RAKETE

Vzgojiteljica Nina Bevec Jevnikar

VPO pom. vzg. Aljana Skoporc

 

Kot prave rakete smo tudi mi hitri,

glasni in pravi mali raziskovalci.

Tudi nebo nam ni meja.

3, 2, 1 … VZLET!

Igre v vodi

16.05.2024

Danes smo na bazenu zelo uživali. Postali smo že čisto pravi plavalci. V vodi smo se potunkali, delali puščice, zvezdice, plavali mrtvaka in skakali v vodo. Pod vodo smo iskali zaklad in ga tudi našli.

Po kosilu smo se v telovadnici igrali igre zaupanja: sprehod v dvoje, gosenico, padalo, sestavljanje žleba, po katerem smo spuščali žogice in tigrčke.

Za spomin na letovanje smo izdelali vsak svojo priponko. S prijatelji se je prijetno igrati, vendar vsi že težko pričakujemo topel družinski objem.

Klikni za ogled galerije…

Otroška zabava

15.05.2024

Tretji dan smo začeli s ponavljanjem pravil, ki jih moramo upoštevati na bazenu. Pri igrah v vodi smo že zelo spretni. Na prostem smo se preizkusili v štafetnih igrah: kotaljenje sodov, prevažanje krompirjev v samokolnici, prenašanj sladoledov in Kekčev klobuk.

Pred večerjo smo se udeležili otroške zabave. Animatorka nas je naučila novih plesnih gibov, ki smo jih potem zaplesali ob glasbi. Imeli smo se super. Na žuru smo plesali med dimno zaveso, milnimi mehurčki in peno.

Klikni za ogled galerije…

Prvi dnevi letovanja v Kranjski gori

14.05.2024

Na letovanje smo prišli polni pričakovanj. Kljub muhastemu vremenu se imamo lepo.

Prvi dan smo se odpravili že na plavanje in veselo začofotali. Pokazali smo svoje znanje in se razvrstili po skupinah. Po malici smo se odpravili v vas Rute na kres, kjer nas je presenetil Bedanec.

Drugi dan nas je navdušil pustolovski park, kjer smo se preizkusili v različnih gibalnih spretnostih na višini. Plezanje smo nadaljevali na plezalni steni, ki je bilo za večino nas velik izziv. Nadaljevali smo igre v vodi po programu Plavalček skakalček. Prijetne sončne žarke smo izkoristili in se posladkali s sladoledom. Primerno opremljeni smo začeli graditi čarobno hišico in s timskim sodelovanjem tudi uspeli.

Dogodivščine drugega dne so nas tako močno utrudile, da smo po večerji brez težav sladko zaspali.

Klikni za ogled galerije…

SPOZNAVANJE ZASTAV

01.05.2024

Pri Raketah smo začeli najprej s spoznavanjem Slovenije in njenih pripadajočih simbolov. Nadaljevali smo s spoznavanjem sosednjih držav in glede na visoko zanimanje otrok razširili naše spoznavanje na Evropske države in nekaj tudi na države zunaj Evrope (ZDA, Japonska, Brazilija, Argentina). Spoznali smo osnovne značilnosti iz posameznih držav (asociacije) in jih prilepili k zastavam. Otroci so imeli zastave in pripadajoče slike v svojem vidnem polju. Prav tako smo nemi zemljevid Evrope pobarvali z barvami zastav pripadajoče države. Otroci so iz kock sestavljali zastave, igrali se igro »Človek ne jezi se« po državah, igro spomin, mize smo imeli označene z zastavami.

Postavljali so veliko vprašanj v zvezi z drugimi kulturami in sami pripovedovali o dogodkih iz svojih potovanj.

Klikni za ogled galerije…

Prešernov kulturni praznik

11.03.2024

V mesecu februarju praznujemo Prešernov dan, dan kulture. Tudi v našem oddelku smo namenili Francetu Prešernu nekaj časa in podrobno spoznali njegovo življenje in delo. Prebrali smo knjigo O dečku, ki je pisal pesmi, ki jo je napisala Mojiceja Podgoršek. Ogledali smo si njegove slike ter na youtube smo si ogledali posnetke njegovega življenja.

