MUCE

Vzgojiteljica Maja Mandelj

VPO pom. vzgojiteljice Lara Juršić

 

MJAV, MJAV, MJAV

Mjav, mjav, mjav,

mi bodo hlačke prav?

Ne, ne, ne,

čez rep ne bodo šle.

Kam, kam, kam

naj svoj trebušček dam?!

Ne gre mi v nove hlače,

prerada se  sladkam.

(Anja Štefan)

 

Naj bo našim malim Mucam mačja oprava pisana na kožo,  ravno pravšnja in udobna. Mačje šolsko leto pa naj bo prav po mačje: včasih poskočno in odločno, drugič sanjavo in zaspano, sladko od lepih pogledov in velikih  mačjih objemov.

Gozdni zaključek mavričnega bralčka

22. 5.  2024

Na sončen petek, v začetku meseca aprila, smo v enoti Ostržek obeležili mednarodni dan knjige in ob enem tudi zaključek otroške bralne značke – Mavrični bralček. Odpravili smo se v Jurčkov gozd. Z otroki smo v gozdu poiskali jaso, se usedli na klopi in opazovali lepoto gozda ter poslušali ptičje petje. Ne dolgo zatem nas je v gozdu obiskala pravljična škratovka, ki je s seboj prinesla slikanico z naslovom Zajčkov bralni krožek. Povedala nam je, da ima za nas čudovito pravljico, vendar je sama ne more prebrati. Spraševala se je kdo bi ji lahko pri tem pomagal. Škratovka je pomislila na pomoč otrok, vendar otroci še ne znajo brati. Zatem se je spomnila, da bi lahko poklicali na pomoč gozdne živali. Otroci so skupaj s škratovko priklicali zajčka, lisico in medveda. Zajček je plašno in zmedeno priskakljal, lisica se je pojavila čisto zvito in prav po lisičje, medved pa je med nas prisopihal s težkimi in počasnimi koraki. Sedaj je bila vsa druščina zbrana in škratovka je lahko otrokom v miru prebrala zgodbo. Na mestih, kjer se ji je pri branju zataknilo, pa so ji na pomoč priskočile živali. Po prebrani pravljici je lisica otrokom »pomahala« z zbirko priznanj za opravljenega Mavričnega bralčka. Da pa ne bi imela lisica preveč dela, je del priznanj razdelila tudi zajčku, medvedu in škratovki. Čisto za konec pravljičnega druženja, so gozdni prijatelji s skupnimi močmi otrokom podelili priznanja.

 

 

Dnevi likovnega ustvarjanja

14. 5.  2024

Med 5. 2. in 7. 2. 2024 so na ravni vrtca potekali dnevi likovnega ustvarjanja. Prvi dan smo spodbujali otroško kreativnost tako, da smo igralnico spremenile v likovni atelje in otrokom ponudile raznolik likovni material s katerim so otroci poljubno ustvarjali na velike pole papirja.

Drugi dan so vsi otroci iz naše enote ustvarjali na Ostržkovem igrišču. Otroci so v ustvarjalnem procesu spoznavali lastnosti tempere ob rokovanju z različnimi pripomočki (valjčki, pečatniki, čopiči, ročne pršilke), na različnih podlagah večjega formata (polivinil, živilska folija, blago, karton) in v različnih položajih (stoje, sede, čepe).

Zadnji dan je vsak otrok izdelal v igralnici lepljenko na A4 formatu iz različnih kreativnih materialov in odpadne embalaže. Nastali so tako dvodimenzionalni kot tudi trodimenzionalni izdelki, ki smo jih razstavili zunaj okoli peskovnika.

 

 

Osržkov pravljični svet "Z ovčko, ki je prišla na večerjo"

26. 1.  2024

V tednu od 15. 1. do 19. 1. 2024, je skupine v naši enoti ponovno povezala obogatitvena naloga enote pod imenom »Ostržkov pravljični svet«. Tokrat je bila rdeča nit dogajanja slikanica – Ovčka, ki je prišla na večerjo.

