BARVICE

Vzgojiteljica Barbara Škarja 

VPO pom. vzgojiteljice Vesna Perko 

 

Življenje je kot ogromno platno; 

Vrzite vanj toliko barve kolikor zmorete. 

Obstaja razlog, da sveta ne vidimo črno-belega. 

 

DOBRODOŠLI V ODDELKU »BARVICE« 

Barbara in Vesna 

Medoddelčno druženje

07.06.2024

V četrtek, 30.5 2024 smo z otroki skupine Barvice in Račke izvedli skupno medoddelčno druženje. Po zajtrku so otroci iz oddelka Račke prišli v enoto Mojca. Otroci iz skupine Barvice so jih lepo sprejeli in jim pripravili krajši pevski program. Zapeli so pesem Ne gledam sem, Kam barčica kam, Cestni znaki in Pomladna. Dobili so velik in spontan aplavz izpod malih rokic. Kasneje, ko smo že vsi postali bolj pogumni, pa smo skupaj tudi zapeli pesem Ringa, ringa raja. Sledila je sproščena,  umirjena in skrbna igra po kotičkih ter zaslužena sadna malica. S polnimi želodčki smo se nato pogumno odpravili na sprehod. Spoznavali  in opazovali smo promet ter obnašanje otrok v prometu. Otroci iz skupine Barvice so bili mlajšim otrokom za vzgled. Pred vsakim prečkanjem cestišča so najprej pogledali levo, desno in šele, ko so se prepričali, da je cestišče prazno  so dvignili roko in varno prečkali cesto. Poimenovali smo besedo traktor, avto, prehod za pešce ter avtobus. Naše druženje se je končalo pred enoto Mavrica, kjer smo se tudi poslovili.

Klikni za ogled galerije…

Nastopali smo, nastop smo si ogledali

12.05.2024

»Oder na katerem nastopajo pravi pevci in gledališki igralci je zelo velik«, so bile besede otrok po končanem nastopu na odru v Kulturnem domu. Otroci skupine Barvice so se prvič preizkusili v nastopanju pred velikim občinstvom na Skladovi dobrodelni prireditvi vrtca Mavrica. Za nastopajočo točko Prebujanje pomladi, smo si sami izdelali rekvizite metuljev in cvetlic. Sama zgodba nam ni predstavljala večjih težav, saj smo jo predhodno brali v oddelku. S ponosom in zelo lepo smo odigrali in zapeli pesem Pomladna ter Metuljček Cekinček. Prvo soočenje z mikrofonom in vmesni aplavzi so otrokom narisali spontane in pristne nasmehe na obraz ter vlili dodatnega poguma. Po nastopu je sledila zaslužena nagrada (sok in frutabela). Na koncu prireditve pa smo se pridružili ostalim nastopajočim otrokom na odru kjer smo skupaj zapeli himno našega vrtca.

Devetega maja pa smo si v multimedijskem prostoru ogledali nastop Plesne skupine Mavrica. Gospe, ki so omenile, da obiskujejo fakulteto za tretje življenjsko obdobje so nam predstavile tradicionalne plese sveta. Proti koncu pa še našo Avsenikovo Golico in Slovenija od kod lepote tvoje. Imele so zelo lepa oblačila. Njihova krila so predstavljala mavrico (vsako krilo je bilo drugačne barve).

Klikni za ogled galerije…

Spoznavanje paličnjaka

12.05.2024

V oddelku smo na obisk dobili čisto pravega paličnjaka. Otroci so ga lepo sprejeli in celo dopoldne za njega zelo lepo skrbeli. Imeli so ga možnost malo »pocrkljati« in se z njim poigrati. Pogovarjali smo se tudi kje paličnjaki živijo, s čim se prehranjujejo in kam se najraje skrijejo. Otroci so kasneje lahko iz kosmatenih žičk sami sestavili paličnjaka in ga kasneje s tušem tudi narisali na risalni list. Enega paličnjaka smo dali v posodico, kjer so ga otroci lahko gledali z lupo. Imeli so se zares lepo, saj so se nekateri rokovali prvič z njim. Presenečene smo bile, da so se skoraj vsi otroci na rokovanje odzvali in ga brez strahu pustili na svojo roko J Ker smo bili tako nežni in skrbni do njega, je paličnjak za nekaj časa ostal pri nas na počitnicah. Še vedno zelo skrbno skrbimo zanj, ga hranimo in se včasih z njemu tudi malo poigramo J Se beremo…