Kar je več, so nam mali in veliki iz B-hodnika posodili skrinjo slovenskega zaklada. Zaklad smo iskali po celem Trebnjem. Otroci so dobili zemljevid in njihova naloga je bila, da sledijo navodilom. Obiskali smo trebanjske kulturne ustanove: Knjižnico Pavla Golie Trebnje, Galerijo likovnih samorastnikov in Kulturni dom Trebnje. Preko nalog ob posamezni kulturni postojanki, so otroci spoznavali glavne slovenske simbole (grb, himno in zastavo).

Zadnja postojanka je bila pred vrtcem Mavrica Trebnje, kjer so otroci spoznali slovensko zastavo in dobili zaklad – suhe fige. Ves čas lovljenja so bili otroci zelo motivirani za spoznavanje slovenske in lokalne kulturne dediščine.

Klikni za ogled galerije…

Gozdne dogodivščine

11.03.2024

V igralnici smo se pogovarjali o tem s čim vse lahko fotografiramo. Podrobneje smo spoznali fotoaparat, ki se ga danes za vsakodnevno uporabo redko uporablja. O uporabi fotoaparata smo si pogledali tudi nekaj videoposnetkov. Zato smo se odločili, da ga izdelamo tudi sami. Izdelali smo ga iz papirja. Vsak otrok je izdelal svoj unikaten fotoaparat. Z otroki smo obiskali gozd, kjer smo s tem fotoaparatom fotografirali različne kotičke gozda. Otroci so naredili kar nekaj fotografij. Svoj najljubši posnetek so otroci narisali s flomastrom na risalni list. Otroci so pripovedovali o svojih najljubših fotografijah. Gozd so natančno opazovali in opazili veliko podrobnosti. Razstavo »fotografij« smo naredili pred oddelkom. Spontano smo nabrali na kup veliko različnega naravnega materiala. Otroci so se odločili, da bodo material razvrstili na enake predmete. Razdelili so material na: kamne, palice in storže. Po pogovoru in ogledu razvrščenega materiala, sva otroke spodbudili, da material razvrstimo po njihovih lastnostih. Otroci so bili polni idej. Palice so želeli razvrstiti na hrapave in gladke. Kamne na velike in majhne. Storže na dolge in kratke, tiste ki se luščijo in tiste ki se ne. Na koncu smo se skupaj dogovorili, da so palice razdelili na dolge in kratke, kamne na velike in majhne ter storže na debele in tanke. Delali so v treh skupinah. Vsaka skupina je predstavila svojo razvrstitev. Iskali smo tudi različne liste po obliki, velikosti, otipu itd. ter jih prirejali na že pripravljeno predlogo. Iskali smo: velike, majhne, ozke, dolge, nazobčane, rjave, zelene, valovite liste … Na začetku se nam je naloga zdela zahtevna, kajti z nekaterimi pojmi se še nismo srečali in so nam bili neznani oziroma si med seboj preveč podobni. Skupaj smo razjasnili pojme in poimenovali razlike med njimi. Nekaj pojmov nam je še vedno predstavljajo izziv, ki smo ga s skupnimi močmi rešili. Delo smo opravili po dvojicah in na koncu so vse dvojice uspešno našle vse zahtevane liste.

Klikni za ogled galerije…

Rakete popotniki

11.03.2024

Odzvali smo se prijaznemu povabilu Dolenjskih dobrot na njihovo delavnico o žitih. V njihovi trgovini smo spoznavali zrna različnih žit, ogledali smo si prezentacijo rasti žita in njegovih glavnih značilnosti. Razdelili smo se v dve skupini. Ena skupina je delala ovsene kosmiče in v drugi skupini je vsak otrok izdelal svojo žemljico. Otroci so bili izredno motivirani pri dejavnostih in ponosno odnesli svoje izdelke domov.  

Obiskali smo tudi vesoljski center Vitanje. Tam so za nas pripravili zelo zanimiv program, ki je bil prilagojen predšolskim otrokom. Predstavili so nam zgodovino Noordung centra in spoznali smo življenje Hermana Potočnika Noordunga, po katerem se center imenuje. Ogledali smo si na projekciji osnovne značilnosti našega osončja, vesoljsko opremo ter hrano, v okrogli sobi smo si ogledali simulacijo letenja v vesolju in na koncu smo si izdelali vsak svojo raketo.