Ob prezentaciji preko projektorja smo si prvi dan ogledali posnetek uvodnega nagovora ročne lutke Ostržka in vsebine zgodbe. Vsaka skupina je v nadaljevanju izdelala skupni likovni izdelek prepoznavnega literarnega lika/predmeta iz zgodbe.

Drugi dan smo uresničili gibalno-senzorno vadbeno uro po postajah, v igralnicah. Gibali smo ob vsebinski spodbudi ovčke in volka.

Tretji dan smo zunaj na terasi pred vrtcem izvedli skupno glasbeno-didaktično igro, »Ovčke, volk prihaja.« Otroci so prehajali skozi začetno zadržanost in nesigurnost, do ugodja in veselja v igri, katero je popestril lik volka.

V četrtek smo si ogledali gledališko igro z ročnimi lutkami »Ovčka, ki je prišla na večerjo.« Ob dobrem predhodnem poznavanju zgodbe so lutkovno igro vsi otroci zelo dobro spremljali in jo doživeli.

V petek smo si ponovno ogledali vsebino zgodbe preko projektorja. V živo smo spoznali ročno lutko Ostržka, ki je smiselno zaokrožil tedensko dogajanje. Čisto za konec smo se zabavali ob igri »striženja ovce« z brivsko peno in lopatkami.

 

Veseli december pri Mucah

11. 1. 2024

V najbolj čarobnem mesecu leta smo se tudi v naši enoti veliko družili ob skupnih praznično in nekoliko domišljijsko obarvanih aktivnostih. Na začetku meseca nas je obiskala babica Zima s svojim pomočnikom škratkom in s skupnimi močmi sta nam predstavila zgodbo Neke božične noči.

Spet drugič smo se lahko družili ob gnetenju slanega testa in odtiskovanju z modelčki ter med premagovanjem gibalnega poligona. V istem tednu smo imeli v lepem vremenu tudi praznično malico kar zunaj, na igrišču.

Na nas nista pozabila niti Miklavž in Božiček. Božiček nas je čisto zares obiskal v vrtcu, ker je slišal, da smo bili celo leto pridni.

V tednu pred počitnicami so si otroci ogledali dramsko igro z naslovom Novoletna jelka, ki so jo izvedle strokovne delavke. Ob koncu predstave je prišel škratek – Božičkov pomočnik in nam razdelil darila, ki jih je Božiček pripravil za otroke. V tem tednu smo imeli v vrtcu tudi pravi »Pižama party«, kjer smo si v mehkobi vzglavnikov in udobni nameščenosti ogledali prezentacijo gledališke igre – Neke zimske noči preko projektorja. Doživetje smo nadaljevali z umirjeno igro ob druženju z otroki naše enote.

Udeležili smo se tudi krašenja mestnega parka in se predhodno sprehodili po mestu v Božičkovih kapah. Staro leto pa smo zaključili, kot se spodobi, z otroškim silvestrovanjem.

Obogatitvena dejavnost enote pri Mucah

11. 1. 2024

V mesecu novembru je teden med 13. in 17. zaživel v okviru obogatitvene naloge naše enote, z naslovom Ostržkov pravljični svet. Spoznavali smo slikanico Čudežna skleda medu. V sklopu pestrih aktivnosti so se otroci seznanjali s tem, kako lepo je deliti stvari.

Otroci so doživeli zgodbo preko gledališča Kamišibaj. Obiskali smo gozd nad gradom, tam nabrali naravni gozdni material in ga lepili na določen motiv živali. Naša skupina je poskrbela z lepljenjem lubja, da je v svojih pravih barvah zablestel medved. Posebno doživetje je otrokom ob ogledu predstavljala tudi gledališka igra Čudežna skleda medu, ki so jo izvedle strokovne delavke.

Posamezni dan smo imeli poligon z nastopajočimi junaki pravljice. V petek, 17.11., pa nam je slovenski tradicionalni zajtrk v igralnico pripeljala kar čebelica. Ta dan smo v okolici vrtca iskali živali iz pravljice, ki so nam podarile dobrote za medeni piknik. Pestro tedensko dogajanje smo zaključili z medenim piknikom na igrišču pred vrtcem.