Klikni za ogled galerije…

Zaključek mavričnega bralčka v enoti Mojca

18.04.2024

Prišel je težko pričakovani mesec april z njim tudi zaključek Mavričnega bralčka. Otroci so tekom celega šolskega leta pridno pripovedovali obnove knjig in deklamacije ter tako bogatili svoj besedni zaklad. Za zaključek in uspešno opravljen mavrični bralček smo strokovne delavke v enoti otrokom zaigrale lutkovno predstavo z naslovom zrcalce. Otroci so ob gledanju zelo uživali. Na koncu je sledila še slavnostna podelitev priznanj, katere so si otroci pridno prislužili. Bralno značko so opravili vsi otroci iz enote Mojca (Barvice in Dinozavri).

Klikni za ogled galerije…

Aktivne barvice

04.04.2024

Mesec april smo začeli aktivno. Dobili smo obisk iz zdravstvenega doma Trebnje. Medicinska sestra Hedvika nam je lepo prikazala pomen zdrave telesne dejavnosti za naše zdravo telo. Otrokom je prebrala pravljico o Mački na topli polici. Pogovorili smo se, zakaj je pomembno, da dovolj dolgo spimo, kakšne pogoje moramo imeti za spanje. Pogovorili smo se tudi o telesni dejavnosti, zakaj je pomembna. Nato pa so sledile gibalne vaje. Na vrtčevskem igrišču je medicinska sestra pripravila poligon z različnimi raztezno gibalnimi vajami. Po demonstraciji le teh smo se preizkusili tudi sami. Ob tem smo se zelo zabavali, urili gibalne spretnosti in sposobnosti ter se naučili potrpežljivosti in upoštevanje navodil. Skratka na zelo prijeten način smo spoznali koristi telesne dejavnosti in povečali veselje do gibanja pri otrocih.

Klikni za ogled galerije…

Medoddelčno druženje skupin “Račk” in “Barvic”

01.04.2024

Zadnje dni v mesecu marcu, nam je vreme zelo naklonjeno za bivanje na prostem. Zato smo sončen torek, 26. 3. 2024, izkoristili za medoddelčno druženje. Po zajtrku smo se najmaljši uredili in se zbrali na terasi igralnice A3. Tam smo pričakali oddelek “Barvice” (3-4 let) in se za začetek med seboj spoznali. Dopoldan se je pričel z igro. Skupaj smo sestavljali “hiše” z magnetnimi kockami, si podajali majhne in velike žoge ter se lovili na travnati površini.

Po igralnem dopoldnevu, smo skupaj na terasi pojedli sadno malico in se posladkali s piškoti. Druženje smo zaključili s prepevanjem otroških pesmi ob spremljavi kitare.

Otroci so lepo sprejeli drug drugega in uživali v skupnem druženju.

Klikni za ogled galerije…

BABICE IN DEDKI

17.03.2024

V nov teden smo se podali nasmejani in polni energije, saj so nas obiskali dedki in babice. Takoj po zajtrku smo se zbrali ob 9.30 uri na parkirišču pred našo enoto. Dogovorili smo se kam se bomo odpravili in kako bo naše druženje potekalo. Otroci so hitro poiskali svojo babico in dedka…nekateri pa celo dva dedka in dve babici J Nasmeh ko so otroci zagledali svoje bližnje je bil neprecenljiv. Odpravili smo se do ploščadi pri knjižnjici, kjer smo jim pripravili krajši program. Dedki in babice so pokali od ponosa, ko so videli svoje vnuke/vnukinje nastopati. Po končanem programu smo se vrnili nazaj v enoto ter za las pobegnili dežju. V igralnici so nas pričakali slastni piškoti in topel čaj. Po končani malici pa je sledil ples z babicami in dedki J Skratka- preživeli smo nepozabno in čustveno dopoldne.

