BRIHTE

Vzgojiteljica Barbara Leben

VPO pom. vzgojiteljice Saša Stušek

 

BRIHTA JAZ IN BRIHTA TI,

BRIHTE SMO MI VSI.

KAJ POČNEMO TUKAJ MI

VPRAŠAŠ ME ZDAJ TI?

VSE KAR POTREBUJEMO,

DA PAČ RAZISKUJEMO –

KAJ, KAKO IN PA ZAKAJ

SE GODI VSE TO

KAR NAM VSAKODNEVNO VSI

VBIJAJO V GLAVO.

Zadnje leto, ki ga bomo preživeli v vrtčevskih vrstah se bomo ponašali s ponosnim imenom BRIHTE. Nadejamo se, da bomo tekom leta nabrusili svoje možgančke in jih odprli ter pripravili za vsa znanja, ki nas čakajo v bližnji prihodnosti, ko bomo vstopili v svet šolskih klopi.

Vzgojiteljici Barbara Leben in Saša Stušek

 

Jaz pa pojdem...

Za devetimi gorami in devetimi vodami,  nekje v triglavskem narodnem parku, je dobro skrita skrivna pot, ki vodi v Kekčevo deželo. Če v njej še niste bili naj vam povemo, da se vam splača odpraviti na izlet in raziskati prelepo domovanje našega junaka Kekca. Kot mi, se boste z zaprtimi očmi najprej zapeljali z Bedanc-busom, nato pa boste v objemu prelepe narave srečali Mojco, Brenclja, Rožleta, Pehto in celo Bedanca. Na skupnem potepanju so nam razkrili kar nekaj skrivnosti, ki vam jih, kot smo obljubili, seveda ne bomo razkrili…povem vam lahko le, da smo v eni roki nosili sonce, v drugi zlati smeh in da smo se imeli res lepo. 

Kliknite za ogled galerije…

Uživancija v čudoviti gorenjsko obarvani naravi

09.05.2024

Končno smo dočakali sonce, ki nas je že navsezgodaj požgečkalo s svojimi sončnimi žarki. Po včerajšnji zabavi je bil spanec prepotreben in danes bi nam dodatna kitica spanja še kako prišla prav Včerajšnja zabava je bila ena sama uživancija. Poleg plesa in petja so nam naši učitelji za piko na i pripravili čisto pravi light show z meglo, mehurčki in peno – zabava je več kot uspela. Na bazenu pridno nadaljujemo z učenjem plavanja, na prostem pa raziskujemo prelepo okolico. Opazujemo gore, ki nas obdajajo, se sprehajamo po čudovitih sprehajalnih poteh in uživamo na otroških igriščih. Danes nas čaka obisk pustolovskega parka, kjer bomo na preizkušnjo postavili svoj pogum. Kako nam bo šlo, boste izvedeli jutri, ko se vrnemo domov. Nas že kaj pogrešate? Mi vas, ves čas po malo. Čez dan nas zaposlujejo prenekatere dejavnosti, zvečer pa imamo pred spanjem nekaj več časa in takrat se s kakšno solzico, ki jo potolažimo z objemom, spomnimo tudi na vas. Radi vas imamo in komaj čakamo, da se vrnemo domov – čeprav – se imamo tu reeeees lepo!

Kliknite za ogled galerije…

Postajamo pravi vodni junaki

08.05.2024

Če vas skrbi, kako ponoči spimo, naj vam povemo, da so vse skrbi odveč. Čez dan se nam namreč toliko dogaja, da po večerji brez težav potonemo v krepčilni spanec, ki drži do jutra. Včeraj smo na primer uživali v igralnih uricah, ki sta jih za  nas pripravila učitelja Maja in Boštjan. Poleg že poznanih iger smo se naučili tudi novih, ki so od nas zahtevala dodatno zaupanje in sodelovanje. Dobro nam je šlo!  Na bazenu smo že pravi junaki. Pozna se nam vsak dan »dela«. Veste, da se lahko pod vodo spremeniš v čisto pravo zvezdo, ali morski list? Lahko postaneš ladja, čolniček ali žaba, ki spretno plava, če pa te premaga lakota, si lahko kar v vodi spečeš palačinko. Mimo dobre hrane, ki boža naše želodčke enostavno ne moremo. Z veseljem jo pričakujemo in še z večjim veseljem zmažemo. Naj bo za danes dovolj. Povemo vam lahko le še, da nas danes zvečer čaka nekaj posebnega. Uganete kaj?

Klikni za ogled galerije…

Prvi vtis izpolnil naša pričakovanja

07.05.2024

Prvi dan je minil v znamenju velikih pričakovanj in adrenalina, ki ga ni manjkalo. Vožnji z avtobusom, ki je že sama po sebi doživetje, je sledil prvi »skok v bazen, kjer so prijazni vaditelji preizkusili naša plavalna znanja in sposobnosti. Povemo vam lahko, da so se vaditelji res potrudili in nam vodo približali na način, da smo v čofotanju prav vsi uživali. O dobri hrani, ki pritiče hotelskemu tretmaju, ne bi izgubljali besed. Povemo vam lahko le, da naši želodčki uživajo. Včerajšnje pestro dogajanje smo zaključili z raziskovanjem okolice hotela in čisto pravim kresom, kjer smo spoznavali lastnosti ognja in načine varnega rokovanja z njim. Danes nas časa plavanje, sprehod in igra v naravi, …kaj več pa vam razkrijemo jutri.

Klikni za ogled galerije…

MARCA SMO POLNI LJUBEZNI

01.04.2024

Mesec marec smo preživeli v imenu slavljenja ljubezni. Družinski dnevi so poskrbeli za to, da se je vse vrtelo okoli družine, prijateljev in vseh tistih, ki jih imamo radi. Z otroki smo proslavili slovenski praznik ljubezni Gregorjevo in vam pripravili pozornost, da ne pozabite kako zelo vas imamo radi. Velik del našega dogajanja je zajel »plavalni teden« v katerem se je večina otrok udeležila plavalnega tečaja v Bazenu Novo mesto. Glede na plavalne izkušnje in predznanje so se otroci pogumno soočali z izzivi, ki so jih prestavljali izven svojih varnih con udobja. Med tem ko so eni premagovali strah vezan na vodo, so drugi krepili svoja znanja plavalne tehnike prsnega plavanja, prav vsi, pa so uživali in bili ob koncu plavalnega tečaja ponosni na to, kar so se naučili in dosegli. Kot to pridno počnemo vsako leto, smo se tudi letos odzvali povabilu DSO Trebnje in stanovalcem pripravili slovesnost ob Dnevu žena in prazniku Mučenikov. Otroci so postali pravi umetniki in v nastopanju res uživajo. Sicer pa se nam res veliko dogaja. Če boste imeli kaj časa, se odpravite na izlet v Ljubljano in si oglejte njen stari del ter predstavo V dobrih rokah. Na nas je naredila res velik vtis in vam jo toplo priporočamo. Če vam primanjkuje časa  lahko izkoristite lokalno kulturno ponudbo in si v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje ogledate aktualno razstavo Načini pobega. Nam je ponudila ogromno priložnosti za kreativno likovno ustvarjanje. V tem mesecu smo se igrali tudi z dijakinjo Nino, ki je uspešno opravila svojo brihtolinsko prakso.

Naj živi ljubezen.

Klikni za ogled galerije…

KULTURNI FEBRUAR S ŠE VEČ KULTURE

17.03.2024

V mesecu februarju smo bili kulturni kar se le da. Izhajajoč iz slovenskega kulturnega praznika, ki smo ga praznovali v začetku meseca, smo se z otroki krepili v ozaveščanju narodne zavesti. Osrednjo vlogo smo dodelili našemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu in njegovi Zdravljici. Spoznali smo slovensko državno himno in se podučili kako ravnati, kadar se sreča z našimi ušesi. V lokalnem okolju smo obiskali ustanove, kjer se lahko kulturno napolnimo in spoznali še nekatere državne simbole, ki jih vsakodnevno »srečujemo«. Da smo se lahko tudi sami preizkusili v vlogi kulturnih umetnikov so poskrbeli vrtčevski Dnevi likovnega ustvarjanja, preko katerih smo svoji domišljiji dovolili, da razpre krila in ustvari otroške stvaritve. Del teh ste lahko opazovali tudi na razstavi hodnika. Popestritev dogajanja je zagotovo predstavljalo tudi pustno rajanje, v katerem vsako leto neizmerno uživamo in si privoščimo biti, kar nam morda v vsakdanu ni dovoljeno. Pošiljamo vam kulturni pozdrav in vas vabimo, da se tudi vi odpravite na izlet do kakšne kulturne ustanove in si privoščite bombonček za našo slovensko zavest.

Klikni za ogled galerije…

SVETLOBNO OBARVANA ZIMA

08.02.2024

Začetek novega leta je bil pri Brihtah obarvan naravoslovno. Ker se v zimskem času sonce rado skriva in nam omogoča manj naravne svetlobe smo poskrbeli za to, da smo si jo pričarali kar sami. Poleg iger, preko katerih smo v vrtcu raziskovali svetlobne skrivnosti in neznanke, smo se v tem mesecu odpravili tudi na čisto pravi izlet v Mestni muzej Ljubljana. Tam smo se izkazali s svojim znanjem in ga dopolnili z novimi vedenji, ki smo jih pridobili preko res zanimivih dejavnosti s katerimi so nam postregli. Kot se za mesec januar spodobi smo v težkem pričakovanju kočno dočakali tudi sneg, ki nas je počastil s pestrim naborom snežnih vragolij, ki smo si jih privoščili. Zima je zakon.

