Obogatitvena dejavnost hodnika B: V naravo hitim, da se nekaj novega naučim

6.06.2024

Narava ponuja neskončne možnosti za učenje in razvoj, kar smo strokovni delavci in otroci iz oddelkov Cicibančki, Srnice, Tačke, Kapljice in Vlakci nedavno izkusili med obogatitveno dejavnostjo V naravo hitim, da se nekaj novega naučim, ki se je odvijala v slikovitem Jurčkovem gozdu. Cilj te dejavnosti je bil spodbujanje gibalne aktivnosti otrok, medtem ko so skozi različne vaje in igre razvijali svoje gibalne sposobnosti.

Dejavnost smo začeli z energičnim ogrevanjem. Otroci so tekli med drevesi po hribovitem in neravnem terenu, kar je zahtevalo veliko spretnosti zaradi drsečih tal in mokrih korenin. Tek v takšnih pogojih je bil pravi izziv, a je odlično krepil njihovo koordinacijo in ravnotežje. Otroci so s tekom uspešno pripravili svoja telesa na nadaljnje aktivnosti.

Za raztezanje smo uporabili palice, ki smo jih našli na gozdnih tleh. Vsak otrok je pokazal svojo vajo, ki so jo ostali nato ponovili. Ta interaktivni del dejavnosti je spodbujal kreativnost in sodelovanje med otroki, saj so se naučili novih vaj in se ob tem zabavali.

Naslednja naloga je bila hoja po hlodu, kar je bila izjemna vaja za ravnotežje. Čeprav so se otroci soočali z izzivi zaradi neravne površine drevesnega hloda, so pokazali izjemno vztrajnost. Poleg hoje so sonožno preskakovali hlod, kar je dodatno krepilo njihovo moč in koordinacijo. Vsaka uspešno premagana ovira je otrokom prinesla občutek dosežka in samozavesti.

Otroci so skupaj premikali težak hlod, kar je zahtevalo skupinsko delo, komunikacijo in vztrajnost. Ta aktivnost je krepila njihove socialne veščine in sposobnost sodelovanja. Skupaj so uspešno premaknili hlod, kar je bil velik dosežek, ki je še bolj povezal skupino.

Za zaključek so se igrali igro s pravili Zelenjavna juha. Otroci so hitro usvojili pravila igre in se zelo radi igrali. Ta igra je bila odlična za krepitev njihove sposobnosti sodelovanja in razumevanja pravil, saj so morali pri igri upoštevati dogovorjena pravila in delovati kot ekipa.

Medtem so najmlajši otroci iz oddelka Cofki vadbeno uro na prostem izvedli na Vini Gorici. Tudi tu je narava poskrbela za čudovito okolje, kjer so se otroci lahko učili in igrali. Za svoje pripomočke so uporabili slamo, kar je bilo za njih še posebej zanimivo in zabavno. Otroci so izvajali prilagojene vaje s slamo. Uporabili so jo za raztezanje, lovljenje ravnotežja in preskakovanje. Slama je bila mehka in varna, kar je omogočalo brezskrbno igro in vadbo. Otroci so med dejavnostjo pokazali veliko ustvarjalnosti, ko so iz slame izdelovali različne ovire in igre. Njihovo veselje je bilo nepopisno, saj so se skozi igro naučili novih veščin in uživali v naravi.

Dopoldne, preživeto v Jurčkovem gozdu in na Vini Gorici, je bilo za otroke izredno uspešno. Skozi različne aktivnosti so razvijali svoje gibalne sposobnosti, se učili novih veščin in uživali v naravi. Opazili smo, da so bili med dejavnostjo bolj zbrani in tihi kot običajno v telovadnici, kar kaže na pozitiven vpliv naravnega okolja na njihovo vedenje in koncentracijo. Svež zrak in naravno okolje so prispevali k njihovemu dobremu počutju in energiji.

Barbara Kastigar, vodja hodnika B

Dostopnost