Klikni za ogled galerije…

FEBRUARSKE BARVIČNE DOGODIVŠČINE

10.03.2024

Mesec februar smo pričeli v znamenju kulture. Z otroki smo se pogovarjali o pustu, pustnih šemah in navadah. Preko slikovnega gradiva so otroci spoznali življenje in dela največjega slovenskega pesnika in pisatelja dr. Franceta Prešerna. V ta namen smo obiskali tudi knjižnico Pavla Golie Trebnje, kjer smo si izposodili knjigo. V naravoslovni ustvarjalnici smo spoznavali in razvrščali like in oblike. Ko smo le te usvojili smo iz njih sestavljali sliko. Veliko časa smo namenili tudi gibanju – vadbena ura v telovadnici, gibalne minute. Izvedli smo daljši sprehod v okviru Malega sončka. Ob slikovnih aplikatih smo spoznali in utrjevali besedišče knjige Elmer. Aktivni in zelo motivirani smo bili na srčkovem plesu, ki smo ga izvedli na valentinovo. Pred plesom je vsak otrok prejel veliko rdeče srce. To srce je imelo na sredini motiv. Naloga otrok je bila, da so svojega soplesalca poiskali tako, da so prejetemu motivu na srcu poiskali ustrezen par. Oddelek je obiskala tudi medicinska sestra iz zdravstvenega doma Trebnje. V velikem kovčku je prinesla zdravstvene pripomočke s katerimi smo se kasneje, ko smo izvedeli za kaj se uporabljajo igrali in premagovali strah pred obiskom zdravnika. Za pogumno sodelovanje smo prejeli pobarvanke – zdravnik medo. Zaradi slabe pošiljke snega smo si zaželeli snežaka. S skupnimi idejami in močmi smo naredili trganko Snežak in kasneje še barvni mozaik. Otroci so se tako spoznali z novo likovno tehniko in načinom ustvarjalnega druženja, ob katerem so se morali dogovarjati in pomagati, da so likovno delo uspešno zaključili. Vsa nastala kreativna dela smo nato razstavili v garderobi enote. Ob vseh dejavnosti nam je ostalo tudi veliko časa za aktivno in domišljijsko igro po kotičkih. Se beremo prihodnji mesec…

Klikni za ogled galerije…

MEDNARODNI LIKOVNI NATEČAJ- IGRAJ SE Z MANO

23.02.2024

»Po rezultatih izbora 17. Mednarodnega likovnega natečaja Bodi umetnik «Igraj se z mano« je bilo likovno delo vašega otroka izbrano in bo razstavljeno v Koroški galeriji likovne umetnosti.« Tako se je pričelo besedilo v e-mailu, ki sem ga prejela. In ja, juhuhu. Zopet sta se dva otroka iz oddelka »barvice« več kot odlično odrezala in potrudila z likovnim delom. Na letošnji natečaj je prispelo preko 5.800 likovnih del iz 9 različnih držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Severna Makedonija, Slovaška, Ukrajina, Irska, Kanada, Španija). V veliko čast in veselje nam je, da se otroci tako radi likovno izražajo in ustvarjajo že pri tej starosti tako čudovite risbe. Otvoritvena razstava izdelkov bo potekala letos v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Iskrene čestitke Ivi Krenker pod mentorstvom Barbare Škarja in Tinetu Curku pod mentorstvom Barbare Škarja in Vesne Perko.

