pomočjo malih orffovih instrumentov
zaigrali in zapeli kar nekaj znanih pesmic. Z nami je bila prisotna Žakova mlajša sestrica Ota,
ki nas je budno spremljala. Žak pa nas je z velikim navdušenjem spremljal na male
harmonike.

Klikni za ogled galerije…

Novembrske dogodivščine

11.12.2023

Mesec november smo namenili razvrščanju, merjenju, ter fini motoriki z naravnimi in
nestrukturiranimi materiali. V gozdu smo merili drevesa, razvrščali različne liste po obliki in
velikosti, ter oblikovali različne vzorce iz naravnega materiala. Otroci so ugotovili različne
ugotovitve, da so drevesa debelejša in ožja, da so listi lahko različnih oblik in velikosti.
Velikokrat nam je fina motorika delala težave, kajti prstki včasih niso hoteli sodelovati.
Vendar so se vsi radi aktivno vključevali v različne dejavnosti, ter bili na koncu uspešni.
Obiskali smo naravoslovno sobo, kjer smo na svetlobni mizi merili lesene palčke od
najmanjše do največje. Obeležili smo Tradicionalni slovenski zajtrk, ter večkrat tedensko
izvajali različne gibalne vaje za natečaj Živim zdravo. Za prednostno nalogo B hodnika smo
na temo »V naravo hitim, da se nekaj novega naučim« izdelali didaktično družabno igro, kjer
so otroci s pomočjo slamic pihali različne naravne in nestrukturirane materiale. Otroci so
ugotovili, da so bile najlažje za pihati stiroporne kroglice, ker so najlažje. Na željo otrok smo
prebrali knjigo z naslovom O petelinu, ki je hotel znesti jajce, kjer so otroci z velikim
zanimanjem zgodbo doživljali tako dramsko, pevsko in gibalno. Ob koncu meseca so otroci
skupinsko izdelali izdelek, ki bo krasil multimedijski prostor v Mavrici. In tako vstopamo v
čarobni december.

Klikni za ogled galerije…

Predstavitev poklica

30.11.2023

V četrtek, 22. 11. 2023 nas je obiskala Marcelova mamica, ter nam predstavila svoj poklic, ki
ga že vrsto let opravlja v vrtcu. Oblekla se je v primerna oblačila, ki jih potrebuje pri svojem
delu: čepico, predpasnik in primerno obutev. Otroci so mamico in sina Marcela spremljali,
kako sta nam pripravljala sadna nabodala. Pogovarjali smo se o zdravi prehrani, ter katere
vrste sadja bosta uporabila. Zapeli smo tudi nekaj pesmic, da smo lažje počakali na sadno
pojedino. Marcel je otroke postregel s sladko smetano, ter črno naribano čokolado, mamica pa
s sadnimi nabodali. Dopoldne je potekalo v prijetnem vzdušju in druženju z Marcelovo
mamico.

Klikni za ogled galerije…

Sovica Oka

01.11.2023

V začetku oktobra smo obeležili teden otroka, kjer smo otrokom vsakodnevno pripravili različne in zanimive dejavnosti: ogled lutkovnih predstav, izdelava plakata »Zakaj rad hodim v vrtec«, spoznavanje svojega telesa, ter druženje vseh skupin B hodnika. Na željo otrok smo se na sončen dan odpravili v gozd, kjer so otroci v gozdu pristopili k deblu, ga objeli in prisluhnili drevesu. Kar iznenada so v drevesu slišali sovino skovikanje. Tako nas je pot popeljala v zgodbo dogodivščin Sovice Oke. Dneve nam je popestrila z različnimi dejavnostmi. Zgodbo smo popeljali v gozd, kjer nas je Sovica Oka obiskala in nam pomagala nabirati naravni material, ter iskati njene prijatelje iz zgodbe: zajčka, račko, lisico in medveda. Velikokrat smo zgodbo poslušali in doživljali na različne načine, kjer smo se plesno in gibalno izražali. Iz odpadnega in naravnega materiala smo si uredili dekoracijo v oddelku, pred vhodom v vrtec, ter garderobi. Otroci so zgodbo v celoti usvojili, saj so si zgodbo med seboj pripovedovali in jo doživljali na različne načine.

Klikni za ogled galerije…

Septembersko dogajanje pri Cofkih

10.10.2023

Mesec september je bil namenjen uvajalnemu obdobju. V našo skupino se je pridružilo pet deklic. Vsi skupaj smo spoznavali,  raziskovali in obiskovali različne prostore v vrtcu (senzorna, telovadnica, multimedija), kjer smo pripravile različne dejavnosti. Ogledali smo si predstavo Razbita buča, nato smo iz plastelina ustvarjali različne motive iz zaigrane zgodbe. Obeležili smo Svetovni dan hoje, skupaj z vsemi oddelki iz hodnika B, kjer nas je pot popeljala skozi Praproče, ter nazaj v vrtec. V sklopu Atletske zveze Slovenije; Začni mlad, tekmuj pošteno smo se udeležili teka, ki je potekal okoli Top Gyma. Mesec september se je zaključil in hitimo v oktobrsko dogajanje.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost