MINIONI

Vzgojiteljica Nina Bevec Jevnikar

VPO pom. vzg. Aljana Skoporc

 

Človek zelo hitro ugotovi, kako malo v resnici zna,

ko mu začne otrok postavljati vprašanja.

(Richard L. Evans)

 

Radovedni, razigrani, vedoželjni in poskočni

smo mali in veliki iz skupine Minioni.

 

Naša skupina je res ena na »minion«. 😊

 

Letovanje v Kranjski Gori 3

12.5.2022

Naš predzadnji dan je bil zares pester. Poleg plavalnega tečaja smo bili danes čisto pravi raziskovalci. Pod krošnjami dreves smo opravljali fizikalne in kemijske poskuse. Nadeli smo bele halje in zaščitna očala.

Naše moči smo preizkusili tudi na čisto pravi plezalni steni. Dva izkušena plezalca sta nam omogočila, da smo prav vsi poskušali preplezati čim višje. Zares utrujeni komaj čakamo večerno pravljico in spanje. Kmalu se vidimo.

Klikni na ogled galerije slik…

Letovanje v Kranjski Gori 2

11.5.2022

Zdi se nam, da smo komaj prišli in je že sreda. Dnevi so polni različnih dejavnosti in kar stečejo mimo nas. Bili smo v mini adrenalinskem parku, kjer smo ugotovili, da smo zelo pogumni. Telovadili smo v veliki telovadnici in se dobro razgibali. Preizkusili smo se v gradnji lesenih hišic in plavali v bazenu. Na koncu smo se posladkali še s sladoledom.

Klikni na ogled galerije slik…

Letovanje v Kranjski Gori

10.5.2022

Za nami je že drugi dan bivanja v Kranjski Gori. Naj povemo, da se imamo super.  Včeraj ob prihodu smo se najprej namestili po sobah, kmalu je sledilo kosilo, nato pa preizkusno plavanje v bazenu. Današnji dan smo začeli s krajšim sprehodom ter ga nadaljevali s plavanjem. Po kosilu pa je sledilo gibanje po postajah ter igranje v adrenalinskem parku. Nihče se ne boji vode, domačih pa tudi ne pogrešamo. Torkov dan bomo zaključili s kurjenjem kresa. Res se imamo »fajn«.

Klikni na ogled galerije slik…

Minioni - Vrtnarji

10.5.2022

V začetku aprila smo z otroki dobili pošto iz semenarne Ljubljana. Notri so se skrivala semena najrazličnejših vrtnin. Pridni hišniki so nam že pripravili dve visoki gredi in ju napolnili z rodovitno zemljo.                                                                                                           Z otroki smo se pogovorili o dobrih sosedih med vrtninami, naredili načrt sajenja, ga narisali in pripravili lesene ploščice za označevanje. V eno gredo smo posadili: peteršilj, redkvico, solato in rukolo. V tej gredi smo pustili tudi prostor za papriko. V drugo gredo smo posadili grah, korenje, čebulo, špinačo in pustili smo prostor za paradižnik. Sprva smo pokrili grede s kopreno in jih tudi redno zalivali. Nato je pa dež opravil svoje delo zalivanja in vrtnine so nam vse vzklile.                                                                                                                     Po dobrem mesecu smo že jedli prvo zelenjavo iz našega vrta. Zjutraj pri zajtrku smo si že dvakrat privoščili rukolo ob salami in ob siru ter liste špinače.

Klikni na ogled galerije slik…

Nastop v domu starejših občanov

10.5.2022

Iz doma starejših občanov smo dobili prijazno povabilo, da nastopimo in popestrimo dan občanom starejšega doma.                                                                                                               V četrtek, 24. 3. 2022, smo se odpravili v dom, kjer so nas zelo gostoljubno sprejeli. Občanom smo zapeli par pesmi: Prijateljstvo, Pomladno, Kekčevo in Ko si srečen. Popestrili smo jim dan in prikradli nasmeh na lica.                                                                                   Po koncu nastopa so nas pogostili s sladkimi rogljički in sokom. Na nastopu smo zelo uživali in z veseljem se bomo še oglasili.

Klikni na ogled galerije slik…

Eko projekt Podnebne spremembe

18.3.2022

V okviru eko projekta smo vključeni v projekt Podnebne spremembe. Vreme in vremenske pojave smo temeljito obravnavali v mesecu januarju. Vsakodnevno smo spremljali vreme in se o teh vremenskuh pojavih pogovarjali, kako izgledajo in kako nastanejo. Spoznali so kako nastane dež, megla in sneg. Prikazali smo izhlapevanje vode z mokro krpo in preko dramske igre. Izdelovali smo meglo iz ledu in barvni dež z oljem in jedilnimi barvami. Na koncu meseca smo pripravili graf koliko dni je bilo posameznega vremena in rezultate analizirali. Iz odpadnega materiala je vsak otrok poustvaril svoje najljubše vreme.

Kar je več, tudi pri angleščini smo obravnavali besedišče vremena in se igrali različne igrice na to temo.

Klikni na ogled galerije slik…

Dnevi likovnega ustvarjanja pri "Minionih"

15.3.2022

Dnevi likovnega ustvarjanja so potekali od 1. do 10. februarja. Cilj likovnih dnevov ustvarjanja je bil, da se otroci spoznajo z različnim likovnim materialom, da poizkusijo nove tehnike, da urijo svojo ustvarjalnost in da preprosto uživajo v likovni umetnosti. V našem oddelku smo risali s tempera barvami na steklo na temo zima, na temo pomlad smo risali s tempera barvami na plakate nalepljene na omaro, na temo »Minioni« smo risali z voščenkami na list nalepljen na omaro, na temo poletje smo  risali s piši/briši flomastri na belo tablo, na temo igra smo s flomastri risali po ogledalu. Zunaj na hodniku smo v sklopu kulturnega praznika na liste, nalepljene na okna narisali blejski otok in jezero.

V okviru kulturnega dneva smo spoznali Franceta Prešerna in njegovo življenje, prebrali smo slikanico Povodni mož, narisali smo ga z ogljem in s svinčnikom smo narisali simetrijo njegovega obraza.

Otroci so bili zelo ustvarjalni in so uživali v ustvarjanju.  

Klikni na ogled galerije slik…

Vadbena ura na temo Slovenija

10.1.2022

Celotni november smo v našem oddelku spoznavali Slovenijo. Osredotočili smo se na našo zastavo, grb, himno, glavne znamenitosti … Ko smo spoznali dober del naše države, smo utrjevali pridobljeno znanje tudi pri vadbeni uri v telovadnici. Po postajah smo obnovili naše znanje o Triglavu, Bledu, Postojnski jami, Obali in Lipici.

  1. postaja – Triglav. Plezanje gor in dol po letveniku »na Triglav«.
  2. postaja – Bled. Vožnja z vozičkom (pletno) okrog stožca (na Bled).
  3. postaja- Postojnska jama in obala. Plazenje v tuneli (Postojnska jama) in lazenje po blazinah pod gredmi (plavanje v morju).
  4. postaja – Lipica. Sonožno skakanje čez gred (skakanje lipicancev čez ovire).

Klikni na ogled galerije slik…

Obisk knjižničarke

10.1.2022

V sredini novembra nas je obiskala knjižničarka iz knjižnice Pavla Golie Trebnje. Uro je začela z ugankami, s katerimi je res pritegnila pozornost otrok. Nadaljevala je s pripovedovanjem ljudske pravljice preko gledališča kamišibaj. Za otroke je bil ta način pripovedovanja izredno zanimiv, saj se ne srečujejo s takim načinom pripovedovanja pravljic vsak dan.     

Knjižničarki smo se prijazno zahvalili za obisk in z veseljem jo bomo kdaj obiskali v knjižnici.

Klikni na ogled galerije slik…

Teden otroka pri Minionih

25.11.2021

Letošnja tema tedna otroka je bila Razigran uživaj dan! Otroci iz skupine Minioni smo že po naravi igrivi in razigrani, zato nam je  bila tema zelo blizu.                                                               Čeprav smo že vešči v različnih socialnih igrah, se vedno radi naučimo kakšno novo. Naučili smo se dve, in sicer Prevara slepega ter Zrcalce. S socialnimi igrami krepimo naše prijateljske vezi in se še bolj povežemo kot skupina.                                                                Naša domišljija in ustvarjalnost nimata meja. Igralnico smo naredili živo.  Omaram, stolom in celo šilčku smo nalepili oči, nos, usta … Tudi poimenovali smo naše predmete. Prav zabavno je bilo stopiti v igralnico, kjer ti je pomežiknila omara za ležalnike.                                  Naše starše in stare starše smo povprašali po starih igrah. Izvedeli smo za veliko starih iger, ki so se jih naši starši igrali. Mi pa smo si izbrali igro A je kaj trden most?                                   Na koncu tedna smo pripravili prireditev Pokaži kaj znaš, ki je bila vrhunec in hkrati zaključek razigranega tedna. Otroci so se zares potrudili in prireditev jim je bila v velik ponos. Skupaj smo pripravili prireditveni prostor. Pripravili smo oder in sedeže za gledalce. Dva otroka sta prireditev vodila in povezovala celoten nastop. Vzgojiteljici in ostali otroci smo spodbujali  nastop vsakega otroka z bučnim aplavzom. Poslušali smo pevske, plesne in akrobatske točke.

Klikni na ogled galerije slik…

Uvajalni september pri Minionih

12.10.2021

Naša skupina je v večini ostala enaka kot prejšnje leto. Na novo smo dobili dve deklici, ki smo jih toplo sprejeli. Čeprav so člani skupine enaki, je lokacija druga. Preselili smo se v C-hodnik. Lokacija nam je zelo všeč in smo hitro našli prednost bližine igrišča in velikih oken na hodniku.                                                                                                                        

Vreme nam je to jesen po temperaturi in količini padavin res naklonjeno. To smo izkoristili za večkratni obisk gozda in dolge sprehode. Kar nekaj dopoldnevov smo preživeli v gozdu, kjer smo izvedli vadbeno uro, sestavili novo pesem (Zelena pesem), peli, deklamirali, se prosto igrali z nestrukturiranim, naravnim materialom ter preprosto uživali v naravi.                 

Kot veliko novost v našem oddelku smo uvedli samopostrežni zajtrk in kosilo. Vsi smo zelo ponosni drug na drugega, kako smo samostojni in prav všeč nam je, ko si lahko vzamemo za jesti toliko kolikor želimo ter dobivamo občutek koliko sem lačen.                                                

Prebirali smo knjigo Sitnobe sitne, kjer smo se naučili, da prijazna beseda in vedenje najdeta lepo mesto ter delata čudeže. Naučili smo se Rjavo pesmico in hkrati naredili priredbo pesmi: Zelena pesmica. Udeležili smo se tudi programa Kolesarček, kjer smo utrjevali naše znanje o prometu. V okviru tedna mobilnosti smo se udeležili aktivnosti, ki jih je pripravila občina Trebnje: obisk delavnic ZD Trebnje in Knjižnice Pavla Golie v centru mesta. Obiskali smo tudi Top Gym, kjer so nam zaposleni pripravili poligon na temo prometa

Klikni na ogled galerije slik…

Dostopnost