Klikni za ogled galerije…

ROKAVIČKA

08.02.2024

Pa je prišlo leto 2024. Prvi teden ko smo ponovno prišli v vrtec je bilo vzdušje še precej praznično. Skozi teden smo izvedli veliko zanimiv dejavnosti in se igrali z različnim predvsem nestrukturiranim materialom. Tak način igre otrokom ponudiva zelo velikokrat, saj meniva da je zelo pomembna. Otroci tako razvijajo tako domišljijo kot tudi različne spretnosti, ki so danes pri ostali igri velikokrat pozabljene. Otroci so takšno igro sedaj že zelo dobro sprejeli in trudili se jo bova nadgrajevati še naprej. Posvetile smo se tudi zimskim oblačilom. Izmed vseh smo si izbrale ROKAVICE. Brali smo zgodbice o rokavicah, jih skrivali, oblačili na roke, jih razvrščali glede velikost, iskali pare itd. Priznati moram, da so me otroci pri teh dejavnostih zelo presenetili. Zelo hitro so osvojili pare in razlike v velikosti. Tako smo pripomočke lahko hitro prilagodile na težjo stopnjo in otokom postavile izziv. Opazile smo, da jim večjo težavo predstavljajo barve, zato smo v prihodnje več pozornosti posvetili temu. Zgodbo Rokavička(ruska ljudska) je otroke zelo pritegnila, zato smo jo otrokom ponudile tudi kot glasbeno pravljico. Glede na zanimanje otrok ob preteklih dejavnostih smo temo o rokavicah nadaljevale naprej v povezavi s snežaki. Ker smo zgodbo predhodno spoznali zelo dobro, smo jo s senčnimi lutkami uprizorili tudi v senzorični ustvarjalnici. Sodelovali so vsi otroci in velika večina je brez pomoči igro izpeljala odlično, ostalim pa je z malo pomoči tudi uspelo. Zapadlo je veliko SNEGA. Otroci so doživeli pravo zimsko pravljico na snegu. Spoznali smo novo pesmico o snežaku, brali zgodbice, se igrali s kinetičnim peskom, predvsem pa se posvečali delom snežaka. Veliko časa smo namenili tudi prednostni nalogi enote. Mesec januar smo tako zaključili s skupno razstavo snežakov v garderobi za starše.

Klikni za ogled galerije…

ČAROBNA ENOTA MOJCA V VESELEM DECEMBRU

09.01.2024

Veseli december smo pričeli z izdelovanjem dekoracije za okrasitev hodnika in oddelka. Pri
tem so nam bili v veliko pomoč tudi starši, ki so se v lepem številu odzvali prijetnemu
skupnemu druženju. Nadvse lepe okraske so otroci izdelali tudi doma, s katerimi so, ko so jih
prinesli v vrtec, okrasili skupno smrečico. Kmalu zatem je otroke obdaroval prvi izmed
decembrskih dobrih mož – Miklavž. Otroci so se njihovih daril zelo razveselili. Malo manj
jasno jim je bilo le zakaj je Miklavž poleg daril prinesel tudi šibo, vendar smo tudi na to
vprašanje hitro našli odgovor v knjigi Miklavževe dobre šibe. Skupaj z otroki smo pripravili
izdelke za naše starejše občane v DSO Trebnje, s katerimi močno upamo, da smo jim
polepšali praznične decembrske dni. Odzvali in napisali smo pismo tudi Božičku. Odnesli
smo ga v prav posebni Božičkov nabiralnik pri knjižnici Pavla Golia Trebnje. Ko smo na
oddano pismo, zaradi vsakodnevnih aktivnosti, že nekoliko pozabili, nas je presenetil odziv –
prejeli smo pismo in vrečo daril pod smrečico, ko smo se vrnili z lutkovne predstave Žabec
pozimi. Radi smo se podružili tudi z oddelki iz A trakta in oddelkom Dinozavri. Ker smo bili
nadvse pridni in smo izdelali veliko novoletnih okraskov, smo okrasili tudi smrečico v parku
Trebnje. Za veselje in zabavo pa je poskrbel čarodej Jole Cole. Dobro voljo in veselje smo
želeli deliti tudi s starši in vodstvom vrtca. V ta namen smo pripravili voščilnice z lepimi
željami za prihajajoče leto. Po vseh lepih, napornih in veselih dejavnostih smo si zaslužili
ogled predstave Neke zimske noči v izvedbi strokovnih delavk, igre z novimi igračami in
nadvse pričakovano božično – novoletno rajanje.
Pa srečno v novem letu.

Klikni za ogled galerije…

Želim si postati božično drevo

23.12.2023

»Vsako leto se ob prvem snegu družine pripeljejo v drevesnico na robu mesta, kjer si izberejo
božično drevo.« Tako se prične čudovita božična pravljica, ki je letos naše izhodišče za veseli
december. Otroci iz oddelka barvice in dinozavri smo se skupaj odpravili do naših prijateljev
v trakt »A«, kjer so za nas pripravili krajši program. Vzgojiteljica je s pomočjo kamišibaja
prebrala pravljico, katero so vsi otroci lepo poslušali. Sledili so ji in na koncu odgovarjali na
zastavljena vprašanja. Pravljica ima zares močno in globoko sporočilo zato se je otrok zares
dotaknila. Na koncu smo skupaj zapeli nekaj božičnih pesmi. Ker pa so bili otroci polni
energije in navdušenja pa smo se še malo razmigali ob plesu. Dopoldne je minilo hitro. Čas
smo izkoristili za skupno druženje, rajanje, prepevanje. Tako kot so v knjigi skupaj proslavili
dan prijateljstva smo ga proslavili tudi mi.

Klikni za ogled galerije…

November pri barvicah

11.12.2023

Mesec november je bil pri barvicah zelo zanimiv in pester. Veliko časa smo namenili natečaju
za katerega smo izdelali izdelek, ki nam do krasil garderobo v čarobnem decembru. Odpravili
smo se na daljši pohod v okviru Malega sončka. Otroci so na pohodu uživali, se sprostili in
naužili svežega zraka. Imeli so tudi nekaj časa za prosto igro in skakanje po lužah. Pri tem so
neizmerno uživali in se kaj hitro zaigrali na travniku. Velik poudarek smo dali samostojnemu
pripovedovanju ob slikah. Nekateri otroci že zelo lepo pripovedujejo in stavke vežejo v
celoto. Zelo so napredovali na jezikovnem področju. Seveda pa ni manjkalo časa za bivanje
na prostem in igro na mavričnem igrišču. V mesecu novembru smo imeli na praksi dijakinjo
Tamaro, katero so otroci zelo lepo sprejeli in jo tudi upoštevali pri navodilih. Lepo se je
vključevala v naše dejavnosti in z otroki navezala zares lep odnos. Spoznali smo kar nekaj
socialnih iger, kjer je bilo potrebno upoštevati navodila in jim slediti. Otrokom so igre bile
zanimive in smo jih dnevno ponavljali, da so jih osvojili. Izdelali smo tudi skupinski plakat, ki
bo krasil našo glavno enoto Mavrica v mesecu decembru. Otroci so zelo pridni pri
pripovedovanju Mavričnega bralčka. Ogledali smo si tudi lutkovno predstavo v izvedbi
strokovnih delavk sosednjega oddelka z naslovom Polna skleda medu, ki nas je popeljala v
teden, ko smo se pripravljali na medeni zajtrk. Spoznali smo tudi novo deklamacijo, katero
otroci zelo lepo povedo. Mesec je minil kot bi švignil. Sedaj pa nam svoja vrata odpira že
čaroben december, ki ima za nas pripravljene čarobne dejavnosti in naloge. Se beremo
prihodnjič…

