INDIJANCI

Vzgojiteljica Mojca Šlajpah

VPO pom. vzg. Mateja Ozimek Malnar

 

Indijance imenujejo “resnični otroci narave”,

ker razumejo govor vetra, čustva živali

in šepetanje rastlin. 

 

Tudi otroci iz skupine Indijanci smo radovedni, razigrani, vedoželjni ter polni idej.

Ne ustrašimo se nobene naloge ter na svet gledamo s široko odprtimi očmi. Seveda pa znamo biti tudi glasni in razigrani.

Naše indijanske dogodivščine si lahko ogledate preko fotografij.

 

Indijanci na letovanju 4. dan

2.6.2022

 

Naše potovanje se preveša h koncu. Kaj vse smo doživeli in kako samostojnejši smo postali… Danes smo se po zajtrku najprej namočili v vodi, nekateri smo iz neplavalcev prestopili k plavalcem. Preplavati razdaljo 25m le ni mačji kašelj. Ampak vaditelji pravijo, da smo zelo uspešni. Po plavanju smo se podali na slastno kosilo. Čisto vsak dan nas pocrkljajo s sladicami. Sledile so skupinske igre: ogromne domine in 4 v vrsto, pa sestavljanke, pa podiranje kegljev, pa; in tik preden so nas pregnale dežne kaplje, smo se preizkusili v plezanju po plezalni steni. Komaj čakamo na jutri, da se zopet vidimo…

 

Klikni na ogled galerije slik…

Indijanci na letovanju 3. dan

1.6.2022

 

Kako hitro beži čas, ko se imaš fino. Imamo se super in uživamo v številnih dogodivščinah. Po zajtrku smo se ponovno preizkusili v adrenalinskem parku, kjer smo že pravi profesionalci. Sledilo je kopanje, kjer smo čedalje bolj uspešni in samostojni plavalci. Plavanju je sledilo odlično kosilo ter krajši počitek. Sledil je sladoled, ki ga je v hipu zmanjkalo- tako je bil dober. Popoldne smo se preizkusili tudi na delavnici- gradimo hišice, kjer smo si nadeli rokavice, čelade in predpasnike ter zavihali rokave, da smo uspešno zgradili  kar dve hišici. Sledila je večerja ter prepevanje pesmi ob večernem ognju. Sedaj pa že vsi lepo spimo.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Indijanci na letovanju 1. in 2. dan

31.5.2022

 

Za nami sta že dva zabavna dneva v Kranjski Gori. Ko smo včeraj prispeli v hotel, smo se namestili po sobah, pojedli kosilo ter se odpravili na bazen. Prvi dan smo utrujeni od poti ter vseh dejavnosti zlahka zaspali ter komaj čakali, da se zbudimo v nov dan poln dogodivščin. Današnji dan smo začeli s plavanjem. Sprva se ogrejemo, potem pa se veselo učimo plavalnih spretnosti. Plavanju je sledilo odlično kosilo ter kasneje igra. Popoldne smo se odpravili v adrenalinski park, kjer smo pogumno premagovali ovire in strah. Kasneje pa smo si nadeli še halje in zaščitna očala ter se poskusili v eksperimentih. Dan pa zaključujemo z večerjo in zabavo v pižamah.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Svetovni dan čebel

26.5.2022

 

Na pobudo slovenskih čebelarjev je 20. maj razglašen za Svetovni dan čebel. Osnovni namen tega dne je opozarjati na pomen čebel za človeštvo in njihov obstoj. Tudi Indijanci smo ta dan namenili pogovoru o čebelah ter o nastanku medu. Ogledali smo si posnetek o čebelah, panju in panjskih končnicah. Obnovili smo svoje znanje o čebelah: sestavi, življenjski dobi, o maticah, čebelah delavkah, čebeljih družinah, Kranjski sivki,…. Po jutranjem krogu smo se posedli za mizo, kjer smo ustvarjali s kolaž tehniko ter risanjem. Naše čebelje izdelke si lahko ogledate na razstavi. Po malici smo se odpravili do panja, kjer smo si lahko še pobližje ogledali panj in pridne čebele, ki se niso pustile motiti med nabiranjem nektarja.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Kekčeva dežela

19.5.2022

 

V ponedeljek, 16. 5., smo se Indijanci podali v čudovit skrit kotiček pod gorami, kjer živijo Kekec, teta Pehta, Brincelj, hudobni Bedanc in prijazna Mojca.

 

Zjutraj smo se posedli na avtobus ter se odpeljali proti Kranjski gori. Ko smo prispeli, smo se privoščili malico, ki so nam jo pripravile naše kuharice (makovko, rogljiček, sadno rezino, jabolko in banano). Ko smo pojedli, smo se posedli v kombije, ki so nas popeljali bližje Kekcu.

Ko smo prispeli, nas je že čakala vodička, ki nas je po gozdu varno popeljala mimo pasti ob Bedančevi koči. V Bedančevi koči, smo rešili Mojco, ki je bila ujeta v kletki ter odpravili naprej po poti. Kar naenkrat pa smo zaslišali Bedanca, kako jezno išče Mojco. Hitro smo se odpravili do vode- saj se Bedanec vode boji. Tako smo varno prišli so Brincljeve koče, kjer smo skrili Mojco, da ja Bedanec ni opazil. Ko je prilomastil dol po gozdu je ves jezen iskal Mojco ter želel ugrabiti nekoga, ki mu bo zvečer strigel nohte na nogah. Ampak mi se nismo dali. Na ves glas smo začeli oponašati sovo, ki se je Bedanec tako zelo boji. In res- kako se je ustrašil. Tri dni bo ves prestrašen sedel na gori Špik. In tako smo se varno odpravili naprej mimo Brencljeve koče na skali ter se spustili po toboganu. Odpravili smo se naprej ter na ves glas klicali Kekca. Do Kekčeve koče smo splezali, kar po rovu. Pred kočo nas je pričakal nasmejan obraz- Kekec. Kekec je v svojo kočo povabil samo otroke. In čez nekaj časa, ko smo notri lahko vstopile tudi vzgojiteljice, otrok ni bilo več v koči. Ko so otroci le prišli nazaj pred kočo, pa so na ves glas razlagali, kako so splezali čez dimnik. Polni navdušena, smo se opravili proti teti Pehti. Ta nas je pričakala pred svojim laboratorijem, ker je pripravila tudi zdravilo za Mojčine oči. Pred Pehtino kočo, smo nato z veseljem popili zeliščni čaj ter pojedli kruh. Ko smo se najedli, nas je Kekec naučili še pesem, ki smo jo zapeli teti Pehti. Besedilo ji ni bilo ravno všeč in se je spet jezila na navihanega Kekca. In tako se je počasi naša dogodivščina v Kekčevi deželi zaključila. Spet smo se odpravili nazaj do avtobusa, ker smo še malo prigriznili ter se polni vtisov odpravili nazaj proti domu.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Svetovni dan Zemlje

6.5.2022

 

Zemlja je planet, na katerem živimo in je naš dom. Zato moramo za svoj dom lepo skrbeti, ga imeti radi in poskrbeti, da ostane čist.

 

Ob  svetovnem dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo 22. aprila, smo se Indijanci pogovarjali o skrbi za naš planet ter o njegovi raznolikosti in pestrosti. Tako smo dan namenili pogovoru o stvareh, ki jih lahko naredimo, da bo naš planet zdrav in čist. Otroci so izdelali vsak svoj zemljevid ter cvetlične krogljice. Naj ne bo svetovni dan zemlje samo 22. april. Vsak dan lahko naredimo nekaj za zemljo.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Zaključek mavričnega bralčka

6.5.2022

 

Pravljice so več kot resnične. Ne povedo nam le, da zmaji obstajajo, ampak da jih je mogoče premagati. (Gilbert Keith Chesterton)

Svetovni dan knjig za otroke je razglašen na rojstni dan Hansa Christiana Andersena in ga obeležujemo 2. aprila. Tudi Indijanci smo ta dan posvetili zgodbam in pravljicam ter tako zaključili z Mavričnim bralčkom. Otroci so celo leto pridno pripovedovali zgodbe in deklamacije. Za zaključek so si pogledali kamišibaj predstavo O volki, ki je padel iz knjige. Po končani predstavi so otroci prejeli priznanja ter se imeli možnost preizkusiti v različnih vrstah lutk: senčne lutke, lutke na palici, marionete in prstne lutke.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Pisma za male borce