Klikni za ogled galerije…

Oktober pri Raketah

14.11.2023

Oktober je bil v naši skupini je bil jesensko pester. Mesec smo začeli s tednom otroka. Tema letošnjega tedna otroka je bila »Zakaji in zatoji radovednosti.« Sprva smo se z otroki pogovarjali zakaj radi hodimo v vrtec. Kar je več smo v sodelovanju z ostalimi oddelki enote pripravili gibalno dopoldne kjer smo preko gibalnih dejavnosti (gozdna joga, pajkova mreža, dejavnosti Brain Gym) spoznavali zmožnosti svojega telesa. Ogledali smo si tudi lutkovno predstavo v sklopu lutkovnega abonmaja Opičja uganka ali Mamica kje si ter se podružili na skupni čajanki in kostanjevem pikniku. Obiskali smo tudi gasilce, ki so nam predstavili svoje delo, vozila in opremo. Veliko časa smo prebivali v gozdu, kjer smo se igrali socialne igre, razvrščali, spoznavali gozd in likovno ustvarjali, peli smo drevesom, izvajali jogo za otroke in si izmišljevali različne zgodbe o naključnih predmetih, ki smo jih našli v gozdu. V kulturnem centru Janeza Trdine smo si ogledali gledališko predstavo Car Živali. Proti koncu meseca smo začeli spoznavati promet na splošno in bolj podrobno v okolici vrtca. Spoznali smo različne prometne znake in se pogovorili o varnih in nevarnih poteh v okolici vrtca. Izdelali smo tudi likovni izdelek, ki smo ga poslali na Društvo Sobivanje.

Klikni za ogled galerije…

September pri Raketah

10.11.2023

Naša skupina je ostala enaka kot lani in tudi selili se nismo iz igralnice. Tako je naše uvajalno obdobje potekalo s krepitvijo naših prijateljskih vezi in ponavljanjem vsega kar smo se že naučili v prejšnjem letu.                                                                                                      Naše ime rakte smo povezali z vsem o vesolju. Vesolje nas je vse zelo zanimalo. Poimenovali smo predmete v vesolju, planete, ogledali si vzlet Rakete in kakšni so naši bližnji in bolj oddaljeni planeti.                                                                                                        Vreme nam je to jesen po temperaturi in količini padavin res naklonjeno. To smo izkoristili za večkratni obisk gozda in dolge sprehode. Kar nekaj dopoldnevov smo preživeli v gozdu, kjer smo izvajali telovadbo za možgane, jogo za otroke, peli, deklamirali, prirejali predmete po različnih velikostih, risali kar smo videli v gozdi,  se prosto igrali z nestrukturiranim, naravnim materialom ter preprosto uživali v naravi.                                      Iz lanskega leta smo nadaljevali s sampostrežnim zajtrkom in kosilom. Vsi smo zelo ponosni drug na drugega, kako smo samostojni smo in prav všeč nam je, ko si lahko vzamemo za jesti toliko kolikor želimo ter dobivamo občutek koliko smo lačni oziroma siti.                Udeležili smo se tudi programa Kolesarček, kjer smo utrjevali naše znanje o prometu. V okviru tedna mobilnosti smo se udeležili aktivnosti, ki jih je pripravila občina Trebnje: ogled lutkovne predstave Potujoči cirkus. Poleg tega smo ob dnevu mobilnosti tudi odšli na pohod, prebrali zgodbo o Belem zajčku in jo ilustrirali. Vsak otrok je tudi na velikega zajčka v vetrolovu lahko nalepil bel krogec, če je prišel peš celoten del ali del poti v vtec.                           Po navodilih atletske zveze Slovenije smo sodelovali tudi v množičnem teku otrok, kjer si je vsak otrok izdelal štartno številko.                                                                                         Odzvali smo se tudi vabilu teniške šole Ficko in se preizkusili v tenisu.

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost