DEŽNIKI

Vzgojiteljica Maja Vrhovec

VPO pom. vzgojiteljice Bojana Popović

Romska pomočnica Nataša Zavrl

 

Moj dežnik lahko leti, 

kamorkoli se mi zdi, 

zavrtim ga in odprem, 

hop – in že letim na njem. 

 

Moj dežnik predobro ve, 

kam me vleče, kam pa ne, 

vsakič mi pokaže nove, 

krasno pisane svetove. 

(Anja Štefan) 

Skupaj se bomo podali novim dogodivščinam naproti. 

 

 

MAVRICO MI UJEMI (Randez Vouz)

 

Mavrico mi ujemi, primi jo za rep,

pisani bi svet postal naenkrat lep.

Pobarvane vse hiše, pisan bil bi slon,

oranžno vse deževje, vsak kamen kot, kot bordo.

Mesec mi ujemi, daj mi ga na dlan,

kjer noči so dolge, naj bo lepši dan.

Naj me vedno spremlja, naj bo vedno tu,

velika zlata zvezda podnevi in, in v snu.

To je naš najmlajši čudoviti svet,

pesem nas prebuja kakor sonce cvet.

Ostane naj nam v srcu, srečni smo lahko,

domovino svojo ljubimo srčno.

 

Druženje z otroki iz skupine »Dinozavri«

12. 06. 2024

V ponedeljek, 3. 6. 2024 smo se z avtobusom odpravili v Enoto Mojca, kjer smo se dopoldne družili z otroki iz skupine Dinozavri. Romski otroci so jim zaplesali dva plesa. Nato smo se skupaj poigrali v njihovih kotičkih z igračami, kasneje pa smo šli na igrišče pri DSO Trebnje. Med druženjem so se otroci spoprijateljili in nastala so lepa prijateljstva.

Kliknite tukaj za ogled slik…

Obogatitvena dejavnost enote Romano

14. 02. 2024

V naši enoti smo zopet namenili čas obogatitveni dejavnosti pod imenom »Pravljični svet v enoti Romano«. Tokrat je bila rdeča nit slikanica Zdravnik mali in njegove živali.

Prvi dan smo prebrali slikanico in opisovali vse živali, ki nastopajo v slikanici. Spoznali smo, da je najbolj pomembno prijateljstvo in da si moramo med seboj vedno pomagati. Izvedli smo tudi likovno dejavnost: kokoš iz odpadnih kartonov in kolaž papirja. Naslednji dan smo oponašali gibanje živali iz slikanice in naredili iz odpadnih škatel maketo mesta, kjer so živele živali. Tretji dan smo pripravili gibalno vadbeno uro. Otroci so lahko krožili po poligonu, reševali gibalne naloge ter si med seboj tudi pomagali. Igrali smo se tudi poklic zdravnika. Četrti dan smo iz das mase izdelali ježke in jim nadeli bodice. Peti dan smo se ob prepevanju pesmi o medvedu, ježku, miški,… poveselili in dodali spremljavo tudi na male inštrumente. Spoznali smo tudi novo gibalno-socialno igro Impulz prijateljstva, katera govori o medsebojnem prijateljstvu, ki je skupen tudi živalim in zdravniku v slikanici. Mi pa smo se med seboj bolje spoznali in ugotovili, da ni pomembno, kakšen si, važno je, da imaš ob sebi prave prijatelje.

Kliknite tukaj za ogled slik…

Dnevi likovnega ustvarjanja

14. 02. 2024

Prvi dan smo pripravili vse materiale, ki smo jih potrebovali za izdelavo izdelkov. Na eni mizi smo z različnimi valčki tiskali na leseno podlago in si naredili okvir za našo sliko. Na podlago smo iz različnega blaga izrezali samega sebe. Starejši otroci so iz odpadnih škatel izdelali hišo zdravnika po slikanici Zdravnik mali in njegove živali. Drugi dan smo izdelali kokoši iz odpadnih kartonov, za peresa pa smo prepogibali majhne kroge. Tretji dan smo izdelovali pustne maske, ki smo jih uporabili za pustno rajanje. Izdelke smo razstavili na ogled tudi našim staršem. Ob ustvarjanju smo se imeli zelo lepo.

Kliknite tukaj za ogled slik…

Tralala pustne smo šeme

14. 02. 2024

Na pustni torek se je naša igralnica spremenila v pravo pustno povorko. Otroci so se prelevili v maškare in začela se je zabava. Od pikapolonic, čarovnic, metuljev, vse do dinozavrov in ninja želv. Sprehodili smo se tudi po naselju, kjer so nas občudovali tako otroci kot tudi starši. Priredili smo si pravo pustno zabavo, plesali in prepevali na pustno glasbo. Na pustno druženje smo se odpravili tudi do centra VNRC Vejar, ki so nam spekli odlične pustne miške.