Klikni za ogled galerije…

Jesensko veselje

01.11.2023

Mesec oktober smo v oddelku Barvice pričeli z bogatenjem besednjaka. V igralnici smo nalepili barvne slike brez besedila. Vsak otrok je dobil priložnost, da je povedal svojo zamisel, kaj slike po njegovem prikazujejo. Iz odgovorov smo opazile bogato otroško domišljijo, ki bi sicer lahko bila potlačena in neizražena. Sončne dneve smo po večini izkoriščali za preživljanje na prostem. Nek lep oktobrski dan smo v našo družbo povabili tudi prijatelje iz skupine Dinozavri, z namenom, da skupaj obiščemo gozd in ustvarjamo. Sklenili smo, da seboj vzamemo papirnate vreče, barvni papir in lepilo, da izdelamo sove. Otroci so bili aktivni in domiselni ustvarjalci. Nabrali so material s katerim so napolnili papirnate vreče. Nastale so unikatne sove, ki so nato krasile garderobo enote. Otroci so od doma prinesli koruzo, kostanj. Skupaj smo s pomočjo barvnega duplikata poimenovali dele koruze in se preizkusili v ličkanju, kasneje pa tudi v ruženju koruze. Ugotovili smo, da je to delo zelo težko, saj zahteva veliko spretnosti in potrpežljivosti. Iz vsega prejetega naravnega materiala smo, da ga nebi zavrgli, izdelali domiseln plakat, ki je otroke spodbujal k poimenovanju nalepljenih materialov. Spretnosti smo preizkušali tudi na gibalnem področju. Telovadili smo z obroči, časopisnim papirjem in na čisto pravem poligonu v telovadnici, ki ga je pripravila svetovalna delavka vrtca. Po veh razburljivih doživetjih, aktivnostih in dejavnostih smo s umirjali v senzorični ustvarjalnici, z umirjeno glasbo ali pa s tiho pravljico Mali modri in mali rumeni. Slednja je otroke zelo navdušila. Postali smo tudi raziskovalci. Ugotavljali smo kaj je elektrika, zakaj jo potrebujemo. Izvedli smo poizkus z baloni in odkrili kako se ustvari statična elektrika. Pridne roke so ustvarjale s slanim testom – ježke in se igrale z velikim mavričnim padalom. Pokazalo se je sodelovanje otrok v igri, saj je bilo potrebno paziti, da ni iz padala padla žoga. Starši otrok so poleg prej omenjenega materiala prinesli tudi okrasne buče. Le te smo skupaj razvrščali in primerjali po barvi in velikosti. Lotili smo se tudi rezanja buč, ki bodo odganjale čarovnice. Nato pa se je porajalo vprašanje kar sedaj z materialom iz notranjosti buč. Zamisel je prišla, da bi spekli bučni zavitek. Idejo smo uresničili in pripravili po mnenju prijateljev, najbolj okusen bučni zavitek. Iz nestrukturiranega materiala smo naredili dekoracijo – čarovnico, ki krasi vhod enote. Se beremo…

Klikni za ogled galerije…

September pri Barvicah

02.10.2023

Mesec september je začelo obiskovati 17 otrok. Pridružili so se nam štirje novi prijatelji, kateri so se zelo hitro navadili in prilagodili na novo okolje. Prvi dan so otroci spoznali novo enoto, nove prijatelje iz sosednje igralnice ter jutranji pozdrav in nekaj skupinskih pravil. Prebrali smo veliko knjig, prepevali pesmice po sistemu NTC učenja. Imeli smo veliko gibanja – v  igralnici ter zunaj na igrišču, kjer otroci tudi zelo uživajo. Hodili smo na krajše in daljše sprehode. Opravili smo že dva pohoda skupaj s prijatelji iz skupine Dinozavri. Udeležili smo se tudi teka podnebne solidarnosti. Najbolj uživamo ko se odpravimo igrati na mavrično igrišče pri DSO- ju. Pri gibanju smo utrjevali naravne oblike gibanja. Obiskali smo Jurčkov gozd s prijateji iz naše enote in prijatelji iz hodnika »A«. Otroci so se sproščeno igrali. Sprostili smo vsa svoja čutila in se prepustili gozdnemu užitku. Zunaj smo raziskovali, se igrali, ustvarjali, nabirali naravni material za naravoslovni kotiček in preprosto uživali. V okviru tedna mobilnosti smo si ogledali predstavo z naslovom Potujoči cirkus nerodne Avguštine. Otroci so na predstavi zelo uživali in se veliko nasmejali. Na voljo smo imeli tudi veliko časa tudi za igro po kotičkih. Najbolj se nam dopadejo nove igrače in  sicer lego kocke, nove sestavljanke in še in še. Seveda, pa smo veseli tudi kakšne velike škatle na katero z veseljem rišemo. Prijavili pa smo se  že na prvi natečaj, tako da smo tudi likovno zelo aktivni. Mesec je minil hitro in mi smo se imeli super. Se beremo prihodnjič…

Klikni za ogled galerije…

Dostopnost