PIKAPOKE

Vzgojiteljica Nina Kastigar

VPO pom. vzgojiteljice Suzana Gorišek Vencelj

Pikepoke

Pikepoke, to smo mi.

Smo otroci majhni,

vsi prijatelji.

Radi se igramo,

raziskujemo stvari.

Vsak, ki nas že pozna,

nas zelo rad ima.

Pikepoke, to smo mi.

Juhuhu, počitnice so tu

21. 6. 2024

Zadnje junijske dneve smo večinoma preživljali zunaj. Bili smo na terasi pred igralnico ali hodili na sprehode v okolici vrtca. Ker imamo radi glasbo in ples, smo vsak dan prepevali in plesali ob znanih otroških pesmih. Na zadnji dan pred počitnicami smo si pripravili zajtrk na terasi, potem pa se tam še malo poigrali. Pred kosilom smo si pripravili kino v igralnici in si pogledali Pujso Pepo na morju. Zdaj pa nas čaka poletno obdobje, ko bo vsak odšel na zaslužene počitnice, septembra pa se zopet vidimo spočiti in polni energije.

Kliknite za ogled galerije slik…

Moj rdeči avto

30. 4. 2024

…motor ima…je v mesecu aprilu odmevalo v naši igralnici. Spoznavali smo namreč različna vozila in ugotavljali, da nekateri vozijo po cesti ali tirih, drugi letijo po nebu ali plujejo po vodi. Pregledovali smo slikanice o različnih vozilih in jih poimenovali. Na terasi smo izvedli vadbeno uro, kjer smo spoznali novo elementarno igro Avti v garaže. Razgibali smo se ob gibalni igri Semafor, plesali ob pesmi Kolesa na avtu, prepevali pesmi Z avtobusom k teti in Moj rdeči avto. Na sprehodih smo opazovali tovornjake, traktorje, kombije, helikopterje. Ustvarjali smo vozila iz praznih škatel in jih pobarvali. Z avtomobili se nismo samo igrali, ampak tudi risali. Ugotovili smo namreč, da lahko gume namočimo v tempera barvo in potem na listu pustijo sledi. Vozila smo spuščali po klančini in ugotavljali, kateri avto je hitrejši. Različna prevozna sredstva smo razvrščali v obroče po barvi in pri tem bili zelo uspešni. Sprehodili smo se tudi do železniške postaje, kjer smo z navdušenjem čakali prihod vlaka.

Kliknite za ogled galerije slik…

Prvič v Mavričnih ustvarjalnicah

17. 4. 2024

V enoti Mavrica imamo dve ustvarjalnici, ki ponujata veliko različnih dejavnosti. Senzorna ustvarjalnica je namenjena umirjanju in sproščanju. V ta namen so v sobi različni svetlobni in mehanični pripomočki. Otrokom je bil še posebej zanimiv vodni stolp in lučke, ki so se razprostirale na zidu in po steni. Hodili so tudi po čutnih kamnih, se umirjali na velikih plišastih igračah, opazovali manjše prelivajoče stolpe in se masirali z mehkimi žogicami.

V naravoslovni ustvarjalnici pa smo si ogledali svetlobno mizo in nanjo polagali barvne like. Otrokom so bili všeč tudi kamenčki, ki so bili različnih oblik, barv in velikosti, zato so si jih pobližje ogledali z lupami.

Kliknite za ogled galerije slik…

Mavrični bralček

17. 4. 2024

 Otroci v skupini vsakodnevno zelo radi gledajo slikanice in poslušajo pravljice. To se je potrdilo tudi pri prebiranju knjig za Mavričnega bralčka, saj so ga vsi zaključili in prejeli priznanje. Otroci so vsak teden z navdušenjem pregledovali zvezek in v njem prepoznavali sebe in prijatelje na slikah, kako so v domačem okolju poslušali pravljico in po njej tudi ustvarjali. Ob zaključku smo še enkrat skupaj prebrali zgodbo o Godrnjavi pikapolonici in zapeli pesmico o pikapoki.