6.5.2022

 

Redke bolezni so večinoma težke in neozdravljive bolezni, zato mali bolniki skupaj s svojimi družinami doživljajo zelo težke stiske. Ob svetovnem dnevu redkih bolezni, ki ga obeležujemo 28. februarja, smo se Indijanci pridružili projektu Društva Villijem Julijem z naslovom Srčna pisma za male borce. Skupaj smo se pogovarjali o sprejemanje drugačnosti ter pri otrocih spodbujali empatijo in solidarnosti. Otroci so prisluhnili zgodbam otrok z redkimi boleznimi ter sodelovali v pogovoru. Izdelali smo srčna pisma s pozitivnimi mislimi za otroke in njihove družine. Otroci so pokazali ogromno empatije in srčnosti in upamo, da bodo mali borci čutili podporo, ki jim jo pošiljamo preko pisem.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Gregorjevo

15.3.2022

 

Pri Indijancih smo v petek, 11. 3. dan namenili pogovoru gregorjevem. Otroci so preko pogovora, posnetkov in dejavnosti, spoznavali  običaje, šege in navade, ki veljajo za ta praznik.

V Sloveniji velja, da se ptički ženijo na gregorjevo, saj je bil to včasih prvi spomladanski dan. Žvrgolenje ptic, topli sončni žarki ter prvi popki na vejah dreves oznanjajo, da nam pomlad že trka na vrata.

Na predvečer se spuščajo po reki ladjice s svečko, pravimo jim gregorčki. Po starih šegah so v vodo spustili luč, saj naj bi voda odnesla vse slabo, skrbi in zimo, ter s tem pozdravili prihod sonca in pomladi. Dan se je namreč podaljšal in luči pri svojem delu niso več potrebovali, zato so jo »vrgli« v vodo. V izdelavi gregorčkov, smo se preizkusili tudi Indijanci. Vsak izmed otrok je izdelal svojega gregorčka, ki ga je spustil v vodo doma, skupaj s svojo družino. V vrtcu smo izdelali skupnega in ga spustili v reko Temenico ter opazovali, kako ga je odnesla voda.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Spet je tu Pust - dan veselja in norčij

15.3.2022

 

Danes bomo krofe cvrli,

kakšno smešno še razdrli,

vso obleko bomo slekli,

se v pajace preoblekli,

s krinko si obraz zakrili –

šeme – v svet se zapodili

žalost vso naj šment pohrusta;

danes šli se bomo pusta.

 

Pust je čas, ko oživijo različne pustne maske, je čas za zabavo, ples in odganjanje zime. Tudi v našem vrtcu in pri Indijancih je bilo veselo. Skozi celoten teden, smo raziskovali pustovanja širom sveta, izdelovali pustne maske ter prepevali pesmi o klovnih in krofih. Na pustni torek pa v vrtec niso prišli otroci. Prišli so policisti, Elze in Ane, bojevniki, črni mački, samorog, kavbojci in indijanci, vampirke, kralji in vile. Malo pa je prišel na obisk tudi Bacek Jon. Skupaj smo se poveselili ob barvnih lučeh, konfetih in ob glasbi. Seveda pa nismo pozabili niti na krofe.  

 

Klikni na ogled galerije slik…

Dnevi likovnega ustvarjanja pri "Indijancih"

15.3.2022

 

V tednu od 1. 2. – 10. 2., so se tudi v naši igralnici odvijali Dnevi likovnega ustvarjanja. Otroci so se spremenili v umetnike, naša igralnica pa v atelje in tako smo se skupaj preizkusili v številnih likovnih zvrsteh. Preizkusili smo se v prostem ustvarjanju iz odpadnega materiala, ustvarjanju z glino, risanje in odtiskovanje z alu folijo, risanje s kredami, voščenkami, flomastri na tablo itd.  Ustvarjali smo sliko s pipetami, valjarji, mešali barve in še mnoge druge likovne tehnike. Pravi mojstri smo tudi v risanju portretov- saj so nastali čudoviti portreti Franceta Prešerna. V sklopu državnega praznika, smo risali tudi Slovensko zastavo ter izdelovali verige iz papirja.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Veseli december in Hrestač

12.1.2022

V mesecu decembru je bila naša osrednja tema zgodba Hrestač. Skozi celoten mesec smo spoznavali zgodbo, glavne like (deklica Klara, bratec Fritz, stric Drosselmeyer, Hrestač, Mišji kralj, Sladkorne vile, princesa, …. Zgodba Hrestač nosi globoko sporočilo, da človeka lahko osrečita prijaznost in sočutje do drugih ljudi.