Voščilo

22. 12. 2023

“Tavelike” in “tamali Ostržki”

vam želimo

iskrive, nagajive, srečne, ljubeznive,

predvsem pa zdravja polne praznike!

Kliknite za ogled galerije slik

Muce obiskujejo gozd

8. 11. 2023

Sedaj, ko je hoja z bibo pri otrocih že postala utečena, smo se lahko podali tudi na daljše sprehode do  Jurčkovega gozda. V oktobru smo ga  tako obiskali vsaj enkrat tedensko in tam preživeli dopoldne. V gozdu smo premagovali gozdne površine – hodili  smo po tleh z različno teksturo in naklonom  ter po koreninah. Gozd  smo opazovali in ga vonjali. Nabirali smo gozdne plodove in jih prinesli v igralnico. Poimenovali smo dele drevesa in jih opazovali. Tipali smo debla – drevesno skorjo in korenine. Nekaj časa pa smo namenili tudi igri na tamkajšnjih igralih, kar je predstavljalo otrokom posebno veselje.

 

Kliknite za ogled galerije slik

Prvo skupno druženje skupin Muce in Lisičke

8. 11. 2023

17. oktobra smo se odpravili na prvo skupno druženje z otroki in vzgojiteljicama skupine Lisičke. Ob prihodu v enoto Kekec sta nas strokovni delavki Rebeka in Špela toplo sprejeli.

V igralnici Lisičk smo si ogledali gledališko predstavo Buča debeluča v izvedbi strokovnih delavk. Miška je čez zimo k sebi v bučo velikodušno sprejemala male gozdne živali in jim nudila zavetje. Na koncu pa je medved poskrbel za presenečenje.  Sedel je na bučo in od buče debeluče ni ostalo nič. Kje bo pa zdaj miškin dom? Kam je odšla miška?

Z otroki smo bili povabljeni, da poiščemo miško, ki se morda skriva v preostalih bučah v igralnici. Buče smo si lahko ogledovali, jih tipali, nosili naokrog, jih kotalili ter trkali nanje. Vzgojiteljica Rebeka je največjo bučo izrezljala in otroke povabila, da pogledajo v bučo, ali se v njej skriva miška. Miške seveda  notri ni bilo, so pa najbolj pogumni bučo tipali od znotraj in izpraznili njeno notranjost.

Nato smo se polni vtisov odpravili proti »Ostržku« in hkrati iskali miško iz buče debeluče ter se spraševali, kje bi bil lahko njen novi dom?

 

Kliknite za ogled galerije slik

Teden otroka

8. 11. 2023

V Ostržku smo se ob tednu otroka veliko povezovali med izvajanjem skupnih aktivnosti.                

V ponedeljek so se  otroci v vseh oddelkih igrali z najljubšimi igračami v igralnicah; zunaj pa so se veselili skupne igre z mivko in pripomočki.

V torek smo se zbrali na igrišču pred enoto. Pripravili smo si Orffova glasbila. Otroci so poslušali igranje melodije pesmi Zakajček na flavto. Besedilo pesmi so spoznavali ob poslušanju petja vzgojiteljic in ogledu slikopisa. Na koncu so otroci preizkušali zmožnosti Orffovih inštrumentov in nanje ustvarjalno igrali ob poslušanju  petja pesmi Zakajček.

V sredo smo se  vsi oddelki iz enote odpravili na gozdno jaso Jurčkovega gozda. Tam so si ogledali dramsko igro –  priredbo pravljice Rdeča kapica, ki smo jo otrokom uprizorile strokovne delavke.

Tudi v četrtek nas je skupna pot vodila v Jurčkov gozd. Vzgojiteljice smo otroke povabile k premagovanju gibalnega poligona iz gozdnih naravnih materialov in gibalnih rekvizitov v gozdu. Vsem otrokom je predstavljal  gibalni poligon v gozdu novo izkušnjo. Stopnja aktivnosti otrok med gibanjem se je od otroka do otroka razlikovala.

Zadnji dan, v petek smo večino dopoldneva preživeli zunaj ob poslušanju otroške glasbe, igri s priljubljenimi igračami in igri na igralih.

Kliknite za ogled galerije slik

Dostopnost