Kliknite za ogled galerije slik…

Januar pri Pikapokah

26. 1. 2024

 

V tem mesecu smo imeli temo To sem jaz in to so moja oblačila. Otrokom smo ponudili različne kose oblačil in obutve, katere smo tudi poimenovali. Po tem kotičku so otroci z veseljem posegli ter sprobavali različne kose oblačil in obutve. Ponujeno jim je bilo različno blago, katerega so lahko tipali, vstavljali v plastenke, pokrivali dojenčke, se igrali skrivalnice. Na temo smo pripravili tudi vadbeno uro, kjer smo si naredili robnik iz blaga ter lovili ravnotežje s pomočjo rjuhe. Prvič smo se tudi igrali socialno igro »Kdo se skriva pod odejo?«.

Spoznali smo deklamacijo Pika, pika, pikica, katero smo ponavljali s pomočjo kazanja na določene dele telesa. Na področju matematike smo se tudi stehtali in izmerili telesno višino ter s pomočjo obrisov primerjali drug drugega. Na področju naravoslovja smo si zastavili vprašanje »Kaj se lepi na okno, mizo ali steno?«. Otrokom sva ponudili različne materiale in različne vrste nalepk. Tako so poizkušali sami, kaj se kam prilepi.

V tem mesecu smo imeli tudi hospitacije naše sodelavke Ilderine, katero otroci že poznajo in ni bilo večjih težav. Skupaj smo si pripravili modno revijo, s pomočjo nalepk ustrezno sestavili oblečeno punčko in fantka, polagali smo različna oblačila na medvedka in iskali ustrezne kose oblačil.

Nekaj pa smo tudi ustvarjali za Ekoprojekta. Sodelujemo namreč v natečaju Ekobranje za ekoživljenje. Otroci so odtiskovali zamaške, prste na podlago ter barvali s penasto gobico. Za drug Ekoprojekt pa smo iz starih majic izdelali vrečke za umazano perilo – otroci so jih porisali, ter na njih odtisnili svojo dlan. En dan smo posvetili tudi izdelovanju igrač iz odpadnih stvari – izdelali smo ropotuljice, vozila iz škatel, zamaškov, hišo, plastenkam smo naredili oči in usta, naredili bibe iz starih nogavic,… otroci so pri tem potrebovali kar nekaj pomoči, vendar smo se z igračami zelo radi igrali.

 

Otroci iz skupine Medvedki pa so za nas pripravili tudi obogatitveno dejavnost za cel teden – spoznali smo knjigo . …. , lovili ravnotežje s pomočjo blaga…

Kliknite za ogled galerije slik…

Veseli december

26. 1. 2024

 

V začetku decembra smo si izdelali dekoracijo za v našo igralnico in garderobo. Tudi starše smo povabili na ustvarjanje s slanim testom. Njihove izdelke smo obesili po igralnici, svečnike pa smo jim konec decembra razdelili za domov. Naredili pa smo lesene okraske – snežinke za zunanjo smrečico. Naučili smo se tudi pršiti s pršilkami, saj smo z različnimi pršilkami pršili barvo na podlago – tako smo ustvarili izdelek za dekoracijo multimedije v enoti Mavrica. Izdelali smo tudi voščilnice za DSO. Pri tem smo uporabljali vodene barve.

Obiskali so nas različni možje – najprej smo spoznali običaj Miklaževanja, si ogledali šibo in dobili kvašene parklje, pri krašenju smrečice z odsluženimi CD zgoščenkami v parku pa smo videli tudi Božička. Otroci so ga z zanimanjem opazovali, kasneje pa smo ga tudi pričakali v igralnici, kjer nam je prinesel darila. Otroci so nestrpno pokukali v vrečo z igračami, s katerimi so bodo igrali tudi v prihodnje.

Seznanili smo se tudi s knjigo Neke zimske noči in si jo ogledali kot lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk. Otroci so se preizkusili še v dramatizaciji, oziroma oponašanju živali z različnimi pripomočki (ušesa, rep,…).

V tem mesecu smo se večkrat družili z otroki iz skupine Krtki – tako so se otroci med seboj bolj spoznali in se tudi povezali.