Zgodbo so spoznali preko kamišibaj predstave. Kamišibaj izhaja iz Japonske in je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Otroci so predstavi pozorno prisluhnili in se kasneje tudi sami preizkusili v pripovedovanju ob slikah.

 

Klikni na ogled galerije slik…

Igra na snegu

22.12.2021

Oblekli smo bunde, hlače, pajace

in tekli na sneg.

Nadeli smo še kape in rokavice

za tisoče kep.

Naredili smo kepo veliko,

ne eno, kar tri.

Še korenček in lonec

in na našem igrišču

že sneženi mož stoji.

 

V četrtek 9. 12., smo sprva belo odejo opazovali le skozi okno, kmalu pa nas niti mraz ni mogel več zadržati v igralnici. Po zajtrku smo se toplo oblekli, nadeli rokavice ter poiskali lopatke za sneg. In kako smo pohiteli.

Tudi v petek smo se odpravili ven. Iskali in iskali smo največji hrib po katerem bi se lahko spustili. In smo ga tudi našli. Veselje in smeh otrok pa je bilo slišati daleč naokrog.

Klikni na ogled galerije slik…

Prvi sneg

7.12.2021

Pa smo ga dočakali- prvi letošnji sneg. Že navsezgodaj zjutraj so otroci veselo razlagali, kaj vse bi delali na snegu- snežake, se kepali, sankali itd. Po malici je napočil čas, da se tudi mi odpravimo na dogodivščine na snegu. Toplo smo se oblekli, nadeli rokavice in kape ter se odšli igrat na sneg. Otroci so se kot blisk zapodili vanj. Tako je skoraj nastal snežak, pa tudi kakšna kepa je od kje priletela. Vsi pa smo se ob koncu strinjali, da upamo, da bo kmalu zapadlo še več snega, da bo veselje na otroških obrazih še večje.

Klikni na ogled galerije slik…

Teden otroka - Razigran uživaj dan

10.11.2021

Letos se je teden otroka odvijal na temo Razigran uživaj dan in je potekal od 4. 10. do 10. 10. V ponedeljek smo spoznavali nove socialne igre (Kralj je doma, Kipar in igro Zasmejal si se) ter se pri tem zelo zabavali. V torek so predmeti in igrače v igralnici oživeli ter dobili imena ter lastnosti. V sredo je dan potekal ob igrah, ki so se jih igrali naši starši in stari starši: igra Ali je kaj trden most, Ristanc, Gnilo jajce, Vreče šivat, Kdo se boji črnega moža ter še mnoge druge. V četrtek pa smo izvedli Igre brez meja. Preizkusili smo se v hoji po rokah, prenašanju predmetov na žlici preko ovir, hoja v dvojicah preko ovir ter drugimi nalogami. V petek pa smo izvedli: Pokaži, kaj znaš, kjer so otroci predstavili svoje sposobnost v petju, gimnastiki, plesu ter v lutkah. Otroci so se skozi celoten teden neizmerno zabavali ter spoznali, da so igre starih staršev lahko še zabavnejše od marsikatere novejše igrače.  

Klikni na ogled galerije slik…

Delavnice ob svetovnem dnevu brez avtomobila

9.10.2021

September je tu in z njim se v igralnici ponovno sliši otroški glas in smeh. Tudi v skupini Indijanci smo pogumno zakorakali novemu šolskemu letu naproti. Že prvi mesec smo se veliko naučili o varnosti v prometu ter se preizkusili v različnih delavnicah.

V sredo 22. 9., smo se udeležili delavnic ob Svetovnem dnevu brez avtomobila, ki se je odvijal pred občino in v parku. Ogledali smo si policijsko vozilo, se preizkusili v poligonu, ogledali predstavo o Rdeči kapici in varnosti v prometu ter si pogledali delo in opremo gasilcev. Prejeli smo tudi kresničke, s katerimi bomo v prometu še bolj vidni in opazni.

Klikni na ogled galerije slik…

Dostopnost