Kliknite tukaj za ogled slik…

Zimske dogodivščine

14. 02. 2024

Tudi v enoti Romano imajo otroci neznansko radi sneg. Takrat se hitro oblečejo in odhitijo na sanke in smuči. Tudi v vrtcu smo se pripravili za snežne dogodivščine. Oblekli smo si topla oblačila in se odpravili na bližnji travnik, kjer smo se kepali, v snegu delali »angelčke« in sneženega moža iz naravnih materialov. Na bližnjem hribu smo se tudi sankali in vozili z lopatkami. Dopoldne je minil v prijetnem vzdušju, v vrtcu pa nas je dočakal topel čaj in kosilo.

Kliknite tukaj za ogled slik…

Delavnica z romsko policistko Natašo Žagar

12. 12. 2023

V vrtcu nas je obiskala romska policistka Nataša Žagar, ki je otrokom razložila nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev. Na delavnico smo povabile tudi njihove starše, da bi se opolnomočili glede nevarnosti uporabe teh sredstev, ki bi jih potem prenesli na svoje otroke. Preko slikovnega gradiva jim je prikazala, kaj se zgodi, če petarda v rokah poči. Skupaj z otrokom je demonstrirala, koliko metrov stran moramo stati, če starši mečejo petarde. Hvala Nataši Žagar za odziv in izpeljano delavnico.

Kliknite tukaj za ogled slik…

Pripravljalnice za otroke

21. 11. 2023

Od meseca oktobra v enoti ob sredah izvajamo pripravljalnico za otroke stare tri leta. Otroci skupaj s starši hodijo na delavnice, kjer strokovne delavke pripravimo različne dejavnosti za njih (kuharske, ustvarjalne, gibalne,…). Otroci in starši dobijo tako vpogled v dnevno rutino v vrtcu, otroke pa z dejavnostmi pripravljamo na samostojnost, vztrajnost in ustvarjalnost. Enkrat na mesec se z njimi tudi opravimo v Trebnje, kjer obiščemo ustvarjalnice, telovadnico in igrišča. Cilj je, da jim bo prehod iz domačega okolja v vrtec lažji in bodo tako otroci in starši hitreje zaupali ter otroka pustili samega v vrtcu.

 

Kliknite tukaj za ogled slik…

Pravljični svet v Romanu

21. 11. 2023

V mesecu novembru smo skupaj z otroki zakorakali v svet pravljic in spoznali slikanico Muca copatarica. Muca copatarica je otrokom v vrtec prinesla čisto novo copate, a so ji morali obljubiti, da jih bodo pospravljali. Otroci so muci pomagali pri šivanju copatkov, pobarvali in zgradili njeno hišo, sestavili dele sestavljanke muce v celoto, naredili so si spomin s copati Muce copatarice in se igrali socialno igro Čigav je copat? Na koncu tedna smo si ogledali glasbeno pravljico in dobili obisk Muce copatarice, ki je prišla preverit ali otroci pridno pospravljajo svoje copate. Teden smo uspešno zaključili z dejavnostjo risanja Muce copatarice in naredili knjigo z risbami ter ji izročili v zahvalo. Obljubila nam je, da nas v decembru zopet obišče.

 

Kliknite tukaj za ogled slik…

Obisk trgovine Dobrote Dolenjske

21.11.2023

Z otroci iz skupine Dežniki smo obiskali Dobrote Dolenjske v Trebnjem. Pripravili so nam delavnico, kjer smo spoznali žita in se preizkusili v peki. Najprej so nam prikazali, kako iz žita dobimo moko. Otroci so spoznali več vrst žit, ki so se razlikovala po barvi, strukturi, obliki. V mlin smo natresli pšenico, jo zmleli in dobili moko. Pomaknili smo se v njihovo delavnico, kjer nas je že čakalo testo iz katerega smo nato naredili žemljice, kajzerice, pletenke in polžke. Otroci so pri gnetenju testa zelo uživali. Spoznali smo še kosmičnik, ki melje žita in s tem pridobivamo različne vrste kosmičev. Izdelke iz moke smo nato dobili v vrtec in jih poizkusili.

 

Kliknite tukaj za ogled slik…

Pot v Jurčkov gozd

28. 9. 2023

Z nahrbtniki na rami smo se skupaj z romskimi otroci odpravili iz vrtca v Jurčkov gozd. Pot nas je vodila po travniških in gozdnih poteh. Ogledovali smo si metulje, gosenice, poslušali ptičje petje in si prepevali pesmi. V Jurčkovem gozdu smo se igrali na igralih, pojedli sadno malico iz nahrbtnika in se počasi odpravili nazaj proti našem vrtcu. Dan je minil v prijetnem vzdušju, z nami pa je šla tudi romkinja Simona, ki nam je pokazala vse bližnjice do gozda.

 

Kliknite tukaj za ogled slik…

Dostopnost