Kliknite za ogled galerije slik…

Medeni mesec

4. 12. 2023

V tem mesecu smo si izbrali tematiko Medeni mesec zaradi tradicionalnega slovenskega zajtrka. Otrokom sva prebirali različne pravljice o čebelah in čebelarju, ter jim zaigrali kratko predstavo z lutkami čebelice, rožice in panja. Slednje so otroci uporabili tudi za igro. Spoznali pa smo tudi »čebelico«, ki nam je prinesla slastni med in nas naučila deklamacijo Tukaj je panj. Skupaj smo si pripravili čajanko s piškotki in čajem. Da bi spoznali hišo čebel še v realnem življenju smo se odpravili do OŠ Trebnje, kjer smo si ogledali dva panja z različnimi slikami. Otrokom je bil panj všeč, zelo naporna pa jim je bila pot nazaj do vrtca.

V tem mesecu smo tudi ustvarjali s prstnimi barvami za razstavo v naši enoti. Odtiskovali smo dlani in delali pikice s prstki.

Dva dni smo bili brez igrač – en dan smo uživali v prelivanju vode skozi različna cedila in lijake, en dan pa smo spoznavali papir v različnih dimenzijah (valovito lepenko, karton v različnih oblikah, rolice, posodice iz papirja, brisačke, WC papir, barvni,…).

Kliknite za ogled galerije slik…

Jesenska buča

22. 11. 2023

V mesecu oktobru sva vzgojiteljici otrokom predstavile pravljico Razbita buča. Slike slednje sva tudi nalepili na omaro in so jih otroci lahko ves čas gledali. Pravljica jim je bila zelo všeč. Otrokom sva jo večkrat obnovile in vedno so poslušali z zanimanjem. Zelo lepo so sodelovali tudi pri gledanju lutkovne predstave z istim naslovom. Preko lutk smo spoznali tudi različne naravne materiale. En teden smo spoznavali materiale preko čutne poti, senzoričnih škatel. Najbolj so jih pritegnili kostanji in njihova lupina, storži in buče. Slednje so večkrat uporabili tudi za igranje na terasi, prevažali so jih s samokolnicami. Ker so otrokom bile buče tako fascinantne, in ker se je buča v pravljici razbila, smo eni tudi odstranili semena, vzgojiteljice pa so jo naribale. S kuhinjo Ostržek smo se dogovorili, da naredimo štrudelj. Otroci so pridno sodelovali zraven, celo kuharice Alenke se niso nič bali. Z njeno pomočjo smo raztegnili testo, ki smo ga naredili prejšnji dan, gor smo razmazali skuto in potresli bučo. Alenka ga je spekla, mi pa smo ga pojedli pri kosilu in popoldanski malici.

Ta mesec smo tudi nekaj ustvarjali. Imeli smo dan, ko smo raziskovali različno listje, ga prevažali, trgali in metali v zrak. Te liste smo potem uporabili za likovni izdelek – otroci so morali s čopičem barvati okoli lista. Naredili smo si tudi svoje instrumente. Naravne materiale smo polnili v plastenko.

Ustvarjali pa smo še za našo skupinsko razstavo enote. Na šolsko igrišče Kekca smo se odpravili iskat različne materiale, katere smo nosili na podlago – ježa.

Vzgojiteljici sva otrokom v tem mesecu ponudili še različne materiale – riž, slano testo. Riž so presipali, metali, jih dajali v posodice,… pri tem pa smo se še podružili s skupino Krtki.

Kliknite za ogled galerije slik

September pri Pikapokah

22. 11. 2023

Začetek novega šolskega leta nam je prinesel zelo veliko novosti. Spoznali smo novo igralnico, enoto in vzgojiteljico Suzano. Imeli pa smo tudi uvajanje sedmih otrok v skupino. Skupaj smo odkrivali različne kotičke in igrače v njih. Da bi bilo v tem času čim manj stresa, sva vzgojiteljici otrokom ponudili različne igrače in telovadne pripomočke. Skupaj smo pripevali že poznane pesmice in se gibali ob ritmih glasbe. Seznanili smo se z našo umivalnico in z zbiranjem na podestu. Uvedli smo tudi kotiček DOM in kotiček delavnice. Najbolj sproščeni pa smo bili na naši terasi. Tam je otrokom najbolj všeč vlak po katerem plezajo in se pretvarjajo, da ga vozijo. Otrokom sva na terasi ponudili različne žoge, samokolnice in ostale pripomočke. Spoznali smo tudi novo »BIBO«, ki nas bo tekom leta popeljala do različnih dogodivščin.

Kliknite za ogled galerije slik…

Dostopnost