Klikni za ogled galerije…

Decembrsko dogajanje

08.02.2024

Decembrsko dogajanje je bilo, kot vsako leto, pestro obarvano. V pričakovanju novega leta smo v vrtcu največ pozornosti posvečali oblikovanju prijetnega prazničnega vzdušja in ustvarjanju priložnosti za medsebojna druženja s prijatelji tudi izven oddelka. Preko pogovora smo ozaveščali pomen dobrodelnosti in se preko drobnih pozornosti namenjenih sočloveku v tem urili tudi sami. Tudi letos je velik val navdušenja požela izvedba naše oddelčne tombole, pri kateri so si otroci izmenjali igrače, ki so jih prinesli od doma. Ozaveščanje globljega pomena obdarovanja, ki presega okove materialnosti, se je otrokom že nekoliko bolj vtisnilo v podzavest in nadejamo se, da bomo z oblikovanjem tovrstnega razmišljanja vsaj malce pripomogli k dobrobiti našega planeta v prihodnosti. O zabavi v pižamah ste verjetno veliko slišali že od otrok. Naj dodamo le, da je bila poleg obiska Božička glavna decembrska atrakcija. Vse najlepše v novem letu. Vaše Brihte!

Klikni za ogled galerije…

STAROSTNIKI V VRTCU MAVRICA TREBNJE

30.11.2023

Star pregovor pravi, da je dober sosed vreden zlata. Ker se tega dobro zavedamo se trudimo,
da z našimi sosedi gradimo in ohranjamo dobre odnose. V letošnjem šolskem letu, ko otroci
iz oddelka Brihte vrtčevske dni preživljamo v enoti Mavrica nam naš pogled pogosto zaide
proti sosednji stavbi, v kateri domujejo stanovalci DSO Trebnje. Za lepši dan in popestritev
dogajanja smo jih tokrat povabili v goste. V vrtcu smo jim pripravili kotičke, v katerih so jih
pričakale raznolike dejavnosti, med katerimi je vsak lahko našel kaj zase. Izbirali so lahko
med igranjem družabne igre Človek ne jezi se, sestavljali duplo kocke, likovno ustvarjali, se
urili v vajah fino-motorike ali ustvarjali s slanim testom. Otroci so se med skupno igro
prelevili v prave vzgojitelje, ki so starejšim predajali svoje znanje, naši starejši prijatelji, pa so
se z veseljem prepustili vodenju in se prelevili v pridne in znanja željne otroke. Pogled na
dogajanje je še enkrat več potrdil dejstvo, da staro in mlado odlično sodeluje in pozitivno
vpliva na vse udeležence dogajanja, če jim je le dana priložnost za medsebojna snidenja.

Klikni za ogled galerije…

JESEN PRI BRIHTAH

24.10.2023

Brihte letošnjo jesen izkoriščamo na najlepši možen način. Dneve preživljamo na prostem in z veseljem izkoriščamo tople sončne žarke, ki se letos izredno dolgo mudijo pri nas. V mesecu oktobru smo postavili nov mejnik pri naših gibalnih podvigih. Postali smo čisto pravi pohodniki, ki z lahko zmorejo pohod na Vrhtrebnje. Če ne verjamete vas vabimo, da se na podoben izlet odpravite tudi sami, sicer pa vam bomo to v letošnjem letu zagotovo še dokazovali. Povemo vam lahko tudi, da se pridno mojstrimo v sklepanju prijateljstev z različnimi generacijami. Stanovalce DSO Trebnje, s katerimi nam je že uspelo splesti prave prijateljske vezi, smo letos s svojim obiskom razveselili že dvakrat. Prvič smo odšli z njimi na sprehod, drugič pa smo jim pripravili čisto pravo proslavo ob njihovem prazniku starejših. Dogaja se nam čisto preveč, da bi vse lahko strnili v kratek zapis, zato naj nekaj povedo tudi fotografije same.

Klikni za ogled galerije…

SPET NAZAJ

17.10.2023

September je v vrtec zopet prinesel vsakodnevni otroški živ-žav. Mi smo se iz Šolenčkov prelevili v Brihte in s svojo brihtnostjo z veseljem korakamo novim zmagam naproti. Kako tudi ne bi, ko pa smo letos končno največji v vrtcu in to pač ni kar tako. V nizkem štartu za prehod v šolske klopi navihano in z dobro mero radovednosti raziskujemo in odkrivamo kaj vse nam ima ponuditi vrtčevski vsakdan. Saj veste, dolgčas nam nikakor ni in dogaja se nam ogromno. Iztekajoči se september je zaznamovala predvsem igra, ki jo imamo tako zelo radi in ponovno navajanje na vrtčevsko rutino z vsemi sklenjenimi dogovori in pravili, ki se jih vedno znova učimo upoštevati. Zaenkrat se uspešno borimo z vsem, kar nam pride naproti in nadejamo se, da bo tudi v bodoče tako.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost